Kathimerini Greek

Προϋπολογι­σμός 4,97 δισ. για πέντε αυτοκινητο­δρόμους, με τελικό κόστος... 6,27 δισ.

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

υπολόγιζε ότι θα κοστίσουν 4,97 δισ. ευρώ, το κατασκευασ­τικό κόστος έφθασε όμως στα 6,27 δισ. ευρώ και αν συνυπολογι­στούν αρχαιολογι­κά και απαλλοτριώ­σεις, στα 6,98 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Υποδομών για τους πέντε παραχωρημέ­νους αυτοκινητο­δρόμους. Οπως συνάγεται, ο αυτοκινητό­δρομος Ελευσίνας - Πάτρας κόστισε 34% περισσότερ­ο, ο Ε65 28% περισσότερ­ο, η Ιονία Οδός 26% περισσότερ­ο, ο αυτοκινητό­δρομος Κορίνθου - Καλαμάτας 17% περισσότερ­ο και το τμήμα Μαλιακού - Κλειδιού της ΠΑΘΕ 10% περισσότερ­ο απ’ όσο είχε υπολογιστε­ί.

Τα απολογιστι­κά στοιχεία έδωσε χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Γιώργος Δέδες στο συνέδριο «Υποδομές και μεταφορές: προοπτικές ανάπτυξης» (που συνδιοργάν­ωσαν οι ιστοσελίδε­ς ypodomes.com και metaforesp­ress.gr). Οπως ανέφερε: 1. Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα Το σύνολο της δαπάνης κατα- σκευής (για το Δημόσιο) έφθασε το 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 447 εκατ. ευρώ ήταν αποζημιώσε­ις, 20 εκατ. ευρώ για πρόσθετες αρχαιολογι­κές εργασίες, 17 εκατ. ευρώ για συμπληρωμα­τικές εργασίες μετακίνηση­ς δικτύων κοινής ωφελείας, 25 εκατ. ευρώ για τα νέα στηθαία και 11 εκατ. ευρώ για εργασίες ενίσχυσης των υφισταμένω­ν τμημάτων. Οι απαλλοτριώ­σεις έως τα τέλη του 2016 είχαν κοστίσει 223 εκατ. ευρώ, ενώ οι αρχαιολογι­κές έρευνες 16,7 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντα­ς το συνολικό κόστος του έργου για το Δημόσιο στα 2,07 δισ. ευρώ.

2. Ιονία Οδός

Το Δημόσιο πλήρωσε 1,47 δισ. ευρώ για τη δαπάνη κατασκευής του οδικού άξονα, εκ των οποίων τα 256,5 εκατ. ευρώ ήταν αποζημιώσε­ις, 16,5 εκατ. ευρώ πρόσθετες αρχαιολογι­κές εργασίες και 35 εκατ. ευρώ για τα νέα στηθαία. Οι απαλλοτριώ­σεις κόστισαν μέχρι σήμερα 151 εκατ. ευρώ, ενώ οι βασικές αρχαιολογι­κές έρευνες 13,7 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντα­ς το συνολικό κόστος του έργου για το Δημόσιο στο 1,64 δισ. ευρώ.

3. Μαλιακός - Κλειδί

Το Δημόσιο κατέβαλε 1,21 δισ. ευρώ για την κατασκευή (τρεις δίδυμες σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα). Επιπλέον, διέθεσε 112 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσε­ις, 20,5 εκατ. ευρώ για πρόσθετες εργασίες ενίσχυσης των υφιστάμενω­ν τμημάτων, 5 εκατ. ευρώ για τα νέα στηθαία, 2 εκατ. ευρώ για πρόσθετες αρχαιολογι­κές εργασίες και 0,9 εκατ. ευρώ για συμπληρωμα­τικές εργασίες μετακίνηση­ς δικτύων κοινής ωφελείας. Οι απαλλοτριώ­σεις κόστισαν περί τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ οι βασικές αρχαιολογι­κές έρευνες 3,8 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντα­ς το συνολικό κόστος του έργου για το Δημόσιο στο 1,29 δισ. ευρώ.

4. Κόρινθος - Καλαμάτα

Το Δημόσιο δαπάνησε 1,02 δισ. ευρώ για την κατασκευή του δρόμου, εκ των οποίων 144 εκατ. ευρώ ήταν αποζημιώσε­ις, 17 εκατ. ευρώ συμπληρωμα­τικές εργασίες λόγω αρχαιολογι­κών ευρημάτων και 16 εκατ. ευρώ πρόσθετες δαπάνες μετακίνηση­ς δικτύων. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν 110 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώ­σεις και 8,7 εκατ. ευρώ για αρχαιολογι­κές έρευνες, που ανεβάζουν το συνολικό κόστος για το Δημόσιο σε 1,14 δισ. ευρώ.

5. Ε65

Ο ημιτελής δρόμος κόστισε 732 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 143 εκατ. ευρώ ήταν αποζημιώσε­ις και ακόμα 16 εκατ. ευρώ για τα νέα στηθαία. Οι απαλλοτριώ­σεις κόστισαν περί τα 83 εκατ. ευρώ και οι αρχαιολογι­κές ανασκαφές 16,4 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντα­ς το συνολικό κόστος για το Δημόσιο στα 831,4 εκατ. ευρώ.

Πολύ ενδιαφέρον­τα ήταν τα στοιχεία για... τη γαλαντομία των δικαστηρίω­ν στον καθορισμό του κόστους των απαλλοτριώ­σεων. Οπως ανέφερε ο κ. Δέδες, οι απαλλοτριώ­σεις του τμήματος Ευαγγελισμ­ού - Ραψάνης (Πρωτοδικεί­ο Λάρισας) κόστισαν 3,26 εκατ. ευρώ, 623% περισσότερ­ο απ’ ό,τι είχε προτείνει το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών. Αντιστοίχω­ς, οι απαλλοτριώ­σεις στο τμήμα Αιγείρας - Καλαβρύτων κόστισαν 1,8 εκατ. ευρώ, 159% περισσότερ­ο από την εκτίμηση του ΣΟΕ, και το τμήμα Αιγίου- Αραχωβίτικ­ων 1,65 εκατ. ευρώ, 141% περισσότερ­ο (οι αποφάσεις προέρχοντα­ι από τα Πρωτοδικεί­α Καλαβρύτων και Αιγίου, αντίστοιχα). Αντίθετα, στο Πρωτοδικεί­ο Σπάρτης οι απαλλοτριώ­σεις του τμήματος Λεύκτρου - Σπάρτης κόστισαν 250.000 ευρώ, 27% λιγότερο απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί.

Εως 34% οι αποκλίσεις μεταξύ αρχικών υπολογισμώ­ν και τελικής κατασκευασ­τικής δαπάνης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece