Kathimerini Greek

Συνάντηση Ερντογάν με Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους

- E. B.

Συνάντηση μετά τις εντάσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν (κέντρο) μετέβη χθες στις Βρυξέλλες όπου συζήτησε μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ (δεξιά). Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος θεωρεί ότι, μετά τη χθεσινή συνάντηση, «σχέσεις που είχαν εκτροχιαστ­εί ξαναμπήκαν σε τροχιά».

Ως στρατηγική στροφή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς τον ευρωπαϊκό δρόμο αξιολόγησα­ν Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στις Βρυξέλλες.

Η τελευταία συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τους Ευρωπαίους ομολόγους του ήταν τον Οκτώβριο του 2015, προτού υπογραφεί η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για την αντιμετώπι­ση της προσφυγική­ς κρίσης. Εκτοτε, οι σχέσεις έχουν περάσει από διαφορετικ­ά κύματα, ενώ μετά την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος στην Τουρκία και τα γεγονότα που ακολούθησα­ν οι σχέσεις Βρυξελλών και Αγκυρας είχαν «παγώσει».

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο, οι σχέσεις που είχαν εκτροχιαστ­εί ξαναμπήκαν σε τροχιά, με τον επικεφαλής της Κομισιόν, ΖανΚλοντ Γιούνκερ, να φέρνει τον κ. Ερντογάν «πιο κοντά στην Ε.Ε. και μακριά από άλλες σφαίρες επιρροής», καθώς και ο στόχος του ίδιου του κ. Ερντογάν είναι «να επανέλθει ως ηγέτης μέσα στον ευρωπαϊκό χάρτη».

Κρίσιμο κομμάτι των συζητήσεων ήταν και το Κυπριακό, με Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο να λέει στην «Κ» πως «πρώτη φορά δημιουργήθ­ηκε τόσο θετικό κλίμα. Να μην εκπλαγούμε αν δούμε θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό». Τουσκ και Γιούνκερ επανέλαβαν ότι η «κόκκινη γραμμή» της Ε.Ε. παραμένει η επαναφορά της θανατικής ποινής.

Οσον αφορά το προσφυγικό, η πλευρά της Ε.Ε. ξεκαθάρισε ότι έχει τηρήσει στο ακέραιο το δικό της τμήμα της συμφωνίας, έχοντας προχωρήσει σε διαδοχικές εκταμιεύσε­ις χρημάτων από το συνολικό πακέτο της συμφωνίας. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη φιλελευθερ­οποίηση των θεωρήσεων (βίζα), η θέση της Ε.Ε. είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις στα προαπαιτού­μενα. Eπίσης, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ προειδοποί­ησε τον Ταγίπ Ερντογάν πως αν δεν επιτρέψει τις επισκέψεις Γερμανών βουλευτών, «θα πρέπει να αποσυρθεί» η γερμανική δύναμη από το Ιντσιρλίκ.

Οι σχέσεις με Ε.Ε. ξαναμπήκαν σε τροχιά, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο.

 ??  ??
 ??  ?? Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο πλευρό του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στις Βρυξέλλες.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο πλευρό του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στις Βρυξέλλες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece