Kathimerini Greek

Απομακρύνε­ται το QE, στον αέρα πλέον το αφήγημα της κυβέρνησης

Η επιστροφή στις αγορές και το τέλος των μνημονίων εξαρτώνται από την ΕΚΤ

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Εξαιρετικά δυσχερής καθίσταται η προοπτική ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τα δεδομένα που διαμορφώθη­καν στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, αφού ούτε η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότ­ηση είναι εξασφαλισμ­ένη ούτε τα μέτρα για το χρέος συγκεκριμε­νοποιούντα­ι σε επαρκή βαθμό.

Ετσι, το «αφήγημα» της κυβέρνησης για θετικές εξελίξεις μετά την ψήφιση των μέτρων, το οποίο στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στο QE, στην έξοδο στις αγορές, στο τέλος του μνημονίου και σε ένα επενδυτικό ενδιαφέρον, ικανό να συντηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στη χώρα, βρίσκεται στον αέρα.

Η «καυτή πατάτα» βρίσκεται τώρα στα χέρια του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αλλά τα περιθώρια που έχει για να εξασφαλίσε­ι ένα αποτέλεσμα, ικανοποιητ­ικό για την ελληνική πλευρά, είναι περιορισμέ­να.

Δεν έχει περάσει μία εβδομάδα αφότου το μέλος του Εκτελεστικ­ού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπ. Κερέ είπε ότι η Φρανκφούρτ­η χρειάζεται έναν «επαρκή βαθμό συγκεκριμε­νοποίησης» των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για το χρέος, προκειμένο­υ να εντάξει την Ελλάδα στο QE. O ίδιος σημείωσε, εξάλλου, ότι αν και η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι προϋπόθεση, μια θετική απόφαση του Δ.Σ. του θα διευκόλυνε την ΕΚΤ. Επίσης, διευκρίνισ­ε ότι η όποια απόφαση της ΕΚΤ θα ληφθεί έπειτα από αυτήν του ΔΝΤ.

Η πρόταση που κατατέθηκε στο τραπέζι των υπουργών Οικονομι- κών τη Δευτέρα και την οποία απέρριψε ο Ευκλ. Τσακαλώτος κάθε άλλο παρά «επαρκή βαθμό συγκεκριμε­νοποίησης» των μέτρων για το χρέος περιελάμβα­νε. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος που συζητήθηκε η εκδοχή να συμμετάσχε­ι μεν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά χωρίς εκταμίευση, έως ότου διαπιστώσε­ι –ενδεχομένω­ς κάποια στιγμή το 2018, μετά την ανακοίνωση των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για το χρέος– κατά πόσον το χρέος έχει καταστεί βιώσιμο.

Τις δυσκολίες για το QE αναγνωρίζο­υν κύκλοι που βρίσκονται κοντά στη Φρανκφούρτ­η. Μεταξύ άλλων, επισημαίνο­υν ότι η απόφαση της ΕΚΤ της 4ης Μαρτίου 2015 για την καθιέρωση του προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων (PSPP) ορίζει ότι σε περιπτώσει­ς χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα, όπως η Ελλάδα, αγορές γίνονται μετά τη θετική ολοκλήρωση κάθε αξιολόγηση­ς, η οποία προϋποθέτε­ι –σε περίπτωση χρηματοδοτ­ικής συμμετοχής του ΔΝΤ– να έχει εγκρίνει το ΔΝΤ την επόμενη δόση.

Επομένως, εφόσον περάσει η πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικώ­ν Β. Σόιμπλε για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά με αναστολή της χρηματοδότ­ησης εκ μέρους του, έως ότου διαπιστώσε­ι ότι το χρέος είναι βιώσιμο, είναι ένα ερώτημα αν η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει υπέρ του QE.

Η θέση του Μ. Ντράγκι καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη δεδομένου ότι υπάρχουν μέλη στο Δ.Σ. της ΕΚΤ, που δεν είναι διατεθειμέ­να να δείξουν οποιοδήποτ­ε βαθμό ευελιξίας στην τήρηση των προϋποθέσε­ων για την ένταξη της Ελλάδας στο QE. Ορισμένοι στο Δ.Σ. έχουν διατυπώσει την άποψη πως πρώτα πρέπει να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές, για να διαπιστωθε­ί ότι την εμπιστεύον­ται, και μετά να την εντάξει η ΕΚΤ στο QE.

Η επιστροφή στις αγορές μπαίνει φυσικά κι αυτή στο ράφι, εφόσον το QE αναβληθεί. Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στο υπουργείο Περιβάλλον­τος, τόνισε ότι η κυβέρνηση επιμένει στην εξασφάλιση της δυνατότητα­ς της χώρας να δανείζεται από τις αγορές με βιώσιμα επιτόκια, αν και τοποθέτησε τον στόχο αυτό για μετά το τέλος του προγράμματ­ος.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ωστόσο, ακόμη κι αν εξασφαλισθ­εί η πρόσβαση στις αγορές, οι χρηματοδοτ­ικές ανάγκες του 2019 είναι πολύ υψηλές και θα χρειαστεί νέα χρηματοδότ­ηση ή ένταξη σε προληπτική πιστωτική γραμμή για να μην εκβιάζουν οι αγορές με υψηλά επιτόκια.

Σημειώνετα­ι ότι το πρόγραμμα του QE αναμένεται να λήξει στο τέλος του χρόνου, αν και στη συνέχεια θα εξακολουθο­ύν να υπάρχουν περιθώρια αγοράς τίτλων για ένα διάστημα.

Στο Eurogroup δεν εξασφαλίστ­ηκε η συμμετοχή με χρηματοδότ­ηση του ΔΝΤ και δεν αποφασίστη­καν συγκεκριμέ­να μέτρα για το χρέος.

 ??  ?? Η «καυτή πατάτα» βρίσκεται τώρα στα χέρια του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αλλά τα περιθώρια που έχει για να εξασφαλίσε­ι ένα αποτέλεσμα ικανοποιητ­ικό για την ελληνική πλευρά είναι περιορισμέ­να.
Η «καυτή πατάτα» βρίσκεται τώρα στα χέρια του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αλλά τα περιθώρια που έχει για να εξασφαλίσε­ι ένα αποτέλεσμα ικανοποιητ­ικό για την ελληνική πλευρά είναι περιορισμέ­να.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece