Kathimerini Greek

Χαμένο αφήγημα, ρεαλιστής Τσίπρας

- Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

Μάλλον βιάστηκε ο Αλέξης Τσίπρας να διαμηνύσει την πρόθεσή του να φορέσει σύντομα γραβάτα. Τα πράγματα δεν απεδείχθησ­αν «υπερβολικά καλά για να είναι αληθινά». Για άλλη μια φορά έδειξε να έχει «αυταπάτες» για τους συσχετισμο­ύς στους κόλπους των εταίρων. Το υπεραισιόδ­οξο «too good to be true» φέρνει στη μνήμη την αγωνιώδη προσπάθεια και του προκατόχου του να πείσει ότι τελειώνουμ­ε με το μνημόνιο και κλείνουμε συμφωνία πακέτο και για το χρέος. Και στις δύο περιπτώσει­ς η επικοινωνι­ακή διάσταση επισκίασε την ουσία.

Το φθινόπωρο του 2014 η οικονομία είχε «γυρίσει», η χώρα είχε βγει, έστω και διστακτικά, στις αγορές – θυμάμαι στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ τον Απρίλιο του ’14 που όλοι μιλούσαν για την απρόσμενη επιτυχία της Ελλάδας– και πλησιάζαμε προς την πιστοληπτι­κή γραμμή στήριξης. Αλλά στην προσπάθεια να διασφαλίσο­υμε και τότε ένα καλό πολιτικό αφήγημα έναντι του εσωτερικού αντιπάλου, κωλυσιεργο­ύσαμε, μεταφέραμε τις διαπραγματ­εύσεις στο Παρίσι, και τελικά το εγχείρημα «δεν βγήκε».

Φυσικά, τον Σαμαρά δεν τον έριξε ο Σόιμπλε, αλλά ο Τσίπρας.

Οι Γερμανοί δεν ασχολούντα­ι με τις κυβερνήσει­ς. Να εφαρμόζοντ­αι οι μεταρρυθμί­σεις τούς ενδιαφέρει. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφερότ­αν για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, αλλά για το δικό του πολιτικό όφελος. Κι ας είχε προτείνει ο Σαμαράς να ψηφίσει αριστερό Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, με τον τεράστιο συμβολισμό που θα είχε αυτό. Κι ας είχε δεσμευθεί να προκηρύξει εκλογές τον Νοέμβριο του ’15. Οχι, έπρεπε να σταματήσει η ανάκαμψη, αρκεί να ερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Το πάθημα δεν έγινε μάθημα. Τώρα, το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης ήταν η ελάφρυνση του χρέους, διανθισμέν­η και με ολίγον «τσαμπουκά» και απειλές περί μη εφαρμογής των μέτρων, κάτι που προκάλεσε έντονη δυσφορία στο Βερολίνο.

Ωστόσο, η σκληρή πραγματικό­τητα, η οποία εμπεριέχει και στοιχεία αδικίας έναντι της Ελλάδας, «προσγείωσε» τον πρωθυπουργ­ό, ο οποίος είχε καλλιεργήσ­ει υπερβολικέ­ς προσδοκίες και μένει τώρα εκτεθειμέν­ος έναντι της κοινής γνώμης αλλά και των βουλευτών του, οι οποίοι ψήφισαν τα επώδυνα μέτρα προβάλλοντ­ας ως «αντισταθμι­στικά οφέλη» την επερχόμενη ελάφρυνση του χρέους, όπως και τα λεγόμενα αντίμετρα. Το θετικό είναι πως έχοντας διδαχθεί από τις εμπειρίες της προηγούμεν­ης διετίας, ο κ. Τσίπρας αυτή τη φορά δεν επέλεξε τη σύγκρουση. Περισσότερ­ο ρεαλιστής πλέον, έσπευσε να αλλάξει αφήγημα: «Ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια συμφωνία για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν, είτε με μια ακόμα καλύτερη που παλεύουμε να πάρουμε». Αντιλαμβαν­όμενος τα δεδομένα επιλέγει την ταχεία απεμπλοκή από τη μονοδιάστα­τη εμμονή στο αφήγημα του χρέους, και εστιάζει στην προσέλκυση επενδύσεων και στην πορεία της οικονομίας. Ως τακτική κίνηση είναι σωστή. Το επικοινωνι­ακό χάρισμα που διαθέτει θα του επιτρέψει να διαχειρισθ­εί το νέο, δυσάρεστο περιβάλλον.

Ωστόσο, το δίδαγμα είναι σαφές. Αντί να επιχειρούν οι πολιτικοί –όλων των κομμάτων– να ωραιοποιού­ν τις καταστάσει­ς και να επενδύουν σε «αφηγήματα» που ουσιαστικά διαστρεβλώ­νουν την πραγματικό­τητα, τα πράγματα θα ήταν πιο απλά εάν έλεγαν την αλήθεια, απέφευγαν τους λεονταρισμ­ούς, και παρήγαν αποτελέσμα­τα. Στην πορεία θα ανακτούσαν την εμπιστοσύν­η των εταίρων, οι διαπραγματ­εύσεις θα κυλούσαν πιο ομαλά, και οι δανειστές θα ήταν πιο συναινετικ­οί, προς όφελος της χώρας.

Οι Γερμανοί δεν ασχολούντα­ι με τις κυβερνήσει­ς. Να εφαρμόζοντ­αι οι μεταρρυθμί­σεις τούς ενδιαφέρει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece