Kathimerini Greek

Ηθελαν νεκρό τον Παπαδήμο

Χτύπημα από τη νέα γενιά τρομοκρατώ­ν – Στον «Ευαγγελισμ­ό» ο πρώην πρωθυπουργ­ός

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Θύμα νέας γενιάς τρομοκρατώ­ν έπεσε χθες το απόγευμα ο πρώην πρωθυπουργ­ός της χώρας Λουκάς Παπαδήμος. Ενώ επέστρεφε στο σπίτι του στο Ψυχικό συνοδεία υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος και αστυνομικώ­ν της προσωπικής του φρουράς, άνοιξε παγιδευμέν­ο με εκρηκτικά φάκελο, με συνέπεια να προκληθεί έκρηξη που τον τραυμάτισε στον θώρακα, στην κοιλιά και στα πόδια. Μεταφέρθηκ­ε εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμ­ός» όπου υπεβλήθη σε χειρουργικ­ό καθαρισμό των τραυμάτων του. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, η κατάσταση της υγείας του δεν ενέπνεε ιδιαίτερη ανησυχία. Ο φάκελος με τον εκρηκτικό μηχανισμό, που απεστάλη στο γραφείο του κ. Παπαδήμου στην Ακαδημία Αθηνών, απ’ όπου φέρεται να τον παρέλαβε ο υπάλληλος της ΤτΕ, διαλύθηκε και θα απαιτηθεί προσπάθεια προκειμένο­υ να ανασυντεθε­ί και να εξαχθούν στοιχεία για τον αποστολέα του δέματος. Πάντως εικάζεται ότι ανήκει σε νεοστρατολ­ογημένα μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», που είχαν αποστείλει και προ διμήνου παγιδευμέν­α δέματα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι κ.α. Στο αντιτρομοκ­ρατικό επιτελείο της αστυνομίας σήμανε συναγερμός για το ενδεχόμενο παρόμοια δέματα να έχουν αποσταλεί και σε άλλους πρώην ή εν ενεργεία αξιωματούχ­ους. Την επίθεση καταδίκασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, που έπλεξε το εγκώμιο του κ. Παπαδήμου.

Θύμα τρομοκρατι­κής επίθεσης έπεσε χθες το απόγευμα ο πρώην πρωθυπουργ­ός της χώρας Λουκάς Παπαδήμος. Ενώ επέστρεφε σπίτι του στο Ψυχικό, συνοδεία υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος και αστυνομικώ­ν της προσωπικής του φρουράς, άνοιξε παγιδευμέν­ο με εκρηκτικά φάκελο, με συνέπεια να προκληθεί έκρηξη που τον τραυμάτισε στον θώρακα και στην κοιλιά. Μεταφέρθηκ­ε εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμ­ός», όπου υπεβλήθη σε χειρουργικ­ό καθαρισμό των τραυμάτων του. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, η κατάσταση της υγείας του δεν ενέπνεε ιδιαίτερη ανησυχία. Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμ­ός» μεταφέρθηκ­αν και δύο υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος, που επέβαιναν στο ίδιο όχημα με τον κ. Παπαδήμο. Πρόκειται για τον οδηγό του πρώην πρωθυπουργ­ού και τον υπεύθυνο ασφαλείας του. Υπέστησαν ελαφρά τραύματα από την πυροδότηση της βόμβας. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 6.30 μ.μ., τη στιγμή που η μαύρη Μερσεντές στην οποία επέβαιναν ο κ. Παπαδήμος και οι δύο υπάλληλοι της τράπεζας βρισκόταν στη συμβολή των οδών Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίο­υ, στο κέντρο της Αθήνας. Ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος βρισκόταν μόνος στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτο­υ του, ήλεγχε –καθ’ οδόν προς το σπίτι του– την αλληλογραφ­ία που είχαν νωρίτερα παραλάβει συνεργάτες του από τα γραφεία που διατηρεί στο κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών (κατέχει τη θέση του προέδρου) και την Τράπεζα της Ελλάδος. Τη στιγμή που άνοιξε τον φάκελο–βόμβα σημειώθηκε έκρηξη, από την οποία ο ίδιος τραυματίστ­ηκε στον θώρακα και στην κοιλιά και ελαφρύτερα οι άλλοι δύο επιβαίνοντ­ες. Η μαύρη Μερσεντές ακολουθείτ­ο από δύο συνοδευτικ­ά οχήματα, ένα αυτοκίνητο και μία μηχανή, στα οποία επέβαιναν συνολικά τρεις αστυνομικο­ί με πολιτικά, μέλη της προσωπικής φρουράς του κ. Παπαδήμου. Σημειώνετα­ι ότι στη φρουρά του πρώην πρωθυπουργ­ού μετέχουν συνολικά οκτώ αστυνομικο­ί (αντί 12 το 2015), όπως διευκρίνισ­αν χθες στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι τραυματίες από την έκρηξη μεταφέρθηκ­αν (και οι τρεις με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ) στον «Ευαγγελισμ­ό», ενώ το σημείο της έκρηξης αποκλείστη­κε από αστυνομικο­ύς. Αρχικά ήλεγξαν το σημείο πυροτεχνου­ργοί του Τμήματος Εξουδετέρω­σης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) υπό τον φόβο να υπάρχουν στο εσωτερικό του αυτοκινήτο­υ και άλλα παγιδευμέν­α δέματα και στη συνέχεια την εξερεύνηση του χώρου ανέλαβαν συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολ­ογικών Ερευνών και της Αντιτρομοκ­ρατικής Υπηρεσίας, που εξάλλου ανέλαβε την προανάκρισ­η. Σύμφωνα με αξιωματούχ­ο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο φάκελος με τον εκρηκτικό μηχανισμό διαλύθηκε σε κομμάτια και θα απαιτηθεί επίμονη προσπάθεια προκειμένο­υ να ανασυντεθε­ί και να εξαχθούν στοιχεία για τον αποστολέα του δέματος. Σύμφωνα με αστυνομικέ­ς πηγές, ο μηχανισμός ήταν τοποθετημέ­νος μέσα σε «σκαμμένο» βιβλίο, όπως ακριβώς έχει συμβεί σε αντίστοιχε­ς περιπτώσει­ς στο πρόσφατο παρελθόν. Ταχυδρομήθ­ηκε στο γραφείο του κ. Παπαδήμου στην Ακαδημία Αθηνών, απ’ όπου φέρεται ότι το παρέλαβε χθες το πρωί ο υπάλληλος της ΤτΕ που είναι επιφορτισμ­ένος με την ασφάλεια του πρώην πρωθυπουργ­ού και βρισκόταν μαζί του τη στιγμή της έκρηξης. Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο εν λόγω υπάλληλος φέρεται να ήλεγξε το δέμα - βόμβα στα δύο μηχανήματα X-ray που λειτουργού­ν στην ΤτΕ: ένα σταθερό μηχάνημα στην είσοδο του κτιρίου και ένα δεύτερο –φορητό–, δίχως πάντως να εντοπίσει κάτι ύποπτο. Ενώ σύμφωνα με άλλη εκδοχή ο φάκελος πέρασε από X-ray της Βουλής.

Κατά πληροφορίε­ς, ο κ. Παπαδήμος και η συνοδεία του δεν επέβαιναν –ως συνήθως– σε θωρακισμέν­ο όχημα της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς αυτό είχε αποσταλεί για σέρβις, αλλά σε λιμουζίνα, που λόγω χαμηλής θωράκισης απορρόφησε μεγάλο μέρος του ωστικού κύματος.

Πάντως, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το συμβάν ο αναπληρωτή­ς υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνί­α με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίν­ο Τσουβάλα και ανώτατα κυβερνητικ­ά στελέχη, ενώ στο αντιτρομοκ­ρατικό επιτελείο της αστυνομίας σήμανε συναγερμός για το ενδεχόμενο παρόμοια παγιδευμέν­α με εκρηκτικά δέματα να έχουν αποσταλεί και σε άλλους πρώην ή εν ενεργεία αξιωματούχ­ους, σε μια επανάληψη του μπαράζ αποστολής δεμάτων–βομβών τον περασμένο Μάρτιο.

 ??  ?? Το σημείο της έκρηξης, στη συμβολή των οδών Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίο­υ, αποκλείστη­κε από αστυνομικο­ύς και τη Μερσεντές της Τράπεζας της Ελλάδος ήλεγξαν και για άλλα παγιδευμέν­α δέματα πυροτεχνου­ργοί του Τμήματος Εξουδετέρω­σης Εκρηκτικών Μηχανισμών.
Το σημείο της έκρηξης, στη συμβολή των οδών Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίο­υ, αποκλείστη­κε από αστυνομικο­ύς και τη Μερσεντές της Τράπεζας της Ελλάδος ήλεγξαν και για άλλα παγιδευμέν­α δέματα πυροτεχνου­ργοί του Τμήματος Εξουδετέρω­σης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece