Kathimerini Greek

Θετική αντίδραση της Wall Street στα μηνύματα της Fed

- BLOOMBERG, REUTERS

Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δεν θα προχωρήσει σε άλλες αυξήσεις επιτοκίων, έως ότου υπάρξουν ισχυρά αποδεικτικ­ά στοιχεία ότι η πρόσφατη επιβράδυνσ­η της αμερικανικ­ής οικονομίας ήταν παροδική. Αυτό αναφέρεται στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίαση­ς της Fed, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητ­α και διαμόρφωσα­ν θετικό κλίμα στη Wall Street. Στα περισσότερ­α ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια οι δείκτες κινήθηκαν πτωτικά. Το πετρέλαιο, έπειτα από πέντε ημέρες ανόδου, υποχώρησε, ενόψει της σημερινής συνόδου κορυφής του ΟΠΕΚ.

Ειδικότερα, στην Ευρώπη οι μετοχές των τραπεζών και των πετρελαϊκώ­ν ενισχύθηκα­ν χθες, αλλά δεν αντιστάθμι­σαν την απώλεια στις μετοχές των εξορυκτικώ­ν ομί- λων και των αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν. Η μετοχή της Daimler εξασθένησε κατά 1,6% λόγω των ερευνών των εισαγγελικ­ών αρχών στις εγκαταστάσ­εις της στη Γερμανία, για να διαπιστώσο­υν πιθανές παρατυπίες όσον αφορά τον τρόπο μέτρησης εκπομπών ρύπων. Αντιστοίχω­ς, η μετοχή της Fiat Chrysler είχε πτώση 0,6%. Οι αμερικανικ­ές αρχές την κατηγορούν για τοποθέτηση μηχανισμού σε 104.000 αυτοκίνητά της, ο οποίος παραπoιεί τις εκπομπές ρύπων. Η μετοχή της Banco Popular σημείωσε άνοδο 4% χάρη στη φημολογία για πώληση «κόκκινων» δανείων της. Ο πανευρωπαϊ­κός Stoxx 600 έκλεισε με 0,1%, προσεγγίζο­ντας τα επίπεδα ρεκόρ 21 μηνών. Στο Λονδίνο, ο Ftse 100 έκλεισε με άνοδο 0,4%, ενώ στη Φρανκφούρτ­η o Xetra Dax είχε πτώση 0,13%, όπως και ο Cac 40 στο Παρίσι. Στο Μιλάνο με πτώση 0,21% έκλεισε και ο Ftse Mib. Στην αμερικανικ­ή αγορά διαμορφώθη­κε ευνοϊκό κλίμα μετά τη δημοσιοποί­ηση των πρακτικών της Fed. Ο δείκτης Dow Jones πριν από το κλείσιμο σημείωνε άνοδο 0,3%, ενώ ενισχυόταν κατά 1,83% ο S&P. Στην τελευταία συνεδρίαση της Fed σχεδόν όλα τα στελέχη της ανέφεραν ότι επιθυμούν εντός του 2017 τη σταδιακή μείωση του προγράμματ­ος αγοράς τίτλων.

Σήμερα γίνεται στη Βιέννη η σύνοδος κορυφής του ΟΠΕΚ, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται συμφωνία για παράταση της διάρκειας των περικοπών στην παραγωγή, ώστε να στηριχθεί περαιτέρω η τιμή του πετρελαίου. Στην αμερικανικ­ή αγορά, το αργό Νέας Υόρκης υποχώρησε 0,5% στα 51,21 δολάρια το βαρέλι και στο Λονδίνο το Brent κατά 0,28% στα 54 δολάρια το βαρέλι. «Αν επιτευχθεί συμφωνία για να ισχύσει η μείωση της παραγωγής εννέα μήνες ακόμα, πέραν του Ιουνίου, οπότε λήγει τυπικά, θα σταλεί θετικό μήνυμα στην αγορά», επισημαίνο­υν αναλυτές.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές των τραπεζών και των πετρελαϊκώ­ν εταιρειών ενισχύθηκα­ν χθες.

 ??  ?? Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ Φατίχ, προσέρχετα­ι μαζί με συνεργάτες του στο κτίριο όπου διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Βιέννη η κρίσιμη σύνοδος κορυφής του ΟΠΕΚ.
Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ Φατίχ, προσέρχετα­ι μαζί με συνεργάτες του στο κτίριο όπου διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Βιέννη η κρίσιμη σύνοδος κορυφής του ΟΠΕΚ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece