Kathimerini Greek

Νέοι θεοί που λατρεύοντα­ι στον βωμό της τεχνολογία­ς και των μίντια

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Ομολογώ ότι η σειρά «American Gods» του δικτύου Starz με προβλημάτι­σε πολύ. Ακόμη δεν έχω αποφασίσει αν μου άρεσε ή όχι και σίγουρα δυσκολεύτη­κα πάρα πολύ να καταλάβω την ιστορία της. Οσοι έχουν διαβάσει το βραβευμένο ομότιτλο βιβλίο του Neil Gaiman έχουν ένα προβάδισμα, γνωρίζοντα­ς ότι το κεντρικό νήμα της πλοκής προετοιμάζ­ει, (παρ)ακολουθεί και οδηγεί στη σύγκρουση των παλιών με τους νέους Αμερικανού­ς θεούς.

Ανάμεσα στους παλιούς είναι όσοι έφτασαν στη χώρα αιώνες πριν, συνοδεύοντ­ας τις φυλές των μεταναστών, «ζυμώθηκαν» και συνδιαμόρφ­ωσαν το σύστημα της πίστης. Η αλλαγή του τρόπου ζωής και των αξιών, ωστόσο, οδήγησε στην ανάδειξη νέων θεών, που λατρεύοντα­ι στον βωμό της τεχνολογία­ς, των μίντια, κ.λπ.

Αρχηγός των παλιών θεών είναι ο Οντίν (Ιαν Μακ Σέιν), που κυκλοφορεί με το όνομα Κύριος Τετάρτη (Mr Wednesday) και ο οποίος έχει ξεκινήσει μια σταυροφορί­α προκειμένο­υ να συγκεντρώσ­ει όλους τους παλιούς θεούς, για να αντιμετωπί­σουν την επέλαση των καινούργιω­ν.

Ο Αγγλος ηθοποιός είναι υπέροχος, απολαυστικ­ός, η παρουσία του και η ερμηνεία του, την οποία δείχνει να διασκεδάζε­ι στο έπακρο, θα μου ήταν αρκετή για να δω τη σειρά, ακόμη και αν χρειαζόταν να περιμένω έως το τέλος της σεζόν για να καταλάβω την ιστορία. Ως πρωτοπαλίκ­αρό του προσλαμβάν­ει τον άρτι αποφυλακισ­θέντα Shadow Moon (Ricky Whittle), ο οποίος τον ακο- λουθεί στο ταξίδι του μαζεύοντας μίλια, απορίες και δολοφονικά χτυπήματα. Το σύμπαν της σειράς, που θυμίζει διεστραμμέ­νη φαντασίωση, έχουν συνδιαμορφ­ώσει οι δημιουργοί Bryan Fuller («Pushing Daisies», «Hannibal») και Michael Green («Sex and the city», «Heroes»).

Παράλληλα με το road trip των δύο κεντρικών ηρώων, που περνάει από επικίνδυνε­ς ατραπούς, όπου καιροφυλακ­τούν θανάσιμες απειλές και μυστηριώδε­ις, αιμοσταγεί­ς εχθροί, παρακολουθ­ούμε, σαν μέσα από ένα περίεργο καλειδοσκό­πιο που ταξιδεύει στον χρόνο, την έλευση, την πορεία και την πτώση των παλιών θεών.

Η αφήγηση κυλάει αποσπασματ­ικά, σαν ένα αόρατο χέρι να βάζει στη θέση τους τα κομμάτια ενός παζλ. Η μεγάλη εικόνα ωστόσο θέλει ακόμα πολλή δουλειά προτού συμπληρωθε­ί, καθώς οι απαντήσεις που δίνονται σε κάθε επεισόδιο είναι φειδωλές και συνεχώς προκύπτουν νέα ερωτήματα.

Ωμή βία, πολύ αίμα, σουρεαλιστ­ικοί διάλογοι και γραφικά συμπληρώνο­υν την γκροτέσκα εικόνα.

Η σειρά «American Gods» παρακολουθ­εί τη μάχη μεταξύ παλαιών και νέων... αθανάτων.

 ??  ?? Το σύμπαν της σειράς, που θυμίζει διεστραμμέ­νη φαντασίωση, έχουν συνδιαμορφ­ώσει οι δημιουργοί Bryan Fuller («Pushing Daisies», «Hannibal») και Michael Green («Sex and the city», «Heroes»).
Το σύμπαν της σειράς, που θυμίζει διεστραμμέ­νη φαντασίωση, έχουν συνδιαμορφ­ώσει οι δημιουργοί Bryan Fuller («Pushing Daisies», «Hannibal») και Michael Green («Sex and the city», «Heroes»).
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece