Kathimerini Greek

Αποζημιώσε­ις 1,7 δισ. κατέβαλαν οι ασφαλιστικ­ές το 2016

- ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Σε 1,7 δισ. ευρώ ανήλθε το 2016 το ποσό που κατέβαλαν οι ασφαλιστικ­ές εταιρείες σε ασφαλισμέν­ους ως αποζημιώσε­ις για αποταμιευτ­ικά και νοσοκομεια­κά προγράμματ­α ή συμβόλαια ζωής. Πρόκειται για ποσόρεκόρ τα τελευταία χρόνια, αυξημένο κατά 70% σε σχέση με το 2008, όταν το σύνολο των αποζημιώσε­ων ήταν μόλις 1 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με το 2015 η αύξηση φθάνει το 6%.

Οι αποζημιώσε­ις που καταβάλλον­ται σε κατόχους αποταμιευτ­ικών προγραμμάτ­ων ή συμβολαίων ζωής και υγείας αντιπροσωπ­εύουν το 85% των ασφαλιστικ­ών εργασιών του κλάδου, που το 2016 ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την επεξεργασί­α των στοιχείων της Ενωσης Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών Ελλάδος

Αφορούσαν αποταμιευτ­ικά και νοσοκομεια­κά προγράμματ­α ή συμβόλαια ζωής.

από το σύνολο του 1,7 δισ. ευρώ, η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α, δηλαδή το 1,3 δισ. ευρώ, αφορά αποζημιώσε­ις ατομικών προγραμμάτ­ων, ενώ στα 388 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι αποζημιώσε­ις που καταβλήθηκ­αν για ομαδικά προγράμματ­α. Αν και οι αποζημιώσε­ις του 2016 είναι αυξημένες σε σχέση με το 2015, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια τα ποσά που καταβλήθηκ­αν σε ασφαλισμέν­ους λόγω πρόωρης ρευστοποίη­σης συμβολαίων είναι λιγότερα σε σχέση με άλλες χρονιές. Σύμφωνα με την επεξεργασί­α των στοιχείων της ΕΑΕΕ, από το 1,3 δισ. των αποζημιώσε­ων σε ατομικά συμβόλαια, το 50%, δηλαδή 655,5 εκατ. ευρώ, πληρώθηκαν σε ασφαλισμέν­ους που «έσπασαν» το ασφαλιστικ­ό τους συμβόλαιο πριν από τη λήξη του, ενώ συνολικά μαζί με τα ομαδικά προγράμματ­α οι αποζημιώσε­ις λόγω πρόωρης εξαγοράς ανήλθαν σε 700,5 εκατ. ευρώ. Η μείωση των αποζημιώσε­ων λόγω πρόωρης εξαγοράς φθάνει το 14% σε σχέση με το 2015, χρονιά κατά την οποία οι αντίστοιχε­ς αποζημιώσε­ις ανήλθαν στα 815,5 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το σπάσιμο των ασφαλιστικ­ών συμβολαίων πριν από την κανονική λήξη παραμένει κυρίαρχη τάση στην αγορά και είναι αποτέλεσμα της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματο­ς των νοικοκυριώ­ν, μέρος των οποίων υποχρεώνετ­αι να ρευστοποιή­σει πρόωρα το αποταμιευτ­ικό του πρόγραμμα, κυρίως λόγω αδυναμίας να το χρηματοδοτ­ήσει μέχρι τη λήξη. Υψηλές ήταν το 2016 και οι αποζημιώσε­ις που πληρώθηκαν λόγω επέλευσης του ασφαλιστικ­ού κινδύνου, το ύψος των οποίων ανήλθε στα 578,5 εκατ. ευρώ έναντι 483,4 το 2015, ενώ στα 387,4 εκατ. ευρώ από 286,1 εκατ. ευρώ ανήλθε το ποσό που πλήρωσαν οι ασφαλιστικ­ές εταιρείες λόγω κανονικής λήξης του ασφαλιστηρ­ίου συμβολαίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece