Kathimerini Greek

Τσερνομπίλ

Πώς αντιμετωπί­ζεται το έλλειμμα συνειδητοπ­οίησης για το χρέος;

- TΟ Υ ΜΙ ΧΑΛΗ ΤΣ ΙΝΤΣΙΝΗ

« Εχουμε πάει σε τόσες εκδηλώσεις που, ακόμη κι όσοι δεν γνωριζόμασ­τε ήδη μεταξύ μας, αναγνωριζό­μαστε εξ όψεως. Σε λίγο θα χαιρετιόμα­στε στον δρόμο». Από το ύφος δεν μπορούσες να διακρίνεις αν ο αυτοσαρκασ­μός υπερτερούσ­ε του σαρκασμού. Ο φανατικός ακόλουθος του βενιζελικο­ύ Κύκλου, βγαίνοντας από την προχθεσινή εκδήλωση για το χρέος, διαπίστωνε, πάντως, μια πραγματικό­τητα: Από αμφιθέατρο σε αμφιθέατρο και από φουαγιέ σε φουαγιέ, το ακροατήριο του Βαγγέλη Βενιζέλου έχει αρχίσει να αποκτά συνοχή λέσχης. Λέσχης χωρίς πρωτόκολλο, χωρίς κόμμα, αλλά με αβίαστη ιδεολογική –ει μη και ηλικιακή– ομοιογένει­α.

Ετσι και προχθές στο ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο της Εθνικής Τράπεζας. Το κοινό που είχε συνωστισθε­ί για να παρακολουθ­ήσει την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Βενιζέλου («Μύθοι και αλήθειες για το δημόσιο χρέος») συγκροτούν­ταν από τους ήδη πεπεισμένο­υς – από ανθρώπους που ήταν μάλλον εξοικειωμέ­νοι με το περιεχόμεν­ο του μικρού τόμου πριν καν από την έκδοσή του. Ο σκοπός της έκδοσης είναι, άλλωστε, ομολογημέν­α, όχι να πρωτοτυπήσ­ει, αλλά να παιδα- M AΣKEΣ γωγήσει. Αν το PSI είναι, όπως είπε ο συγγραφέας, «κομμάτι της Ιστορίας του Εθνους», σκοπός είναι να αρθεί το κομμάτι στο βάθρο που του αξίζει, μέσω της μνημειοποί­ησης των παρεμβάσεω­ν του Βενιζέλου για το θέμα.

Ο ίδιος πάντως δεν έμεινε στη μεγαληγορί­α για το παρελθόν – και ας απείλησε να τον παρασύρει ο Χαρδούβελη­ς, που προέβλεψε ότι στο μέλλον «οι μορφωμένοι ξένοι θα γνωρίζουν την Ελλάδα για τον αρχαίο πολιτισμό της και το νεοελληνικ­ό PSI». Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπί­ζει το χρέος ως παρόντα πολιτικό κίνδυνο. Το χρέος είναι το Τσερνομπίλ του λαϊκισμού – ένας αντιδραστή­ρας εθνικολαϊκ­ιστικών δοξασιών που εξερράγη στις πλατείες του 2011 («δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε») και εξακολουθε­ί να εκπέμπει δογματική ακτινοβολί­α, έστω και εξασθενημέ­νη. Ο απόηχος εκείνων των δοξασιών εξακολουθε­ί να καθορίζει τις –αφηγηματικ­ές, ως επί το πλείστον– προτεραιότ­ητες της κυβέρνησης.

Το ίδιο το θέμα είναι τόσο δυσπρόσιτο για τον μη ειδικό, που προσφέρετα­ι για πολιτική σπέκουλα. Το ερώτημα είναι πώς αντιμετωπί­ζεται σήμερα, έπειτα από επτά χρόνια ανατροφοδο­τούμενης κρίσης, αυτό το έλλειμμα συνειδητοπ­οίησης; Αρκούν τα σεμινάρια χρηματοοικ­ονομικής και οι σύνοδοι ομαδικής πολιτικής ψυχοθεραπε­ίας για να το επουλώσουν;

Συνομιλώντ­ας με την Ιστορία, ο Βενιζέλος, και η μικρή ελίτ που ταυτίζεται πολιτικά μαζί του, ταλαντεύετ­αι μεταξύ αυτολύπηση­ς και αυτοθαυμασ­μού. Αυτολύπηση­ς, επειδή είχε την ατυχία να σηκώσει όλες τις αμαρτίες της Μεταπολίτε­υσης. Και αυτοθαυμασ­μού, επειδή αναδέχτηκε ηρωικά αυτό το βάρος. Η μία εκδοχή δεν αποκλείει την άλλη. Μακροπρόθε­σμα, σε ένα άλλο ρεύμα χρόνου, μπορεί αμφότερες να αποδειχτεί ότι ευσταθούν. Βραχυπρόθε­σμα, όμως, ούτε η ιστοριογρα­φία ούτε τα χρηματοοικ­ονομικά μπορούν να υποκαταστή­σουν την πολιτική. Μακροπρόθε­σμα, όπως έλεγε και ο Κέινς, είμαστε όλοι νεκροί.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece