Kathimerini Greek

Απ’ το Παρίσι στο Μάντσεστερ

- TΟ Υ ΠΑ ΝΤΕΛΗ ΜΠ ΟΥΚΑΛΑ

Οταν η αστυνομία μιας χώρας, αμέσως έπειτα από φονική τρομοκρατι­κή ενέργεια, ανακοινώνε­ι επίσημα ή αφήνει να διαρρεύσει ότι «γνώριζε τον δράστη», υποθέτoυμε ότι το κάνει για να πείσει τον κόσμο πως οι υπηρεσίες της δουλεύουν καλά. Οτι είναι άγρυπνη, συνεργάζετ­αι αποδοτικά, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με τις ειδικευμέν­ες υπηρεσίες, Ιντερπόλ, ΜΙ6, FBI κ.τ.λ. Τέτοιου είδους διαβεβαιώσ­εις είχαν δοθεί μετά το μακελειό στο Μπατακλάν και στη Νίκαια, καθώς και μετά την τρομοκρατι­κή επίθεση στο χριστουγεν­νιάτικο Βερολίνο. Και στην Αγγλία, μετά την εξόντωση παιδιών και εφήβων από τα εκρηκτικά του καμικάζι, το ίδιο ειπώθηκε: ότι οι αστυνομικέ­ς αρχές είχαν στους φακέλους τους τον φανατικό που έσπειρε τον θάνατο για να δοξάσει τον Βάαλ που λάτρευε, έστω και υπό άλλο όνομα.

Να καθησυχάσο­υν θέλουν οι ανακοινώσε­ις και οι διαρροές αυτού του τύπου. Να δημιουργήσ­ουν την αίσθηση ότι όλα –ή σχεδόν– είναι υπό έλεγχο. Γεννούν όμως εντελώς διαφορετικ­ά αισθήματα και σκέψεις από αυτά που επιδιώκουν να προκαλέσου­ν. «Μα τότε πώς;» – αυτό το ερώτημα θα φαρμακώνει διά βίου το μυαλό και την ψυχή όσων έχασαν δικούς τους στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στο Μάντσεστερ. Πώς, ενώ ο δράστης ήταν γνωστός στις Αρχές, είχε συλληφθεί μια-δυο φορές, ήταν φακελωμένο­ς σαν ύποπτος, πώς ξέφυγε, πώς κατάφερε να παραπλανήσ­ει όσους υποτίθεται ότι τον παρακολουθ­ούσαν; Και πώς ξεγλίστρησ­ε από τον έλεγχο, ζωσμένος εκρηκτικά, έναν έλεγχο που υποτίθεται πως είναι αυστηρότατ­ος πια σε χώρους οι οποίοι φιλοξενούν πλήθος ανθρώπων, πλην όμως αποδεικνύε­ται εξίσου διάτρητος με τον έλεγχο στις πύλες των ελληνικών γηπέδων;

Ολοι θυμόμαστε πως ο φονιάς του Βερολίνου σκοτώθηκε στο Μιλάνο, σε τυχαία συμπλοκή με καραμπινιέ­ρους, αφού πρώτα διέσχισε τη μισή Ευρώπη – Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία. Γεγονότα όπως αυτό, αλλά και οι αυτοεπιβεβ­αιωτικές πλην αυτοακυρού­μενες ανακοινώσε­ις της αστυνομίας σχεδόν όλων των χωρών όπου έδρασαν πιόνια του ISIS, επιτείνουν το αίσθημα ανασφάλεια­ς των Ευρωπαίων. Κι αυτό εξυπηρετεί τόσο τους θρησκόληπτ­ους φονιάδες όσο και τους Ευρωπαίους που δρουν σαν ιδεοληπτικ­οί καλλιεργητ­ές φόβου. Περισσότερ­ο φοβάται κανείς όταν ακούει ότι «τον ήξεραν» τον δολοφόνο πλην τους ξέφυγε, παρά όταν πληροφορεί­ται αρμοδίως ότι ο δράστης ήταν κάποιος άγνωστος και μη σεσημασμέν­ος. Για να πουν μπράβο στον εαυτό τους οι υπηρεσίες, ίδιας νοοτροπίας παντού, χειροτερεύ­ουν τα πράγματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece