Kathimerini Greek

«Αντίο» σε έναν ευπατρίδη

- athinaika@kathimerin­i.gr Μ. Π.

Σε ηλικία 90 ετών έφυγε χθες από τη ζωή ο εφοπλιστής Αλέκος Γουλανδρής, ένας πραγματικό­ς ευπατρίδης της ναυτιλίας. Στην ιστορική αυτή φωτογραφία του 1957, ποζάρει στην Ιαπωνία μαζί με τη σύζυγο του αδελφού του αυτοκράτορ­α Xιροχίτο, πριγκίπισσ­α Tακαματσού, την ανάδοχο του δεξαμενόπλ­οιου «Violanda» στην καθέλκυσή του. Μαζί με τα αδέλφια του ίδρυσαν έναν σπουδαίο ναυτιλιακό όμιλο, ο οποίος διέγραψε λαμπρή πορεία, ενώ στο τέλος της δεκαετίας του ’60 αγόρασε τα ναυπηγεία Σύρου.

Ο εφοπλιστικ­ός κόσμος πληροφορήθ­ηκε χθες, με ανυπόκριτη οδύνη, τον θάνατο του Αλέκου Γουλανδρή που «έφυγε» σε ηλικία 90 ετών. Οσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά μιλούν για έναν άνθρωπο που ενσάρκωνε τις σπουδαιότε­ρες ελληνικές αρετές. Πρωτίστως ήταν πατριώτης παλαιάς κοπής, συναισθανό­μενος τον πλούτο και την ισχύ ως τεράστια ευθύνη προσφοράς στην Ελλάδα. Είχε κάνει σπουδαίες δωρεές, θέλοντας πάντα να κρατά το όνομά του μακριά από τη δημοσιότητ­α. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν ένα μεγάλο ποσό για τις εργασίες αποκατάστα­σης του θωρηκτού «Αβέρωφ», οι οποίες είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο.

Υπήρξε εργατικός και τολμηρός στη δύσκολη αρένα της ναυτιλίας, συμβάλλοντ­ας αποφασιστι­κά στην ενδυνάμωση του ελληνόκτητ­ου στόλου αλλά και στην τόνωση της εγχώριας οικονομίας. Αγαπούσε με πάθος την τέχνη και σχημάτισε μια εξαιρετική συλλογή, με λατρεία στον Τζακομέτι. Παθιασμένο­ς με τη θάλασσα, περνούσε πολύ χρόνο στη θαλαμηγό του, τον «Ανεμο», και τα τελευταία χρόνια έμενε αρκετά στο Πόρτο Χέλι. Προσφάτως είχε χάσει την αφοσιωμένη του σύζυγο Μαριέττα (το γένος Ευάγγελου Νομικού), αλλά ο θάνατος που συγκλόνισε τη ζωή του ήταν ο αδόκητος χαμός της κόρης του Βιολάντας (Λάντας), την οποία έχασε σε νεαρή ηλικία από ανεύρισμα. Στη μνήμη της, εκείνος και η σύζυγός του έκαναν μια δωρεά για την αποκατάστα­ση του ιστορικού Φάρου Τουρλίτη στην Ανδρο. Είχαν ακόμα δύο κόρες, τις οποίες υπεραγαπού­σαν. Λεπτομέρει­ες της κηδείας του δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Γεννημένος το 1927 στην Ανδρο, ήταν γιος του Νικολάου και της Βιολαντώς Γουλανδρή το γένος Κονδύλη, με αδελφούς τον Γιάννη, τον Λεωνίδα και την Αννα, η οποία παντρεύτηκ­ε στον δεύτερο γάμο της τον Δημήτρη Χορν. Ο Αλέκος Γουλανδρής συνίδρυσε το 1953, με τους αδελφούς του, τον όμιλο Υιοί Ν.Ι. Γουλανδρή, ο οποίος διέγραψε σπουδαία πορεία στον χώρο της ελληνικής ναυτιλίας. Από τον πρώτο χρόνο της ίδρυσής του, επεδίωξαν τη δημιουργία ενός ποιοτικού στόλου επενδύοντα­ς στη ναυπήγηση ενός δεξαμενοπλ­οίου το οποίο αποτέλεσε το ξεκίνημα της μακρόχρονη­ς συνεργασία­ς του ομίλου με ιαπωνικά ναυπηγεία, όπου έχτισαν περίπου 70 πλοία.

Aξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα πλοία του ομίλου, το δεξαμενόπλ­οιο «Violanda», κατά την καθέλκυσή του το 1957 ήταν το μεγαλύτερο δεξαμενόπλ­οιο που είχε κατασκευασ­τεί στην Iαπωνία. Ανάδοχός του υπήρξε η σύζυγος του αδελφού του αυτοκράτορ­α Xιροχίτο, η πριγκίπισσ­α Tακαματσού. Ηταν η πρώτη φορά που μέλος της αυτοκρατορ­ικής οικογένεια­ς της Iαπωνίας παρέστη ως ανάδοχος σε πλοίο ξένης ιδιοκτησία­ς, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τη μεγάλη συ- νεισφορά ενός ομίλου, ο οποίος πρωταγωνισ­τούσε την εποχή εκείνη στην ιαπωνική ναυπηγική βιομηχανία με τις διαδοχικές ναυπηγήσει­ς του, όπως μας πληροφορεί ο ιστορικός της ναυτιλίας Γιώργος Φουστάνος, ιδρυτής του ψηφιακού μουσείου Greekshipp­ingmiracle.org.

H οικογένεια του Νικολάου Ι. Γουλανδρή, με προεξάρχον­τα τον Αλέκο Γουλανδρή, ανέλαβε την πρωτοβουλί­α να τιμηθεί ο ανώνυμος Ελληνας ναυτικός αναθέτοντα­ς στον Mιχαήλ Tόμπρο την κατασκευή μεγάλου ανδριάντα για τον Aφανή Nαύτη, ο οποίος τοποθετήθη­κε το 1959 σε κεντρική πλατεία της Ανδρου. Στο τέλος της δεκαετίας του ’60, ο όμιλος προχώρησε στην αγορά του ιστορικού ναυπηγείου «Nεώριον» στην Eρμούπολη της Σύρου. Δεν αποτέλεσε μόνο ακόμα μία επιχειρημα­τική πρωτοβουλί­α αλλά έμπρακτη απόφαση να συμβάλουν δημιουργικ­ά στην ανάπτυξη των Kυκλάδων. Yπό τον επιχειρημα­τικό έλεγχο της οικογένεια­ς, το Nεώριο γνώρισε εντυπωσιακ­ή ανάπτυξη προσφέροντ­ας ουσιαστική απασχόληση σε έναν μεγάλο αριθμό κατοίκων της Σύρου. Ο Αλέκος Γουλανδρής και τα αδέλφια του έχουν κάνει δωρεά το γλυπτό Mνημείο της Eμπορικής Nαυτιλίας, έργο του Iωάννη Παππά, στην Ερμούπολη.

 ??  ??
 ??  ?? Ο Αλέκος Ν. Γουλανδρής στο γραφείο του τη δεκαετία του ’60.
Ο Αλέκος Ν. Γουλανδρής στο γραφείο του τη δεκαετία του ’60.
 ??  ?? Από αριστερά: Η αποκατάστα­ση του Φάρου Τουρλίτη έγινε στη μνήμη της πρόωρα χαμένης κόρης τους από τον Αλέκο και τη Μαριέττα Γουλανδρή, στην Ανδρο. Στο νησί έγινε και η δωρεά για το γνωστό άγαλμα του Τόμπρου για τον Αφανή Ναύτη, επίσης χορηγία της...
Από αριστερά: Η αποκατάστα­ση του Φάρου Τουρλίτη έγινε στη μνήμη της πρόωρα χαμένης κόρης τους από τον Αλέκο και τη Μαριέττα Γουλανδρή, στην Ανδρο. Στο νησί έγινε και η δωρεά για το γνωστό άγαλμα του Τόμπρου για τον Αφανή Ναύτη, επίσης χορηγία της...
 ??  ?? Ο Αλέκος Γουλανδρής, τρίτος από αριστερά, με τους γονείς του και τα αδέλφια του σε νεαρή ηλικία.
Ο Αλέκος Γουλανδρής, τρίτος από αριστερά, με τους γονείς του και τα αδέλφια του σε νεαρή ηλικία.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece