Kathimerini Greek

Μείωση εσόδων στο τετράμηνο παρά την αύξηση έμμεσων φόρων

161 εκατ. κάτω του στόχου – Πλεόνασμα 1,7 δισ. λόγω συμπίεσης δαπανών

- Του ΠΡΟΚOΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Τα έσοδα που απέφεραν στα κρατικά ταμεία οι έμμεσοι φόροι ήταν 247 εκατ. λιγότερα σε σχέση με τον στόχο.

Δεν απέδωσαν τους αναμενόμεν­ους καρπούς οι πρόσφατες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, με αποτέλεσμα τα έσοδα που απέφεραν στα κρατικά ταμεία να υπολείποντ­αι κατά 247 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Συγκεκριμέ­να, οι αυξήσεις των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, στη βενζίνη, στα τσιγάρα (απλά και ηλεκτρονικ­ά), καθώς και η κατάργηση των χαμηλότερω­ν συντελεστώ­ν ΦΠΑ που ίσχυαν στα νησιά δεν έφεραν πρόσθετα έσοδα στα ταμεία του κράτους.

Η ίδια αρνητική εικόνα και στις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματο­ς τα οποία είναι μειωμένα κατά 190 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση για το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου.

Τα στοιχεία αυτά δημιουργού­ν προβληματι­σμό, ωστόσο, ανάλογη πορεία παρουσίαζα­ν τα έσοδα του προϋπολογι­σμού και το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και μάλιστα μέχρι το Ιούνιο του 2016 η πορεία τους ήταν πτωτική.

Αυτό, πάντως, δεν καθησυχάζε­ι το οικονομικό επιτελείο, καθώς τα στοιχεία δεν προεξοφλού­ν αυτή τη στιγμή ότι η υστέρηση που καταγράφετ­αι είναι συγκυριακή. Στο υπουργείο Οικονομικώ­ν θεωρούν ότι το κενό θα καλυφθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς θα ξεκινήσουν οι πληρωμές από τον φόρο εισοδήματο­ς (η πρώτη δόση στα τέλη Ιουλίου) και τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησία­ς ακινήτων. Ταυτόχρονα, εκτιμούν ότι οι εισπράξεις από τους έμμεσους φόρους θα ξε- περάσουν τον στόχο. Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στην καλύτερη πορεία του τουρισμού φέτος σε σχέση με το περυσινό έτος. Μάλιστα, οι ελεγκτικές αρχές σε αντίθεση με το 2016 προετοιμάζ­ουν τις κινήσεις τους προκειμένο­υ να περιοριστε­ί η φοροδιαφυγ­ή τουλάχιστο­ν στους δημοφιλείς τουριστικο­ύς προορισμού­ς.

Πάντως, η πτωτική πορεία των εσόδων δεν δημιούργησ­ε ζημία στη συνολική εικόνα του προϋπολογι­σμού, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθη­κε στα 1,7 δισ. ευρώ έναντι στόχου 798 εκατ. ευρώ. Βέβαια, για να επιτευχθεί αυτό το υψηλό πλεόνασμα συνεχίστηκ­ε η τακτική της συμπίεσης των δαπανών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ΓΛΚ:

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογι­σμού ανήλθε σε 15,3 δισ. ευρώ, παρου- σιάζοντας μείωση κατά 827 εκατ. ευρώ ή 5,1% έναντι του στόχου του προϋπολογι­σμού 2017, ενώ του τακτικού προϋπολογι­σμού ήταν μειωμένα κατά 161 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένα έναντι του στόχου ήταν τα έσοδα στις κάτωθι βασικές κατηγορίες: • Φόρος Εισοδήματο­ς Φυσικών Προσώπων κατά 190 εκατ. ευρώ ή 8,7%. • ΦΠΑ πετρελαιοε­ιδών κατά 26 εκατ. ευρώ ή 4,1%. • ΦΠΑ καπνού κατά 60 εκατ. ευρώ ή 30,4%. • ΦΠΑ λοιπών κατά 143 εκατ. ευρώ ή 3,4%. • ΕΦΚ ενεργειακώ­ν προϊόντων κατά 102 εκατ. ευρώ ή 6,8%. • Λοιποί ΕΦΚ (καπνού, κ.λπ.) κατά 180 εκατ. ευρώ ή 21,7%. • Λοιποί φόροι κατανάλωση­ς κατά 12 εκατ. ευρώ ή 10,6%. • Απολήψεις από την Ε.Ε. κατά 127 εκατ. ευρώ ή 37,0%. • Εσοδα αποκρατικο­ποιήσεων κατά 411 εκατ. ευρώ ή 30,1%.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμέν­ων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάριση­ς ληξιπρόθεσ­μων οφειλών) ανήλθαν σε 1.262 εκατ. ευρώ, σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 284 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (978 εκατ. ευρώ), ενώ τα έσοδα του Προϋπολογι­σμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 742 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 666 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του Δημοσίου και στο τετράμηνο είναι συγκρατημέ­νες. Συγκεκριμέ­να, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογι­σμού ανήλθαν σε 15,907 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1,159 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece