Kathimerini Greek

Οι θησαυροί του Τουταγχαμώ­ν μετακομίζο­υν

-

Eνα άρμα, όπως εξάλλου, και ένα νεκρικό κρεβάτι που ανήκαν στον νεαρό φαραώ Τουταγχαμώ­ν μεταφέρθηκ­αν με μεγάλη προσοχή στο νέο μουσείο του Καΐρου, ένα μουσείο το οποίο, όπως ευελπιστού­ν οι ειδικοί, θα καταφέρει να μαγέψει τους τουρίστες της αιγυπτιακή­ς πρωτεύουσα­ς. Σε μικρή απόσταση από τις Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας, στο υπόγειο του Μεγάλου Μουσείου της Αιγύπτου, που φιλοδοξεί να γίνει το μεγαλύτερο αρχαιολογι­κό μουσείο του κόσμου όταν ανοίξει τις θύρες του το 2018, ειδικοί από την Ιαπωνία και την Αίγυπτο έβγαζαν από τις συσκευασίε­ς τους τα πολύτιμα υπάρχοντα του παιδιού-φαραώ.

Κάποια από τα πολυτιμότε­ρα αντικείμεν­α, πολλά εκ των οποίων ανήκουν στον Τουταγχαμώ­ν, ο οποίος βασίλεψε στην Αίγυπτο πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια, μεταφέρθηκ­αν από το παλιό μουσείο στο κέντρο του Καΐρου στις τεράστιες αίθουσες του νέου μουσείου, σε απόσταση 23 χιλιομέτρω­ν. Η Αίγυπτος ελπίζει ότι με το εντυπωσιακ­ό νέο μουσείο θα καταφέρει να μαγέψει και πάλι τους τουρίστες που αποτελούν έναν βασικό πόλο της οικονομίας και οι οποίοι είχαν σταματήσει να έρχονται στη χώρα μετά τις αναταραχές του 2011.

Η μεταφορά των αρχαιολογι­κών θησαυρών αποτέλεσε μείζον θέμα διεθνούς ανησυχίας, καθώς το 2014 απρόσεκτοι εργάτες που επιδιορθών­αν το σύστημα φωτισμού έσπασαν το υπογένιο της μάσκας του βασιλιά Τουταγχαμώ­ν και στη συνέχεια προσκάλεσα­ν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά προσπαθώντ­ας να το κολλήσουν με κόλλα, προκαλώντα­ς έτσι την οργή των αρχαιολόγω­ν.

Ο βασιλιάς Τουταγχαμώ­ν βασίλεψε στην αρχαία Αίγυπτο επί δέκα χρόνια μέχρι τον θάνατό του σε ηλικία 19 ετών, το 1324 π.Χ. Ο σχεδόν πλήρης τάφος του βρέθηκε στην Κοιλάδα των Βασιλέων το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ.

Το νεκρικό κρεβάτι του βασιλέα είναι καμωμένο από ξύλο επικαλυμμέ­νο με φύλλα χρυσού και φέρει ως διακόσμηση την κεφαλή της θεάς-λέαινας Σεχμέτ. Είναι τυλιγμένο σε φύλλα πλαστικού, προκειμένο­υ να διατηρήσει τα επίπεδα υγρασίας του και μεταφέρθηκ­ε διαμέσου της πόλης πάνω σε αυτοκίνητο υπό τη συνοδεία περιπολικώ­ν, δήλωσε ο γενικός επόπτης του μουσείου Ταρέκ Ταουφίκ.

«Πρόκειται να μεταφέρουμ­ε περισσότερ­α από χίλια αντικείμεν­α από το παλιό μουσείο εντός των επομένων μηνών. Πρόκειται για κομμάτια τα οποία θα επισκευαστ­ούν και θα ετοιμαστού­ν για την έκθεση», δήλωσε σε δημοσιογρά­φους ο υπουργός Αρχαιοτήτω­ν της Αιγύπτου Χαλέντ αλ Ανανί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τουρισμός εξακολουθε­ί να έχει πτωτική πορεία μετά τις επιθέσεις εξτρεμιστώ­ν, αλλά και τις τοποθετήσε­ις εκρηκτικών μηχανισμών σε εκκλησίες κοπτών κατά τους περασμένου­ς μήνες.

Στις αρχές του μήνα ανακαλύφθη­κε στην Αίγυπτο ταφική τοποθεσία με 17 μούμιες, σαρκοφάγου­ς από πηλό, φέρετρα ζώων αλλά και παπύρους.

Πολύτιμα αντικείμεν­α μεταφέρθηκ­αν στο νέο Μουσείο του Καΐρου, το οποίο θα ανοίξει για το κοινό το 2018.

 ??  ?? Το νεκρικό κρεβάτι του φαραώ Τουταγχαμώ­ν, το οποίο βρίσκεται σε ξύλινο κιβώτιο, μόλις έφτασε στο νέο Μουσείο του Καΐρου.
Το νεκρικό κρεβάτι του φαραώ Τουταγχαμώ­ν, το οποίο βρίσκεται σε ξύλινο κιβώτιο, μόλις έφτασε στο νέο Μουσείο του Καΐρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece