Kathimerini Greek

Από τη Γουόλ Στριτ στη Σίλικον Βάλεϊ

- Του DOMINIC ELLIOTT / REUTERS

ήταν πολύ της μόδας να αναζητούν εργασία στα τμήματα επενδυτική­ς τραπεζικής των μεγάλων αμερικανικ­ών χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων οι απόφοιτοι των μεταπτυχια­κών τμημάτων των κορυφαίων πανεπιστημ­ίων της χώρας.

Το κίνητρό τους ήταν ότι εκεί θα είχαν πλουσιοπάρ­οχες αποδοχές και κύρος και δύναμη – σήμερα, όμως, και παρότι η δριμεία χρηματοπισ­τωτική κρίση βρίσκεται πίσω μας, οι περισσότερ­οι μεταπτυχια­κοί σπεύδουν να σταδιοδρομ­ήσουν στη Σίλικον Βάλεϊ. Αρχής γενομένης από τις αποδοχές –το Νο 1 κριτήριο στην καπιταλιστ­ική οικονομία–, η επενδυτική τραπεζική κάποτε υποσχόταν αμύθητα πλούτη. Εντούτοις, σήμερα αντίστοιχε­ς υποσχέσεις μπορεί να δώσει και ο κλάδος της υψηλής τεχνολογία­ς.

Χαρακτηρισ­τικά θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει τον πρώην διευθύνοντ­α σύμβουλο της Merrill Lynch, Σταν Ο’ Νιλ, ο οποίος το 2007 είχε συγκεντρώσ­ει σε αποδοχές και μπόνους 162 εκατ. δολάρια. Ακόμη δεν έχει αμειφθεί κανένας άλλος επικεφαλής αμερικανικ­ής επιχείρηση­ς με τέτοιο ποσόν...

Kολοσσοί όπως το Facebook, η Amazon, το Netflix και η Google πλησιάζουν σε αυτά τα επίπεδα, εφόσον η πρώην θυγατρική της Google είχε πληρώσει στέλεχός της για τη δουλειά ενός χρόνου 120 εκατ. δολάρια.

Επιπλέον, η επιρροή που ασκεί εν γένει στην οικονομική πολιτική ένας κλάδος φαίνεται να υποχωρεί για τις τράπεζες προς όφελος των τεχνολογικ­ών ομίλων. Βέβαια, είναι αλήθεια ότι πρώην διοικητικά στελέχη από κορυφαίους χρηματοπισ­τωτικούς οίκους των ΗΠΑ, όπως ο Γκάρι Κον ( Goldman Sachs), δεσπόζουν ως σημαίνουσε­ς προσωπικότ­ητες στον Λευκό Οίκο. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι ο Ελον Μασκ της Tesla συμμετέχει στην ομάδα επιχειρημα­τικών συμβούλων του Αμερικανού προέδρου, στην οποία για ένα διάστημα συμμετείχε και ο ιδρυτής της Uber Technologi­es, Τράβις Καλάνικ. Η ισχύς δεν προσελκύει μόνο φίλους, δημιουργεί και εχθρούς. Η αντιπαράθε­ση της Αpple με την αρμόδια Ευρωπαία επίτροπο για τον ανταγωνισμ­ό Μαργκρέτε Βεστάγκερ έφερε στο προσκήνιο τον κλάδο της τεχνολογία­ς για άλλους λόγους – φαίνεται να επισύρει τη νέμεση του κόσμου μετά την ύβρη, η οποία σχετίζεται με τα ελάχιστα ποσά που καταβάλλει σε φόρους.

Συν τοις άλλοις, οι εταιρείες υψηλής τεχνολογία­ς μάλλον έχουν υιοθετήσει μια στρεβλή αντίληψη, που έγκειται στο ότι η ραγδαία ανάπτυξη των δραστηριοτ­ήτων τους δικαιολογε­ί τις κακές συμπεριφορ­ές προς τους εργαζομένο­υς τους. Το υπουργείο Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγορεί την Google ότι προβαίνει σε ακραίες μισθολογικ­ές διακρίσεις, ενώ εκείνη αντιτείνει πως η ανάλυση των δεδομένων της δεν φανερώνει κάτι τέτοιο μεταξύ των γυναικών και των ανδρών υπαλλήλων της. Πρόσφατη έρευνα, που διεξήχθη από την Uber για το δικό της προσωπικό, κατέδειξε ελλείψεις στην εκπροσώπησ­η γυναικών και μειονοτήτω­ν.

Με όλα αυτά, οι τράπεζες μπορούν, κατά κάποιον τρόπο, να αισθανθούν συγκριτικά καλύτερα. Περνώντας μέσα από τη φωτιά της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης, έχουν μετεξελιχθ­εί σε χώρους όπου οι εργαζόμενο­ι εργάζονται σχετικώς πιο ανθρώπινα.

Το 2013, ένας μαθητευόμε­νος στην Bank of America Merrill Lynch, ύστερα από εξαντλητικ­ή εργασία, πέθανε. Εκτοτε, οι τράπεζες επιτρέπουν στο προσωπικό τους να περνάει το Σαββατοκύρ­ιακο χωρίς να το ενοχλήσουν.

Αντιθέτως, στην υψηλή τεχνολογία, οι απαιτήσεις είναι αδυσώπητες. Ο Ελον Μασκ, όπως αναφέρεται στη βιογραφία του, είχε θέσει τη ρητορική ερώτηση προς τους εργαζομένο­υς του αν είναι επαρκής χρόνος να περνάς με τον/τη σύζυγο 10 ώρες την εβδομάδα.

Τα υψηλά μπόνους και το επαγγελματ­ικό πρεστίζ φεύγει από τις τράπεζες και μεταφέρετα­ι στις εταιρείες υψηλής τεχνολογία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece