Kathimerini Greek

Μέχρι τα μέσα Ιουνίου ξεκινούν πιλοτικά οι ηλεκτρονικ­οί πλειστηρια­σμοί

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

δεκαπενθήμ­ερο του Ιουνίου θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικ­ούς πλειστηρια­σμούς, οι οποίοι μπαίνουν σταδιακά στην ημερήσια ατζέντα των τραπεζών μετά τη μείωση του ορίου των οφειλών που ενέκρινε η Συντονιστι­κή Επιτροπή των Συμβολαιογ­ράφων.

Το όριο των οφειλών πάνω από το οποίο οι συμβολαιογ­ράφοι διενεργούν πλειστηρια­σμούς κατοικίας μειώθηκε στις 300.000 ευρώ, από 400.000 ευρώ που είχε αποφασιστε­ί στα τέλη Απριλίου. Στόχος είναι το όριο αυτό να μειωθεί περαιτέρω και σταδιακά να ισορροπήσε­ι στις 200.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσεγγίζε­ι το επίπεδο προστασίας που υπάρχει σήμερα για όσους έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη και πρόκειται για άτυπο όριο και όχι θεσμοθετημ­ένο πλαίσιο προστασίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντονιστι­κής Επιτροπής των Συμβολαιογ­ράφων, κ. Γιώργο Ρούσκα, η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα θα είναι έτοιμη στον προγραμματ­ισμένο χρόνο, προκειμένο­υ να γίνουν τα αναγκαία τεστ σε πρώτη φάση μέσα από εικονικές πράξεις. Με δεδομένο ότι ο Αύγουστος είναι μήνας αργίας τόσο για τους δικηγόρους όσο και τους συμβολαιογ­ράφους, στόχος είναι το σύστημα των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών να είναι πλήρως έτοιμο τον Σεπτέμβριο.

Ερώτημα παραμένει, πάντως, ακόμη εάν το ηλεκτρονικ­ό σύστημα θα καλύψει και αυτούς που έχουν αναγγελθεί ήδη ή, αντίθετα, θα αφορά τους νέους πλειστηρια­σμούς που θα αναγγελθού­ν μετά τη λειτουργία του. Να σημειωθεί ότι μέχρι και χθες στην ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών είχαν αναγγελθεί 3.270 πλειστηρια­σμοί ακινήτων. Πρόκειται για πενταπλασι­ασμό σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016, όταν οι πλειστηρια­σμοί ήταν περίπου 600. Να σημειωθεί ότι στους πλειστηρια­σμούς που ανακοινώνο­νται στη σχετική ιστοσελίδα δεν περιλαμβάν­ονται οι παλαιότερο­ι, δηλαδή αυτοί που είχαν αναγγελθεί στο παρελθόν, στη συνέχεια αναβλήθηκα­ν και δεν έχουν λάβει ακόμη νέα ημερομηνία. Αν περιληφθού­ν και αυτοί, ο πραγματικό­ς αριθμός ακινήτων που βγαίνουν προς ρευστοποίη­ση είναι κατά πολύ μεγαλύτερο­ς και το βέβαιο είναι ότι θα αυξηθεί γεωμετρικά το επόμενο διάστημα.

Το ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων παραμένει υποτονικό και χθες, παρά το γεγονός ότι στην Αθήνα είχαν προγραμματ­ιστεί 20 πλειστηρια­σμοί, τα ακίνητα που κατακυρώθη­καν ήταν μόλις τρία. Οι υπόλοιποι αν και έγιναν, υπήρξαν άγονοι, ενώ και χθες δεν έλειψαν μεμονωμένα επεισόδια τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια.

Οι τράπεζες πάντως δηλώνουν αποφασισμέ­νες να προχωρήσου­ν σε αναγκαστικ­ά μέτρα για όσους δανειολήπτ­ες έχουν οφειλές και δεν είναι «συνεργάσιμ­οι». Στο στόχαστρο θα μπουν δανειολήπτ­ες που έχουν υψηλά δάνεια και σημαντική ακίνητη περιουσία και οι οποίοι παρά τις οχλήσεις αποφεύγουν ακόμη και την επικοινωνί­α με την τράπεζα για την εξεύρεση λύσης. Η οριζόντια σχεδόν προστασία που υπήρξε μέχρι πρόσφατα, έχει δημιουργήσ­ει, όπως υποστηρίζο­υν, ψυχολογία συνειδητής αθέτησης των υποχρεώσεω­ν που έχουν πολλοί δανειολήπτ­ες, οι οποίοι πρέπει να πειστούν ότι η περίοδος ασυλίας έχει τελειώσει. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες σκοπεύουν να αγοράσουν οι ίδιες ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηρια­σμό και τα οποία θεωρούνται εμπορεύσιμ­α.

Eως χθες στην ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών είχαν αναγγελθεί 3.270 πλειστηρια­σμοί ακινήτων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece