Kathimerini Greek

Τα βραβεία βιβλίου που δεν μοιάζουν με βραβεία βιβλίου

- ΤΟΥ ΑΘΩ ΔΗΜΟΥΛΑ

Ενας ψηλός, κοστουμαρι­σμένος κύριος περνάει από δίπλα μου στην είσοδο του θεάτρου Παλλάς – είναι ο Θοδωρής Παπαλουκάς. Τι δουλειά έχει ο Παπαλουκάς στην προχθεσινή τελετή των βραβείων βιβλίου του Public; Οπως αποδείχθηκ­ε αργότερα, είχε προσκληθεί για να απονείμει ένα από τα βραβεία. Δεν γνωρίζω αν ο παλιός μπασκετμπο­λίστας είναι βιβλιόφιλο­ς, ασφαλώς όμως είναι αγαπητός και αναγνωρίσι­μος και η παρουσία του προσέθεσε λάμ- ψη σε μια βραδιά που είχε σχεδιαστεί για να είναι λαμπερή. Και ήταν. Ετσι κι αλλιώς, τα βραβεία του Public δεν θυμίζουν άλλη ελληνική λογοτεχνικ­ή εκδήλωση. Μια ολόκληρη παράσταση είχε σκηνοθετηθ­εί, κάτι σαν μιούζικαλ με στοιχεία κωμωδίας, και τα βραβεία έμοιαζαν περισσότερ­ο να τη συμπληρώνο­υν. Για τους πιο παραδοσιακ­ούς του χώρου, αυτός ο ποπ χαρακτήρας είναι κάπως ξένος. Μια βραδιά λογοτεχνικ­ών βραβείων είναι λιτή και μετρημένη. Αν, πάντως, μπόρεσα να αξιολογήσω σωστά τη διάθεση των παρευρισκό­μενων, οι περισσότερ­οι διασκέδαζα­ν.

Τα βραβεία του Public είναι βραβεία κοινού. Οι διοργανωτέ­ς έχουν επιλέξει να εμπιστευθο­ύν τους αναγνώστες (ψήφισαν 140.000 άτομα), βραβεύοντα­ς επί της ουσίας τα πιο δημοφιλή και όχι απαραίτητα τα καλύτερα βιβλία, ακόμη κι αν πολλές φορές το εμπορικό και το ποιοτικό ταυτίζοντα­ι. Η απόφαση αυτή έχει κάποιο ρίσκο. Οι επιλογές, πάν- τως (και τα τέσσερα χρόνια), αν και καμιά φορά είναι περίεργες, δεν έχουν «εκθέσει» τα Public.

Χάιλαϊτ της βραδιάς, η στιγμή της βράβευσης του Αντώνη Μυλωνάκη στην κατηγορία της Εφηβικής Λογοτεχνία­ς. Ο νεαρός, στο πρώτο του βιβλίο, ανέβηκε στη σκηνή τρακαρισμέ­νος και ευχαρίστησ­ε μια σειρά από ανθρώπους, καταλήγοντ­ας στην οικογένειά του, όχι επειδή έτσι λένε όλοι, όπως ξεκαθάρισε, αλλά επειδή πραγματικά είναι η καλύτερη!

 ??  ?? Ο Οδυσσέας Παπασπηλιό­πουλος και η Μαρίζα Ρίζου στη σκηνή του Παλλάς.
Ο Οδυσσέας Παπασπηλιό­πουλος και η Μαρίζα Ρίζου στη σκηνή του Παλλάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece