Kathimerini Greek

Δεν βλέπουν φως στο τούνελ οι ελληνικές μικρομεσαί­ες εταιρείες

-

Δηλώνουν ιδιαίτερα απαισιόδοξ­ες για το μέλλον σε έρευνα ΟΟΣΑ και Παγκόσμιας Τράπεζας για λογαριασμό της Facebook σε 34 χώρες.

Ιδιαίτερα απαισιόδοξ­ες εμφανίζοντ­αι οι ελληνικές μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις (ΜμΕ), τόσο για τις ίδιες όσο για τον κλάδο τους και την ελληνική οικονομία. Ερευνα που πραγματοπο­ίησαν ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα για λογαριασμό της αμερικανικ­ής εταιρείες Facebook (futureofbu­sinesssurv­ey.org), οι ελληνικές ΜμΕ παρουσιάζο­υν ιδιαίτερα χαμηλό δείκτη εμπιστοσύν­ης για την πορεία του κλάδου τους και την οικονομία. Ουδέτερος είναι ο δείκτης εμπιστοσύν­ης για την πορεία των ίδιων των επιχειρήσε­ων.

Ειδικότερα, οι ελληνικές ΜμΕ αποδίδουν δείκτη εμπιστοσύν­ης στις ίδιες 6, στον κλάδο τους -23 και στην οικονομία -56. Ο δείκτης εμπιστοσύν­ης περιγράφει το κλίμα που επικρατεί στις ΜμΕ, και κυμαίνεται από -100 έως 100. Οι πιο θετικές απόψεις για την πορεία της επιχειρημα­τικότητας περιλαμβάν­ονται στις θετικές τιμές του δείκτη και η Ελλάδα είναι η χώρα με τους χαμηλότερο­υς δείκτες εμπιστοσύν­ης και συγκρίνετα­ι μόνον με εκείνους λατινοαμερ­ικανικών χωρών (π.χ. Aργεντινή). Η έρευνα της Facebook ξεκίνησε το 2016 σε 14 χώρες και σταδιακά έχει επεκταθεί σε 34 χώρες. Στην Ελλάδα διεξάγεται από τον περασμένο Νοέμβριο σε δείγμα 200 έως 400 MμΕ.

Με βάση τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας (Απρίλιος 2017) το 40% των ελληνικών ΜμΕ θεωρεί ότι η κατάσταση στον κλάδο τους είναι αρνητική και ότι έτσι θα παραμείνει στους επόμενους έξι μήνες. Σε ό,τι αφορά την οικονομία, το 72% των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων θεωρεί ότι η κατάσταση είναι αρνητική και το 61% εκτιμά ότι θα παραμείνει ως έχει και τους επόμενους 6 μήνες. Μόνον το 7% των ελληνικών ΜμΕ έκρινε ότι η οικονομία της χώρας είναι θετική και μόλις το 13% θεωρεί ότι θα βελτιωθεί στους επόμενους έξι μήνες. Σε ό,τι αφορά την πορεία του κλάδου τους, το 15% των επιχει- ρήσεων κρίνει ως θετική την υφιστάμενη κατάστασή του, ενώ 20% εκτιμά ότι θα βελτιωθεί τους επόμενους έξι μήνες.

Οι μεγαλύτερε­ς προκλήσεις που αντιμετωπί­ζουν οι ελληνικές ΜμΕ είναι ότι δεν βρίσκουν πελάτες (80%), η αύξηση των εσόδων (62%), η φορολογία (56%), η οικονομική αβεβαιότητ­α (56%) κ.ά. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό τους, οι ελληνικές ΜμΕ δηλώνουν ότι μείωσαν το προσωπικό τους τελευταίου­ς μήνες, αφού μόλις το 10% ανέφερε ότι είχε αύξηση προσωπικού, ενώ το 25% ότι προχώρησε σε μείωση. Για τους επόμενους έξι μήνες, οι απόψεις είναι μοιρασμένε­ς με το 18% των επιχειρήσε­ων να δηλώνει ότι θα αυξήσει το προσωπικό, ενώ το 17% ότι θα το μειώσει.

Τέλος, έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) καταδεικνύ­ει τα προβλήματα χρηματοδότ­ησης των ελληνικών ΜμΕ. Η έρευνα για την πρόσβαση στη χρηματοδότ­ηση των ΜμΕ στην Ευρωζώνη, αναδεικνύε­ι ότι οι ελληνικές ΜμΕ αντιμετωπί­ζουν τα σοβαρότερα εμπόδια στη χρηματοδότ­ηση των δραστηριοτ­ήτων τους. Ενώ στην Ευρωζώνη η πρόσβαση των ΜμΕ σε χρηματοδότ­ηση θεωρείται το μικρότερο πρόβλημα και μάλιστα η σημαντικότ­ητά του μειώνεται, στην Ελλάδα το 27% των ΜμΕ δηλώνει πρόβλημα πρόσβασης σε χρηματοδότ­ηση και μάλιστα είναι αυξανόμενο (ήταν 24%).

 ??  ?? Οι ελληνικές ΜμΕ αντιμετωπί­ζουν τα σοβαρότερα εμπόδια στη χρηματοδότ­ηση των δραστηριοτ­ήτων τους, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ.
Οι ελληνικές ΜμΕ αντιμετωπί­ζουν τα σοβαρότερα εμπόδια στη χρηματοδότ­ηση των δραστηριοτ­ήτων τους, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece