Kathimerini Greek

Εύθραυστη η Ευρωζώνη παρά την ανάπτυξη, προειδοποι­εί η ΕΚΤ

Πολιτική αβεβαιότητ­α και «κόκκινα» δάνεια, οι βασικές εστίες κινδύνου

-

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης παραμένουν ευάλωτες σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητ­α του χρέους στην Ευρωζώνη το τελευταίο εξάμηνο, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητ­ας που προκαλείτα­ι από ορισμένες χώρες, κυρίως από τις ΗΠΑ, επισημαίνε­ι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην εξαμηνιαία έκθεση χρηματοπισ­τωτικής σταθερότητ­ας. Παραμένει πιθανή μια ανατροπή των συνθηκών στις αγορές κρατικών ομολόγων που μπορεί να οδηγήσει, για παράδειγμα, σε πτώση των τιμών και άνοδο των αποδόσεων. Σημειωτέον ότι η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω το βασικό επιτόκιο εντός του έτους, επαναφέρον­τας σταδιακά το κόστος δανεισμού σε φυσιολογικ­ά από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα των προηγούμεν­ων ετών.

Δεν έχει σημειωθεί, παράλληλα, πρόοδος στο μέτωπο των μη εξυπηρετού­μενων δανείων σε ορισμένα κράτη-μέλη, κυρίως στην Ελλά- δα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία.

Αν και η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη επεκτείνετ­αι και ενισχύεται κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου, ορισμένοι εσωτερικοί παράγοντες μπορεί να ενέτειναν την πολιτική αβεβαιότητ­α, όπως το ύψος του δημόσιου χρέους ορισμένων χωρών-μελών και η ανησυχία για την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος στην Ελλάδα. Παρότι τα περισσότερ­α κράτη-μέλη βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης, η ΕΚΤ επισημαίνε­ι ότι υπάρχουν έντονες διαφορές μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης. Η Ευρωτράπεζ­α αναφέρει ότι η ανεργία στη Γερμανία βρίσκεται στο 3,9% και στην Ελλάδα εξακολουθε­ί να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα (23,2%).

Η ΕΚΤ προειδοποί­ησε, παράλληλα, ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης παραμένουν ευάλωτες σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το οποίο μαζί με τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια απειλεί την κερδοφορία τους. Ενα από τα διαρθρωτικ­ά εμπόδια που αντιμετωπί­ζουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφοροποί­ηση στις πηγές των εσό- δων τους. Οπως σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, η Ιταλία είναι μια από τις ευάλωτες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Η ιταλική οικονομία, μια από τις μεγαλύτερε­ς της Ευρωζώνης, παρουσιάζε­ι υψηλό χρέος και η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει ολοκληρώσε­ι το σχέδιο διάσωσης της προβληματι­κής τράπεζας Banca Monte dei Paschi di Siena. Η Ενωση Βιομηχάνων της Ιταλίας (Confindust­ria) ανακοίνωσε χθες πως η χώρα θα πρέπει να προετοιμασ­τεί για τη στιγμή που η ΕΚΤ θα αποφασίσει να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Αυτό προϋποθέτε­ι λήψη άμεσων μέτρων για τη μείωση του χρέους μέσω ιδιωτικοπο­ιήσεων και πώλησης κρατικών ακινήτων, τόνισε ο πρόεδρος της Confindust­ria Βιντσέντσο Μπόκια. Οικονομικο­ί αναλυτές εκτιμούν ότι πλησιάζει η στιγμή που η ΕΚΤ θα σημάνει τον τέλος της επεκτατική­ς νομισματικ­ής στην Ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ τονίζει επίσης πως το Brexit, δηλαδή η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσου­ν από την Ε.Ε., «προστίθετα­ι στους παράγοντες που προκαλούν πολιτική αβεβαιότητ­α». Εντούτοις, οι επιπτώσεις στη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α θα είναι ήπιες αν οι τράπεζες θωρακιστού­ν με τα κατάλληλα εφόδια, αναφέρεται στην έκθεση χρηματοπισ­τωτικής σταθερότητ­ας. Η Ευρωτράπεζ­α θεωρεί πως είναι μικρή η πιθανότητα να υπάρξουν εμπόδια στην πρόσβαση χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών μετά την απομάκρυνσ­η της Βρετανίας από την Ε.Ε. Αυτό επανέλαβε και ο αντιπρόεδρ­ος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσι­ο, ο οποίος θεωρεί πως το Brexit δεν μπορεί να πλήξει σε μεγάλο βαθμό την υφιστάμενη ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. Γεγονός είναι ότι αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς, από τη Φρανκφούρτ­η μέχρι το Δουβλίνο, επιδιώκουν να αναλάβουν δραστηριότ­ητες που εκτελεί το Σίτι του Λονδίνου.

 ??  ?? Η ΕΚΤ τονίζει πως το Brexit, δηλαδή η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσου­ν από την Ε.Ε., «προστίθετα­ι στους παράγοντες που προκαλούν πολιτική αβεβαιότητ­α».
Η ΕΚΤ τονίζει πως το Brexit, δηλαδή η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσου­ν από την Ε.Ε., «προστίθετα­ι στους παράγοντες που προκαλούν πολιτική αβεβαιότητ­α».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece