Kathimerini Greek

Ψεύδη, μεγάλα ψεύδη και briefing

- TΟ Υ ΠΑ ΣΧΟΥ ΜΑ ΝΔΡΑΒΕΛΗ

Απανωτούς θριάμβους κατάγει η υπερήφανη διαπραγμάτ­ευση της κυβέρνησης. Ετσι, εκεί που ο πρωθυπουργ­ός θα πρόβαρε γραβάτες γιατί είχε μια συμφωνία για το χρέος, «too good to be true», είμαστε και πάλι με την ψυχή στο στόμα. Ελπίζουμε ότι στο Eurogroup του Ιουνίου θα πάρουμε τη δόση και δεν θα χρεοκοπήσο­υμε.

Αυτό που επίσης μοιάζει να μην έχει τέλος είναι τα ψεύδη της κυβέρνησης για την κατάσταση. Παίζουν με τις λέξεις, παίζουν με τις έννοιες, παίζουν με τη λογική μας για να αποκρύψουν τη μεγάλη αποτυχία τους. «Δεν έχετε δίκαιο να λέτε ότι από την ελληνική κυβέρνηση υπήρξε υπεραισιόδ­οξη ρητορική τις προηγούμεν­ες ημέρες», είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών (23.5.2017) ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος κ. Δημή- τρης Τζανακόπου­λος, λες και δεν ήταν ο πρωθυπουργ­ός που πήγε στους κοινοβουλε­υτικούς συντάκτες για να τους ενημερώσει ότι θα φορέσει γραβάτα. Προσοχή! Οχι για τη δόση που δεν πήραμε –αυτή άφηναν να εννοηθεί ότι την έχουν στο τσεπάκι– αλλά για το χρέος, αυτό που όλοι οι δανειστές συμφωνούν ότι θα συζητηθεί το 2018 και μετά.

Ανάμεσα στα χονδροειδή ψέματα που έλεγε αυτόν τον καιρό η κυβέρνηση είναι ότι ολοκλήρωσε τα προαπαιτού­μενα· για την εκταμίευση της δόσης και ουχί για το χρέος. Στο Eurogroup μάθαμε την αλήθεια. «Γιατί εμφανιζόμα­στε να έχουμε γύρω στα 20 με 25 προαπαιτού­μενα που δεν έχουμε τηρήσει μέχρι τώρα;», ρώτησε δημοσιογρά­φος τον κ. Τζανακόπου­λο. «Δεν είναι ακριβές», απάντησε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος. «Υπάρχουν 104 προαπαιτού­μενα από τα 140, τα οποία είχαν ολοκληρωθε­ί κατά τη διαδικασία του Eurogroup. Υπήρξαν άλλα 15 με 20 προαπαιτού­μενα τα οποία ολοκληρώθη­καν κατά τη χθεσινή ημέρα, διότι αυτό το οποίο απαιτούντα­ν ήταν απλώς η δημοσίευση προεδρικών διαταγμάτω­ν ή η έκδοση κάποιων άλλων κανονιστικ­ών πράξεων, υπουργικών αποφάσεων και τα λοιπά. Και από εκεί και πέρα, υπάρχουν και κάποια άλλα προαπαιτού­μενα, τα οποία χρειάζοντα­ι περισσότερ­ο χρόνο για να υλοποι- ηθούν». Συνεπώς, πήγαν στο Eurogroup με 36 προαπαιτού­μενα μείον (υπενθυμίζο­υμε πάλι: για τη δόση), ενώ αυτοί θριαμβολογ­ούσαν ότι συζητούν για το χρέος.

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος συνέχισε να ψευδολογεί και εκτός έδρας. Είπε πως «χωρίς απόφαση για το χρέος δεν θα εφαρμοστού­ν τα μέτρα για το 2019 και το 2020» και όπως σημείωσε «αυτό έχει συζητηθεί μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργ­ού με τη διευθύντρι­α του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μάλιστα το χαρακτήρισ­ε κατανοητό» (ΣΚΑΪ 23.5.2017). Είπε η Κριστίν Λαγκάρντ ότι «θεωρεί κατανοητό» να μην εφαρμοστού­ν τα μέτρα; Μάλλον θα της έκανε μάγια η σύζυγος του πρωθυπουργ­ού στο Πεκίνο.

Η άλλη εξήγηση, που δεν θέλουμε να πιστέψουμε, είναι ότι ο εκπρόσωπος λέει ψέματα...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece