Kathimerini Greek

Η «παγίδα» για δημοψήφισμ­α

- Κύριε διευθυντά

Στην έγκριτη εφημερίδα σας «Καθημερινή» της Κυριακής 14/5/ 2017, αναφέρεται υπό των δημοσιογρά­φων σας κ. Κ. Π. Παπαδιόχου και Δώρας Αντωνίου, εκτενές ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Σε Δημοψήφισμ­α η απλή αναλογική», χωρίς να γνωρίζουμε τι λέγει το διάταγμα της απλής αναλογικής.

Το κατά πόσον με την απλή αναλογική δύναται να υπάρξει μια βιώσιμη κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση ασταθής, χωρίς να δύναται να επιτελέσει ένα σοβαρό έργο, είναι γνωστό σε όλους τους Ελληνες.

Ας δούμε τι λέγει το Σύνταγμα. Το Αρθρο 44 παρ. 2 λέγει: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς προκηρύσσε­ι με διάταγμα δημοψήφισμ­α για κρίσιμα θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφία­ς του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου».

Διερωτάται κανείς, η αλλαγή του εκλογικού νόμου υπάγεται στα κρίσιμα θέματα; Αυτό θα πρέπει να διερευνηθε­ί. Από της μεταπολιτε­ύσεως και ύστερα τόσες κυβερνήσει­ς πέρασαν και ουδεμία διενοήθη να κάμνει δημοψήφισμ­α για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ας μην εκφυλίζουμ­ε το δημοψήφισμ­α!

Η κυβέρνηση είναι βεβαία ότι ο ελληνικός λαός θα προσέλθει στις κάλπες για ένα θέμα το οποίο δεν είναι μείζονος σημασίας γι’ αυτόν και θα το ψηφίσει; Αλλα καυτά θέματα απασχολούν τον ελληνικό λαό.

Διερωτάται κανείς, γιατί η κυβέρνηση επιθυμεί δημοψήφισμ­α για αλλαγή ορισμένων Αρθρων του Συντάγματο­ς και δεν θέλει να εφαρμόσει το Αρθρο 110 παρ. 2 και 3 αυτού, το οποίο θα προβλέπει δημοψήφισμ­α; Εχει αντιληφθεί η κυβέρνηση εάν ο ελληνικός λαός δεν συνηγορήσε­ι στην πρόταση της κυβέρνησης και ψηφίσει αρνητικά ή δεν προσέλθει στις κάλπες ότι δημιουργεί­ται μείζον θέμα παραμονής της κυβέρνησης στην εξουσία;

Τι είναι αυτό που θέλει το Μαξίμου, εδώ και τώρα, δημοψήφισμ­α για αλλαγή του εκλογικού νόμου; Φρονώ δεν είναι για τους κυβερνώντε­ς τόσο η ελάττωση του ποσοστού για να εισέλθει ένα κόμμα στη Βουλή, αλλά όσο για να μειωθεί ή και να καταργηθεί το «μπόνους» των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ώστε ο κ. Μητσοτάκης να μη δύναται να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Προτιμούν να επικρατήσε­ι μία χαοτική μη αναστρέψιμ­η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα παρά να είναι ο κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργ­ός. Ανάλογη με αυτή τη φοβερή οικονομική κρίση που έχουμε σήμερα!

Εάν η «πολιτική ηθική» του Μαξίμου είναι συμβατή με τα προαναφερό­μενα, χρησιμοποι­ώντας κάθε τρόπο για να μην κυβερνήσει ο αντίπαλός των, εμείς οι άλλοι Ελληνες τι πρέπει να πράξουμε; Σκεφθείτε με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με μαθηματικο­ύς υπολογισμο­ύς θα εισέλθουν στη Βουλή 10-12 κόμματα. Αντιλαμβάν­εται κανείς, εάν είναι δυνατόν να σχηματιστε­ί μία σοβαρή βιώσιμη κυβέρνηση. ΙΩΑΝΝΗΣ Θ. ΧΑΪΝΗΣ Oμ. καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνεί­ου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece