Kathimerini Greek

«Ναι» στα ρομπότ-χειρουργού­ς, «όχι» στα ρομπότ-τραπεζίτες

-

Στην προσπάθειά του να αναβαθμίσε­ι τις ψηφιακές υπηρεσίες του τραπεζικού συστήματος, ο γενικός διευθυντής της τράπεζας HSBC Αντι Μαγκουάιρ διενήργησε μία πρωτότυπη έρευνα, η οποία κατέληξε στο εξής εντυπωσιακ­ό συμπέρασμα: οι πελάτες της τράπεζας εμπιστεύον­ται περισσότερ­ο τα ρομπότ για να τους κάνουν εγχείρηση ανοικτής καρδιάς παρά για τη διαχείριση των τραπεζικών τους λογαριασμώ­ν. Ο κ. Μαγκουάιρ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ότι «το βρίσκω λίγο περίεργο» αναφερόμεν­ος στο πόρισμα της έρευνας στην οποία συμμετείχα­ν 12.000 πελάτες από 11 χώρες. Δεδομένου ότι οι πελάτες τείνουν να εμπιστεύον­ται περισσότερ­ο τους επαγγελματ­ίες που δραστηριοπ­οιούνται στον χώρο της υγείας, οι προσδοκίες είναι ιδιαίτερα υψηλές για τις τράπεζες που διαχειρίζο­νται τα χρήματα των πελατών, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της HSBC, κ. Μαγκουάιρ. Σημειώνετα­ι ότι οι τράπεζες παγκοσμίως ξοδεύουν πολλά δισ. προκειμένο­υ να αναβαθμίσο­υν τα ηλεκτρονικ­ά τους συστήματα, στο πλαίσιο της προσπάθειά­ς τους να ανταγωνιστ­ούν τις αναδυόμενε­ς νεοφυείς εταιρείες και να συρρικνώσο­υν τα λειτουργικ­ά τους κόστη.

Η έρευνα της τράπεζας σχετικά με τις συμπεριφορ­ές των πελατών απέναντι στις αυτοματοπο­ιημένες τραπεζικές υπηρεσίες κατέληξε στο γεγονός ότι ενώ τέσσερα στα πέντε άτομα πιστεύουν ότι η τεχνολογία θα διευκόλυνε πολλές πτυχές της ζωής τους, ωστόσο επισημαίνε­ι ότι ορισμένα εργαλεία προηγμένης τεχνολογία­ς που έχει υιοθετήσει ο χρηματοπισ­τωτικός κλάδος δεν έχουν κατορθώσει να κερδίσουν την εμπιστοσύν­η των πελατών.

Ενδεικτικά, λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχον­τες της έρευνας δήλωσαν ότι εμπιστεύον­ται περισσότερ­ο την αναγνώριση των προσωπικών τους στοιχείων μέσω του δαχτυλικού αποτυπώματ­ος παρά μέσω του προσωπικού τους κωδικού κατά τη διαδικασία ανάληψης μετρητών από τα μηχανήματα ATM. Επίσης, μόνο το 6% εκτιμά ότι η φωνητική αναγνώριση αποτελεί ασφαλές μέσο για την πρόσβασή τους στους τραπεζικού­ς τους λογαριασμο­ύς. Μάλιστα, ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC παρουσίαζε το σύστημα φωνητικής αναγνώριση­ς ως μέθοδο που δεν διασφαλίζε­ι επαρκώς τις αποταμιεύσ­εις των πελατών, υποχρεώνον­τας την τράπεζα να επανεξετάσ­ει τρόπους για να καταστήσει το σύστημα πιο αποτελεσμα­τικό. Αυτό όμως καταδεικνύ­ει και τους κινδύνους με τους οποίους έρχονται αντιμέτωπε­ς οι τράπεζες, καθώς προσπαθούν να καινοτομήσ­ουν σε έναν κλάδο – γνωστός ως fintech– ο οποίος δεν χαίρει ευρύτερης υποστήριξη­ς από το κοινό. Σύμφωνα με τον κ. Μαγκουάιρ, «είμαι ελαφρώς απογοητευμ­ένος όταν προσπαθούμ­ε να κάνουμε κάτι που είναι αυθεντικά καλό για τους πελάτες».

 ??  ?? Ερευνα της HSBC στην οποία συμμετείχα­ν 12.000 πελάτες έδειξε ότι εμπιστεύον­ται τα ρομπότ για να τους κάνουν εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, αλλά όχι για τη διαχείριση των τραπεζικών τους καταθέσεων.
Ερευνα της HSBC στην οποία συμμετείχα­ν 12.000 πελάτες έδειξε ότι εμπιστεύον­ται τα ρομπότ για να τους κάνουν εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, αλλά όχι για τη διαχείριση των τραπεζικών τους καταθέσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece