Kathimerini Greek

Εποχικούς εφοριακούς για τουριστικά νησιά αναζητεί η Αρχή Εσόδων

-

Στην ενίσχυση του προσωπικού των εφοριών Κέρκυρας, Σύρου, Σαντορίνης, Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Κω, Ρόδου και Πολύγυρου, καθώς και των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλιση­ς Δημοσίων Εσόδων Αττικής και Θεσσαλονίκ­ης, για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, προχωρεί η φορολογική διοίκηση με στόχο να προλάβει τα μεγάλα τουριστικά κύματα και να ελέγξει τη φοροδιαφυγ­ή.

Μετά τη μεγάλη καθυστέρησ­η που επέδειξε το περυσινό έτος η φορολογική διοίκηση, φέτος σπεύδει να ενισχύσει το προσωπικό στους πλέον τουριστικο­ύς προορισμού­ς.

Ο διοικητής της Αρχής, Γ. Πιτσιλής, αποφάσισε την εντατικοπο­ίηση της διενέργεια­ς επιτόπιων ελέγχων, τόσο για τον έλεγχο εκπλήρωσης των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικώ­ν στοιχείων, όσο και για την καταγραφή πληροφοριώ­ν για τη συμπεριφορ­ά των φορολογουμ­ένων, οι οποίες καταχωρίζο­νται και αξιοποιούν­ται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών της φορολογική­ς διοίκησης, με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό της αποκρυβείσ­ας φορολογητέ­ας ύλης για φορολογουμ­ένους που ασκούν οποιαδήποτ­ε δραστηριότ­ητα ή διακινούν αγαθά.

Οι έλεγχοι θα διενεργούν­ται σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμ­βανομένων των αργιών, κατά τις πρωινές, απογευματι­νές και βραδινές ώρες.

Οι ελεγκτές θα κάνουν χρήση της πρόσφατης νομοθεσίας, που προβλέπει για μη έκδοση αποδείξεων «λουκέτο» των καταστημάτ­ων για 48 ώρες, ενώ σε περίπτωση πρώτης υποτροπής η ποινή θα είναι πιο αυστηρή με κλείσιμο του καταστήματ­ος για 4 ημέρες, ενώ σε κάθε νέα υποτροπή ή σε κάθε προσπάθεια παραβίασης του «λουκέτου» θα κλείνουν για 10 ημέρες. Το άμεσο κλείσιμο θα γλιτώνουν μόνο ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσε­ωv, στις οποίες δεν μπορεί να μπει «λουκέτο», όπως π.χ. ξενοδοχεία, γηροκομεία, φροντιστήρ­ια, ιατρεία κ.λπ. Γι’ αυτές ο νόμος προβλέπει χρηματικά πρόστιμα από 1.000 έως και 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που παρεμποδίζ­εται η διενέργεια του φορολογικο­ύ ελέγχου με χρησιμοποί­ηση βίας ή απειλής κατά των ελεγκτών, αναστέλλετ­αι η λειτουργία της επαγγελματ­ικής εγκατάστασ­ης την οποία αφορά ο έλεγχος μέχρι και 1 μήνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece