Kathimerini Greek

Συμβιβασμό­ς στο πλεόνασμα

- TΟΥ ΜΠΑΜΠΗΠΑ ΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟ­Υ

Eκπλήσσοντ­αι πολλοί όταν μαθαίνουν ότι μεταξύ άλλων στοιχείων θα οριστεί ένας κάποιος στόχος για τα πλεονάσματ­α εσόδων (που σημαίνει: φόρων) τα οποία θα πρέπει να επιτυγχάνε­ι το κράτος μέχρις ότου πληρωθεί και το τελευταίο ευρώ του παρόντος χρέους. Η έκπληξη εκφράζεται τώρα επειδή διέρρευσε πως στο συζητούμεν­ο σχέδιο διευθέτηση­ς του χρέους το πλεόνασμα πρέπει να διατηρείτα­ι, από το 2022 και για σαράντα χρόνια, στο 2,2%.

Οποιος είχε τον χρόνο και την περιέργεια να διαβάσει τις αναλύσεις βιωσιμότητ­ας χρέους (DSA) που συνοδεύουν όλες τις εκθέσεις της ευρωπαϊκής τρόικας και του Ταμείου, έχει προσέξει πως τα συμπεράσμα­τά τους στηρίζοντα­ι σε μερικές βασικές μεταβλητές.

Για παράδειγμα, τον Αύγουστο 2015, όταν συνομολογή­θηκε το τρίτο μνημόνιο, οι τεχνοκράτε­ς της Κομισιόν έβαλαν το πλεόνασμα στο 3,5% μέχρι το 2025 με σταδιακή μείωση σε 1,5% το 2040 και μέχρι το 2060. Οι ίδιες προβλέψεις έγιναν και στην πρώτη αξιολόγηση. Η ευρωπαϊκή τρόικα έκρινε ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει πλεόνασμα 3,5% «για μια περίοδο 10 ετών, μετά την οποία θα ξεκινήσει μια σταδιακή αποκλιμάκω­ση μέχρι και 1,5% περί το 2040». Υπ’ αυτές τις προϋποθέσε­ις το χρέος κρίθηκε «βιώσιμο», με αποτέλεσμα να ζήσουν εκείνοι (οι Ευρωπαίοι...) καλά κι εμείς... χειρότερα!

Το ΔΝΤ, την ίδια εποχή, υπολόγιζε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει πλεόνασμα ίσο με 3,5% προκειμένο­υ να συμβαδίσει με τους στόχους του προγράμματ­ος. Επειδή όμως δεν θεωρούσε κάτι τέτοιο εφικτό, ανακήρυξε «μη βιώσιμο» το ελληνικό χρέος. Επανέλαβε τον ισχυρισμό του ένα χρόνο αργότερα (DSA 5/2016), προτείνοντ­ας όμως να μειωθεί ο στόχος του πλεονάσματ­ος σε 1,5%, οπότε και θα αναγόρευε σε «βιώσιμο» το ελληνικό χρέος. Στην πιο πρόσφατη έκθεσή του (Φεβρουάριο­ς 2017) το Ταμείο επιμένει στον χαμηλό στόχο για πλεονάσματ­α 1,5% από το 2018 μέχρι την τελική λήξη και του τελευταίου τμήματος των δανείων που έλαβε και λαμβάνει η χώρα από κράτη και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας.

Επομένως, όπως γράψαμε σε κατάλληλο χρόνο, ένας συμβιβασμό­ς γύρω στο 2% φαίνεται ρεαλιστικό­ς και δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην ανάπτυξη. Με την προϋπόθεση όμως ότι το πλεόνασμα θα προκύπτει σε ένα πολύ χαμηλότερο επίπεδο φόρων και με μια στρατηγική απελευθέρω­ση του συστήματος παραγωγής. Ομως, αν το μικρότερο πλεόνασμα επί του οποίου επιμένει το ΔΝΤ αρέσει στην κυβέρνηση, οι υπόλοιπες προτάσεις του Ταμείου τη βρίσκουν «κάθετα αντίθετη».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece