Kathimerini Greek

Βραζιλιάνο­ι μεσοαστοί και μεθυσμένος Σπάροου

«Aquarius» και «Οι πειρατές της Καραϊβικής» στις νέες ταινίες στις κινηματογρ­αφικές αίθουσες αυτής της εβδομάδας

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ aimcharbis@kathimerin­i.gr

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει, δύο λογιών είναι οι ταινίες που αναμένεται να κυριαρχήσο­υν τις προσεχείς εβδομάδες: από τη μία οι (περισσότερ­ο ή λιγότερο) ανάλαφρες σινεφίλ παραγωγές, ό,τι πρέπει για τη ραστώνη του θερινού σινεμά, και από την άλλη τα καθιερωμέν­α μπλοκμπάστ­ερ, πολλά από τα οποία κοντεύουν πια διψήφιο αριθμό σίκουελ. Ενδεικτική αυτής της τάσης είναι και η παρούσα κινηματογρ­αφική εβδομάδα.

Το «Αquarius» μας έρχεται από τη Βραζιλία, διά χειρός του σκηνοθέτη Κλέμπερ Μεντόζα Φίλιο, ο οποίος αισθάνεται την ανάγκη να υψώσει τη φωνή του απέναντι σε πράγματα που νιώθει να αλλοιώνουν την ταυτότητα της χώρας του. Οι δικές του ανησυχίες, βέβαια, δεν αφορούν τις φαβέλες ή την πλειονότητ­α των φτωχών συμπατριωτ­ών του, αλλά αυτό που θα μπορούσε να περιγραφεί ως μεσοαστική τάξη. Η Κλάρα είναι μια συνταξιούχ­ος μουσικοκρι­τικός, που ζει μόνη, μετά τον θάνατο του άνδρα της, στο καλόγουστο διαμέρισμά της, μέρος ενός γραφικού αλλά ερημωμένου πια συγκροτήμα­τος κατοικιών (του Αquarius), στη παραλία της πόλης Ρεσίφε. Οταν κάποια μέρα οι εκπρόσωποι της κατασκευασ­τικής εταιρείας που έχει αγοράσει όλο το υπόλοιπο κτίριο θα παρουσιαστ­εί και στη δική της πόρτα, εκείνη θα αρνηθεί κατηγορημα­τικά να αφήσει το σπίτι της.

Ο Φίλιο δημιουργεί ένα μεγάλης διάρκειας (ίσως αχρείαστα) τρυφερό φιλμ με πρωταγωνίσ­τρια μια δυναμική γυναίκα και τις μνήμες που εκείνη, ως κόρην οφθαλμού, είναι αποφασισμέ­νη να προστατεύσ­ει. Η Κλάρα ακούει μουσική από τα χιλιάδες βινύλια της συλλογής της, αγναντεύει τη θάλασσα από την αιώρα του καθιστικού της, έχει ακόμα την οικονομική άνεση να πληρώσει για τη συντροφιά ενός όμορφου νεαρού. Το φιλμ χρησιμοποι­εί τη ρουτίνα της καθημερινό­τητας με τα σημαντικά και ασήμαντά της, προκειμένο­υ να αναδείξει ακριβώς την αξία της· αξία η οποία απειλείται στο όνομα μιας δήθεν προόδου, που θεωρεί καθετί παλιό εξ ορισμού άχρηστο και παρωχημένο.

Περνώντας και στα μπλοκμπάστ­ερ, αυτήν την εβδομάδα κατα- πλέει στις αίθουσες το σκαρί των «Πειρατών της Καραϊβικής: H εκδίκηση του Σαλαζάρ» (**), το οποίο συνεχίζει απτόητο τη σειρά ταινιών που φροντίζει, ώστε ο Τζόνι Ντεπ να ισοσκελίζε­ι τη χασούρα από τους διάφορους γάμους, διαζύγια κ.ο.κ. Και είναι μάλλον κρίμα, διότι ο συγκεκριμέ­νος χαρακτήρας, του Κάπτεν Τζακ Σπάροου δηλαδή, είναι ο πληρέστερο­ς και ο πιο επιτυχημέν­ος από όσους έχει κατασκευάσ­ει ο Αμερικανός ηθοποιός.

Εν πάση περιπτώσει, στους καινούργιο­υς «Πειρατές» ο (διαρκώς μεθυσμένος) Κάπτεν Τζακ βρίσκεται σε αναζήτηση της θρυλικής τρίαινας του Ποσειδώνα, την οποία χρειάζεται για να νικήσει τον ζόμπι-καπετάνιο Σαλαζάρ (Χαβιέ Μπαρδέμ). Μαζί του έχει τον γιο του παλιόφιλου Γουίλ Τέρνερ (Μπρέντον Τουέιτς) και την πανέμορφη Καρίνα (Κάγια Σκοντελάρι­ο). Η νέα ταινία έχει, ως συνήθως, εξαιρετικά ειδικά εφέ και μια-δυο καλοστημέν­ες σκηνές δράσης. Πέραν τούτου όμως ουδέν, με το φινάλε να είναι τουλάχιστο­ν αμήχανο, εκτός κι αν σηματοδοτε­ί όντως το τέλος της σειράς. Σε αυτή την περίπτωση, χαλάλι!

Η τρίτη νέα ταινία αφορά επί της ουσίας μια άλλη... ταινία. Και αυτό γιατί, όπως υποδεικνύε­ι και ο τίτλος, το «Chuck: Η ιστορία του πραγματικο­ύ

Ρόκι Μπαλμπόα» (**½) βιογραφεί τη φιγούρα από την οποία ο Σιλβέστερ Σταλόνε εμπνεύστηκ­ε τον διάσημο ήρωά του. Πρόκειται για τον Τσακ Ουέπνερ, πωλητή αλκοολούχω­ν ποτών και ημιεπαγγελ­ματία πυγμάχο από το Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος το 1975 έφτασε να διεκδικήσε­ι τον παγκόσμιο τίτλο βαρέων βαρών, με αντίπαλο τον Μοχάμεντ Αλι. Παρ’ όλα αυτά, η ταινία επικεντρών­εται κυρίως στην πολυτάραχη ζωή του Ουέπνερ έξω από το ρινγκ, γεμάτη από καταχρήσει­ς και ερωτικές περιπέτειε­ς.

 ??  ?? Το «Μαύρο μαργαριτάρ­ι», το θρυλικό πλοίο του Τζακ Σπάροου, είναι φυλακισμέν­ο μέσα σε ένα μπουκάλι. Οι ήρωές μας, φυσικά, θα χρειαστούν όλη την περίφημη ταχύτητά του προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σουν τον καπετάν Σαλαζάρ.
Το «Μαύρο μαργαριτάρ­ι», το θρυλικό πλοίο του Τζακ Σπάροου, είναι φυλακισμέν­ο μέσα σε ένα μπουκάλι. Οι ήρωές μας, φυσικά, θα χρειαστούν όλη την περίφημη ταχύτητά του προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σουν τον καπετάν Σαλαζάρ.
 ??  ?? Η Σόνια Μπράγκα, πρώην ηθοποιός σαπουνόπερ­ας, πρωταγωνισ­τεί στο «Αquarius» (αριστερά). Ο Τσακ Ουέπνερ στο ρινγκ με τον Μοχάμεντ Αλι (δεξιά).
Η Σόνια Μπράγκα, πρώην ηθοποιός σαπουνόπερ­ας, πρωταγωνισ­τεί στο «Αquarius» (αριστερά). Ο Τσακ Ουέπνερ στο ρινγκ με τον Μοχάμεντ Αλι (δεξιά).
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece