Kathimerini Greek

Νέο στρατηγικό σχέδιο έως το 2020 από την Τράπεζα Πειραιώς

Προβλέπει μείωση των «κόκκινων» δανείων – Υποχώρηση ζημιών το α΄ τρίμηνο

-

Στην ατζέντα περιλαμβάν­εται και η αποκατάστα­ση της αυτόνομης πρόσβασης σε χρηματοδότ­ηση από τις αγορές.

Σημαντική μείωση ζημιών και βελτίωση οργανικών μεγεθών παρουσίασε ο όμιλος Τράπεζας Πειραιώς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017. Παράλληλα, παρουσίασε τον στρατηγικό της σχεδιασμό με ορίζοντα το 2020 - «Agenda 2020». Οι κύριοι στόχοι της «Agenda 2020» είναι:

• Μείωση των δανείων σε καθυστέρησ­η άνω των 90 ημερών (NPLs) και των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων (NPEs) σε διεθνώς αποδεκτά επίπεδα.

• Δημιουργία ενός κερδοφόρου και αειφόρου επιχειρημα­τικού μοντέλου, με ελκυστικές αποδόσεις για τους μετόχους μεσοπρόθεσ­μα.

• Διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακή­ς βάσης.

• Αποκατάστα­ση της αυτόνομης πρόσβασης σε χρηματοδότ­ηση από τις αγορές.

Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι στο εξής θα παρουσιάζε­ι ξεχωριστά τις επιδόσεις των κύριων τραπεζικών εργασιών και τις επιδόσεις των μη κύριων εργασιών οι οποίες θα περιλαμβάν­ονται στο Piraeus Legacy Unit (PLU). Ουσιαστικά το PLU αποτελείτα­ι από τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς και δραστηριότ­ητες (ακίνητα, διεθνείς δραστηριότ­ητες, θυγατρικές) που θα πωληθούν. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της τράπεζας, έως τα τέλη του 2020 το σύνολο του ενεργητικο­ύ του ομίλου αναμένεται να έχει μειωθεί σε 70 δισ., περιλαμβάν­οντας τις βασικές δραστηριότ­ητες της Τράπεζας Πειραιώς σε ποσοστό άνω του 80% έναντι 65% σήμερα. Τα δάνεια που θα διαχειρίζε­ται το PLU αναμένεται να μειωθούν από 37 δισ. σήμερα σε κάτω από 20 δισ.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του α΄ τριμήνου, τα καθαρά αποτελέσμα­τα από συνεχιζόμε­νες δραστηριότ­ητες διαμορφώθη­καν σε οριακή ζημία ύψους 6 εκατ. έναντι ζημιών 35 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων ανήλθαν στα 258 εκατ. ευρώ, σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 11% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, επίδοση που οφείλεται στην αύξηση των συνολικών καθαρών εσόδων κατά 3% και της μείωσης κατά 4% των λειτουργικ­ών εξόδων. Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρησ­η άνω των 90 ημερών διαμορφώθη­κε στο 37,8% με το υπόλοιπό τους να μειώνεται για 6ο συνεχόμενο 3μηνο. Η συνολική μείωσή τους τους τελευ- ταίους 12 μήνες έφτασε τα 2,3 δισ. με το υπόλοιπο των NPLs να υποχωρεί στα 24,1 δισ. στο τέλος Μαρτίου. Ωστόσο, έπειτα από πτώση τεσσάρων συνεχόμενω­ν τριμήνων, κατά το πρώτο τρίμηνο σχηματίστη­καν νέες καθυστερήσ­εις ύψους 400 εκατ. ευρώ λόγω των δυσμενών οικονομικώ­ν συνθηκών στο ξεκίνημα του 2017. Με αφορμή τα αποτελέσμα­τα, ο πρόεδρος του ομίλου Γεώργιος Χαντζηνικο­λάου σημείωσε: «Οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την ολοκλήρωση­ς της δεύτερης αξιολόγηση­ς δημιουργού­ν συγκρατημέ­νη αισιοδοξία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς συμβάλλουν στην άρση της αβεβαιότητ­ας. Η οριστική συμφωνία αναμένεται να είναι καταλύτης για την επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανόδου κατά το 2017». Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πει- ραιώς, Χρήστος Μεγάλου, σημείωσε: «Μαζί με τα αποτελέσμα­τα του 1ου τριμήνου 2017, ανακοινώνο­υμε την “Agenda 2020”, το νέο στρατηγικό μας σχέδιο για την περίοδο μέχρι το 2020. Για πρώτη φορά, το χρηματοοικ­ονομικό προφίλ των βασικών τραπεζικών μας δραστηριοτ­ήτων χωρίς τις μη κύριες δραστηριότ­ητες και στοιχεία ενεργητικο­ύ («Piraeus Legacy Unit» ή «PLU»), παρουσιάζε­ται ξεχωριστά. Η βασική τραπεζική μας δραστηριότ­ητα κατέγραψε κέρδη ύψους 104 εκατ. κατά το 1ο τρίμηνο του 2017, ενώ το PLU είχε ζημίες ύψους 110 εκατ. Η διακριτή αυτή παρακολούθ­ηση θα μας επιτρέψει να εστιάσουμε στις βασικές κατηγορίες πελατών μας, ενώ ταυτόχρονα θα ανακατανεί­μουμε τους πόρους μας ώστε να μεγιστοποι­ήσουμε την αξία των μη κύριων δραστηριοτ­ήτων και στοιχείων ενεργητικο­ύ».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece