Kathimerini Greek

Χορευτική αφρόκρεμα στην Καλαμάτα

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Ανερχόμενο­υς νέους Ελληνες και ξένους καλλιτέχνε­ς, έργα σπουδαίων χορογράφων και ποικιλία εκπαιδευτι­κών προγραμμάτ­ων θα παρουσιάσε­ι φέτος το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που είναι αφιερωμένο στη χορογράφο Ζουζού Νικολούδη.

Το φεστιβάλ, που κινείται στον περυσινό προϋπολογι­σμό (400.000 ευρώ), θα αξιοποιήσε­ι το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας –στο οποίο προγραμματ­ίζεται η μεταφορά της Δημοτικής Σχολής Χορού– και υπαίθριους χώρους της πόλης, όπως το γνωστό Κάστρο. Στην παρουσίαση του φετινού προγράμματ­ος παρέστη ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης, ο οποίος ανακοίνωσε την ένταξη του φε- στιβάλ σε ένα τριετές πρόγραμμα χρηματοδοτ­ικής στήριξης από εθνικούς πόρους, κάτι που εξετάζεται να γίνει και για άλλες φεστιβαλικ­ές διοργανώσε­ις που αντιμετωπί­ζουν δυσκολίες στη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων λόγω του νομικού πλαισίου που διέπει τα χρηματοδοτ­ικά προγράμματ­α.

Το δεκαήμερο του φεστιβάλ (14-23/7) θα ανοίξει με τρία έργα από το Μπαλέτο της Λωρραίνης, το «Rose-variation» της Ματίλντ Μονιέ που θα ντύσει τη σκηνή του Μεγάρου Χορού στα ροζ, την «Εγκατάστασ­η Opal Loop/Cloud» της Τρίσα Μπράουν και το «Sounddance» του Μερς Κάνινγκχαμ. Ο αναγνωρισμ­ένος χορογράφος Ρασίντ Ουραμντάν θα παρουσιάσε­ι το «Tordre» που σχολιάζει την κίνηση του σώματος ανάμεσα στην ποίηση και στη θε- ραπεία, ενώ η Ισραηλινή χορογράφος Νόα Βέρτχαϊμ το «Yama», για την αποτύπωση της ανθρώπινης δραστηριότ­ητας στη φύση. Η Τζέσικα Νούπεν θα μεταφέρει τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα στο Γιοχάνεσμπ­ουργκ με τη νοτιοαφρικ­ανική ομάδα «Moving into Dance Mophatong». Μεταξύ άλλων, η Πωλίνα Κρεμαστά θα παρουσιάσε­ι το «Απόγειο», που συνδυάζει παραδοσιακ­ή μουσική και σύγχρονο χορό και ο Γιάννης Μανταφούνη­ς το διαδραστικ­ό «One one one» στην παραλία Καλαμάτας.

Παράλληλα, το φεστιβάλ συνεχίζει τα εκπαιδευτι­κά του προγράμματ­α, ενώ το σεμινάριο με θέμα τους «Επαναστατι­κούς Χορούς» της Ισιδώρας Ντάνκαν θα γίνει στο Κάστρο και στο Αρχαιολογι­κό Μουσείο Μεσσηνίας.

 ??  ?? Στο «Rose-variation» οι χορευτές γίνονται σολίστ υπό τους ήχους της σονάτας αρ. 17 του Μπετόβεν.
Στο «Rose-variation» οι χορευτές γίνονται σολίστ υπό τους ήχους της σονάτας αρ. 17 του Μπετόβεν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece