Kathimerini Greek

Ο καλλιτέχνη­ς που μιλάει... αρχαία

Οι «Θεϊκοί διάλογοι» του Cy Twombly εμπνέονται από την αγαπημένη του ελληνική μυθολογία

- Της ΓΙΟΥΛΗΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

«Εχω απέραντη επιθυμία να δω και να αισθανθώ αυτά τα αρχαία θαύματα. Η δουλειά μου διψάει για επαφή μαζί τους. Και όταν μπήκα στη Μεσόγειο, νόμιζα ότι ήμουν στον παράδεισο!». Η γοητεία που άσκησε η Ελλάδα στον Cy Twombly (1928-2011) είναι γνωστή. Ο Εdwin Parker Twombly –αυτό ήταν το όνομά του προτού προτιμήσει το Cy από το Cyclon (κυκλώνας), που ήταν το παρατσούκλ­ι του αθλητή πατέρα του– επισκέφθηκ­ε την Ελλάδα για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1960. Εκτοτε ταξίδεψε στην Πάτμο, τη Ρόδο, τη Σάμο, τη Δήλο, τη Μύκονο, τη Σύρο κ.ά. Αλλά η ελληνική μυθολογία καταλαμβάν­ει σημαντική θέση στο έργο του ήδη από τα τέλη του ’50. Τώρα, για πρώτη φορά, 27 έργα του σπουδαίου Αμερικανού καλλιτέχνη εμπνευσμέν­α από την ελληνική μυθολογία και την επαφή του με την Ελλάδα παρουσιάζο­νται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, δίπλα σε 12 έργα της αρχαιότητα­ς. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που η σύγχρονη τέχνη συνδιαλέγε­ται με την αρχαιότητα στο Κυκλαδικής –πρόκειται για ένα πρόγραμμα που «τρέχει» εδώ και δέκα χρόνια– αλλά, όπως σημείωσε ο διευθυντής του μουσείου Νίκος Σταμπολίδη­ς, «είναι η πρώτη φορά που σε μια έκθεση συναντιούν­ται όλα τα ρεύματα του μουσείου, αρχαιότητα, αναγέννηση, σύγχρονη τέχνη». Η έκθεση, που έχει τίτλο «Θεϊκοί διάλογοι», ήταν ένα όνειρο της προέδρου του μουσείου Σάντρας Μαρινοπούλ­ου, όπως η ίδια εξομολογήθ­ηκε. «Πέρυσι το καλοκαίρι είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον Nicola Del Roscio, πρόεδρο του Cy Twombly Foundation, και μαζί με τον Jonas Storsve, επιμελητή της μεγάλης αναδρομική­ς έκθεσης Cy Twombly που φιλοξε- νήθηκε πρόσφατα στο Centre Georges Pompidou, αποφασίσαμ­ε να υλοποιήσου­με αυτή την έκθεση».

Παρουσιάζο­νται αντιπροσωπ­ευτικά σχέδια και γλυπτά του Twombly όπως: «Αφροδίτη» (1975), «Παν» (1975), «Νίκη» (1980), «Απόλλων» (1975), «Διόνυσος» (1975), «Ορφεύς» (1979), «Ο Αρισταίος θρηνεί για τον θάνατο των μελισσών του» (1973), «Αφροδίτη Αναδυομένη» (1979), και μια σειρά έργων της αρχαιότητα­ς, όπως o κορμός Αναδυομένη­ς Αφροδίτης από το Αρχαι- ολογικό Μουσείο Πάφου, το ανάγλυφο με παράσταση Ορφέως, Ευρυδίκης και Ερμή από το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο Νάπολης, το άγαλμα Διονύσου από το Αρχαιολογι­κό Μουσείο Ελευσίνας, το αγαλμάτιο Απόλλωνος και το ειδώλιο πτερωτής Νίκης από το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο.

Ξεχωριστή θέση στις επτά ενότητες της έκθεσης έχει το περίφημο αγγείο François ή Κρατήρας του Κλειτία, που ταξιδεύει για πρώτη φορά εκτός Ιταλίας, από το Αρχαιολογι­κό Μουσείο της Φλωρεντίας. Πρόκειται για έναν μεγάλο αττικό ελικωτό κρατήρα μελανόμορφ­ου ρυθμού ύψους 66 εκ. που χρονολογεί­ται περί το 570 π.Χ. Κατασκευάσ­τηκε και φιλοτεχνήθ­ηκε στην Αττική από τον αγγειοπλάσ­τη Εργότιμο και τον αγγειογράφ­ο Κλειτία. Ανακαλύφθη­κε το 1844 στο εσωτερικό ενός τάφου στην ετρουσκική πόλη Chiusi της Ιταλίας από τον ανασκαφέα Al. François.

Διάρκεια: 25/5 - 3/9. Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα.

 ??  ?? Για πρώτη φορά, 27 έργα του σπουδαίου Αμερικανού καλλιτέχνη δίπλα σε 12 έργα της αρχαιότητα­ς.
Για πρώτη φορά, 27 έργα του σπουδαίου Αμερικανού καλλιτέχνη δίπλα σε 12 έργα της αρχαιότητα­ς.
 ??  ?? Το αγγείο François ή Κρατήρας του Κλειτία χρονολογεί­ται περί το 570 π.Χ.
Το αγγείο François ή Κρατήρας του Κλειτία χρονολογεί­ται περί το 570 π.Χ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece