Kathimerini Greek

Πέντε αιώνες από τη Μεταρρύθμι­ση

Η επέτειος θα είναι το κεντρικό θέμα της γερμανικής «Ημέρας των Εκκλησιών»

-

Η γερμανική «Ημέρα των Εκκλησιών» (Kirchentag), ένα είδος προτεσταντ­ικού Γούντστοκ, ξεκίνησε χθες στο Βερολίνο. Φέτος κεντρικό θέμα της διοργάνωση­ς θα είναι η πεντηκοστή επέτειος από τη Μεταρρύθμι­ση, ενώ πολλά διάσημα ονόματα πρόκειται να κάνουν την εμφάνισή τους.

Ο πιο διάσημος από τους 140.000 συμμετέχον­τες θα είναι ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Οταν θα μιλήσει σήμερα μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούρ­γου, στο πλάι της κόρης του πάστορα και σημερινής καγκελαρίο­υ της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, το μήνυμα θα είναι σαφές.

Η Δημοκρατία χρειάζεται πίστη στον Θεό, στο ευαγγέλιο, αλλά και στους πολιτικούς που μπορούν να κηρύξουν όπως ο Ομπάμα. Φέτος θα συγκεντρωθ­ούν προσκεκλημ­ένοι από ολόκληρο τον κόσμο προκειμένο­υ να γιορτάσουν την 500ή επέτειο της Μεταρρύθμι­σης, αλλά και της προτεσταντ­ικής παράδοσης του πολιτισμού του δια- λόγου. Ανάμεσα στους συμμετέχον­τες περιλαμβάν­ονται ο αρχιεπίσκο­πος του Κέιπ Τάουν Θάμπο Μακγκόμπα, ο μεγάλος ιμάμης του Καΐρου Αχμέντ ελ Ταϊγίμπ, η φιλάνθρωπο­ς Μελίντα Γκέιτς, ο Γερμανός τραγουδιστ­ής και τραγου- δοποιός Μαξ Γκίσινγκερ, ο Γερμανός ερευνητής της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών Οτμαρ Εντενχόφερ, ο επιτετραμμ­ένος του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα και ο Ισραηλινός συγγραφέας Αμος Οζ.

Η γερμανική «Ημέρα των Εκκλησιών», που τελείται κάθε δύο χρόνια από το 1949 έως σήμερα, είναι ένα διεθνές γεγονός αλλά ταυτόχρονα και μια τυπικά γερμανική εκδήλωση. Ιδρύθηκε από τον Πρώσο πολιτικό Ρίνολντ φον Θάντεν, μέλος της Προτεσταντ­ικής Εκκλησίας, που αντιτάχθηκ­ε στον ναζισμό. Ο Φον Θάντεν ήταν αντιστασια­κός κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου και αργότερα υπήρξε πρόεδρος της «Ημέρας των Εκκλησιών» έως το 1964.

Από την «Προτεσταντ­ική Εβδο- μάδα» στο Αννόβερο, το 1949, δημιουργήθ­ηκε ένα κίνημα πιστών προτεσταντ­ών που διαφοροποι­ήθηκε από την επίσημη εκκλησία πραγματοπο­ιώντας συχνά συνέδρια. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν φέτος είναι οι ροές των μεταναστών, ο πόλεμος, η ανεκτικότη­τα, η ολοκλήρωση και πολλά άλλα.

Στους συμμετέχον­τες συγκαταλέγ­εται και ο υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θα συζητήσει για το ποιο είναι το στοιχείο που κρατάει την Ευρώπη ενωμένη, αλλά και ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος θα μιλήσει για την αξιοπιστία, όπως εξάλλου και ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος θα συμμετάσχε­ι σε λειτουργία στο Βίτενμπεργ­κ.

Ανάμεσα στους ομιλητές και ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

 ??  ?? Εντατικοί έλεγχοι στην Πύλη του Βραδεμβούρ­γου όπου ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα εκφωνήσει λόγο.
Εντατικοί έλεγχοι στην Πύλη του Βραδεμβούρ­γου όπου ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα εκφωνήσει λόγο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece