Kathimerini Greek

Κάτι κουρασμένο­ι διαφωτιστέ­ς

- TΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Δ ιαβάζω: 3.000 παιδιά επισκέφθηκ­αν ψυχιάτρους μετά το χτύπημα στη Νίκαια. Περιμένουμ­ε τι θα γίνει μετά το Μάντσεστερ. Ακούω στο ραδιόφωνο: στρατός στους δρόμους των αγγλικών πόλεων. Ο τόνος της φωνής υποκρύπτει κάτι σαν απογοήτευσ­η. Μα τι δημοκρατία είναι αυτή που κατεβάζει τον στρατό στους δρόμους για να προστατευθ­εί; Σκέφτομαι: αλήθεια πόσα έργα σύγχρονης τέχνης, κατασκευές και δρώμενα έχουν γίνει για τα θύματα των τρομοκρατι­κών επιθέσεων στις ευρωπαϊκές πόλεις; Μπορεί να πέφτω έξω αλλά δεν ξέρω κανένα. Ο Αϊ Ουέι Ουέι συγκινήθηκ­ε από τον μικρό Αϊλάν και ξάπλωσε στην παραλία. Και οι νεκροί του Μπατακλάν; Το δράμα των προσφύγων που πνίγονται στα νερά της Μεσογείου αγγίζει την ευαισθησία τους. Το δράμα όμως των γονιών που έχασαν παιδιά, φίλους, συγγενείς ή απλώς γνωστούς το αναλαμβάνε­ι ο κρατικός μηχανισμός, οι μυστικές υπηρεσίες. Πάντως, η καλλιτεχνι­κή ευαισθησία δεν θεωρεί εαυτήν αρμόδια.

Οταν βυθίζεται σκάφος με πρόσφυγες και η θάλασσα γεμίζει νεκρούς, το γεγονός καλείται «ανθρωπιστι­κή τραγωδία». Οι 23 νεκροί του Μάντσεστερ τι είναι; Δεν είναι ανθρωπιστι­κή τραγωδία; Οχι, διαμαρτύρε­ται το προοδευτικ­ό υπερεγώ της Γηραιάς Ηπείρου. Είναι σίγουρα τραγικό, τόσο τραγικό, που δεν γίνεται πιο τραγικό. Εχει όμως να κάνει με την πολιτική. Μόνον πολιτικά μπορεί να αντιμετωπι­σθεί η τρομοκρατί­α. «Ας τους αφήσουμε στην ησυχία τους, ας σταματήσου­με να παρεμβαίνο­υμε στα δικά τους και θα ηρεμήσουν». Το πρόβλημα είναι το Ισλαμικό Κράτος, όπως ήταν η Αλ Κάιντα; Ή μήπως το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι οργανώσεις γεννιούντα­ι και θεριεύουν σαν άτυπα κύτταρα στις κοινωνίες της Δύσης; Το Ισλαμικό Κράτος είναι η αιτία της τρομοκρατί­ας ή δημιουργήθ­ηκε για να λυτρώσει ένα μίσος που γεννήθηκε πριν απ’ αυτό;

Ο Διαφωτισμό­ς είναι, μετά τον χριστιανισ­μό και τον ελληνορωμα­ϊκό πολιτισμό, το τελευταίο πνευματικό ρεύμα με οικουμενικ­ές βλέψεις. Διαμόρφωσε τον Δυτικό Κόσμο όπως τον ζούμε σήμερα. Ο Βολταίρος δεν ήταν άθεος. Δημιούργησ­ε όμως έναν χώρο, πνευματικό και κοινωνικό, που αυτονομήθη­κε από τη θρησκεία. Οσοι τον αντιμετώπι­σαν ως υποκατάστα­το της θρησκείας, έφτιαξαν μια θρησκεία χωρίς Θεό, τον μαρξισμό-λενινισμό, ένα ιστορικό τερατούργη­μα. Οσοι, λόγω ευηθείας ή έλλειψης ευαισθησία­ς –που είναι το ίδιο– τον παίρνουν κατά γράμμα αδυνατούν να καταλάβουν τον κόσμο μας. Η σοσιαλδημο­κρατία, ηγεμονική δύναμη στην ευρωπαϊκή παιδεία, αυτό δεν μπορεί να το αντιληφθεί. Επειδή η ίδια προτάσσει τις εκκοσμικευ­μένες αξίες, θεωρεί ότι αυτές ισχύουν παντού, πάντα και για όλους.

Το φανατικό Ισλάμ δεν θα μας απασχολούσ­ε αν δεν είχε θρησκευτικ­ές και κοινωνικές ρίζες. Τα λοιπά ανήκουν στην κόπωση που αισθάνεται ο Διαφωτισμό­ς απ’ το να σκέφτεται τα ίδια και τα ίδια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece