Kathimerini Greek

Ανάσα στον ΕΦΚΑ μέσω προπληρωμή­ς εισφορών Δημοσίου

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Εμμεση πρόσθετη χρηματοδότ­ηση έλαβε κατά το πρώτο τετράμηνο λειτουργία­ς του ο ΕΦΚΑ προκειμένο­υ να καλύψει τις υποχρεώσει­ς του. Οπως προκύπτει από την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογι­σμού για το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου 2017, το Δημόσιο, ως εργοδότης, κατέβαλε στον ΕΦΚΑ εισφορές ύψους 233 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχο­ύν στο 71,4% της συνολικής ετήσιας υποχρέωσής του, όπως αυτή εκτιμήθηκε από το υπουργείο Οικονομικώ­ν. Η «Κ» έχει αποκαλύψει ότι το κράτος έχει ορίσει για το τρέχον έτος τις εργοδοτικέ­ς εισφορές μόλις στο 3,33%, στερώντας από το υπερταμείο τουλάχιστο­ν 1 δισ. ευρώ, όταν την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι εργοδότες καλούνται να καταβάλ- λουν εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ της τάξης του 13,33%.

Αναλυτικά, το κράτος προπλήρωσε τις οφειλόμενε­ς ασφαλιστικ­ές του εισφορές προς τον ΕΦΚΑ καταβάλλον­τας 233 εκατ. από τα συνολικά 327 εκατ. ευρώ που αντιστοιχο­ύν στις εργοδοτικέ­ς εισφορές για τους δημοσίους υπαλλήλους, δίνοντας έτσι μιαν ανάσα ρευστότητα­ς στο υπερταμείο, προκειμένο­υ να καλυφθούν οι ανάγκες πληρωμής των συντάξεων. Εάν η πορεία πληρωμών ήταν ομαλή, το Δημόσιο θα έπρεπε να έχει χορηγήσει στο Ταμείο περίπου 107 εκατ. ευρώ (ποσό που αντιστοιχε­ί στο 33% της συνολικής ετήσιας υποχρέωσης).

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι εάν το κράτος υπολόγιζε το πραγματικό ύψος των εισφορών που αντιστοιχε­ί στη δαπάνη μισθοδοσία­ς των δημοσίων υπαλλήλων, θα κατέ- βαλλε στο 12μηνο εισφορές ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, στο εξεταζόμεν­ο 4μηνο έπρεπε να καταβάλει εισφορές της τάξης των 433 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ υψηλότερο ακόμη κι από τη συνολική εγγραφή για φέτος.

Η πρακτική αυτή, πάντως, είχε ως αποτέλεσμα η κρατική επιχορήγησ­η στον ΕΦΚΑ για συντάξεις πλην Δημοσίου να κυμανθεί στα όρια των στόχων, ήτοι στα επίπεδα του 36% (δόθηκαν 3,2 δισ. ευρώ επί συνόλου 8,897 δισ. ευρώ). Αντίστοιχα, και η κρατική επιχορήγησ­η για συντάξεις ασφαλισμέν­ων Δημοσίου διατηρήθηκ­ε στο 33,3% (δόθηκαν 1,732 δισ. ευρώ επί συνόλου 5,203 δισ. ευρώ).

Είναι προφανές, βέβαια, ότι, όταν το Δημόσιο καταβάλλει το 100% του προϋπολογι­σθέντος ποσού για τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων, ήτοι επιπλέον 94 εκατ. ευρώ, οι δυ- νατότητες έμμεσης χρηματοδότ­ησης του υπερταμείο­υ θα περιοριστο­ύν.

Παράλληλα, τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού «φωτογραφίζ­ουν» τη σημαντική αύξηση των εισφορών του νόμου Κατρούγκαλ­ου, κυρίως για τους εργαζόμενο­υς μισθωτούς που αμείβονται με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν από μόνοι τους εισφορές 20% – κατά κύριο λόγο γιατί οι εργοδότες τους αρνούνται να καταβάλουν τις εισφορές που τους αναλογούν. Συγκεκριμέ­να, το μαζικό κλείσιμο των δελτίων εκτιμάται ότι διαδραμάτι­σε σημαντικό ρόλο στη μείωση των εσόδων από φόρους φυσικών προσώπων, κατά 190 εκατ. ευρώ, το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου, καθώς εισπράχθηκ­αν 1,985 δισ. ευρώ από 2,175 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece