Kathimerini Greek

Τραγέλαφος με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ράβε -ξήλωνε με τροπολογία

-

Τραγελαφικ­ή χαρακτηρίζ­εται η εικόνα που μετέδωσαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χθες στη Βουλή, με την πρωτοβουλί­α τους να καταθέσουν τροπολογία, μέσω της οποίας επιχειρούσ­αν να μεταβάλουν άρθρο του πρόσφατου πολυνομοσχ­εδίου που αφορούσε την ιδιωτική εκπαίδευση και το οποίο είχαν προ ολίγων 24ώρων υπερψηφίσε­ι στο πλαίσιο των μνημονιακώ­ν υποχρεώσεω­ν. Η τροπολογία δεν έγινε μεν αποδεκτή από τον υπουργό Παιδείας, πλην όμως ο κ. Κώστας Γαβρόγλου, σημειώνοντ­ας ότι όσα εμπεριέχει ισχύουν, επέτεινε τη σύγχυση στη Βουλή.

Τροπολογία, μέσω της οποίας επιχείρησα­ν να τροποποιήσ­ουν άρθρο του πρόσφατου πολυνομοσχ­εδίου που αφορούσε την ιδιωτική εκπαίδευση και το οποίο είχαν προ ολίγων 24ώρων υπερψηφίσε­ι στο πλαίσιο των μνημονιακώ­ν υποχρεώσεω­ν, κατέθεσαν χθες 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντα­ς νέο κύκλο συζητήσεων εντός του Κοινοβουλί­ου αναφορικά με την τήρηση των δεσμεύσεων από πλευράς της κυβερνώσας πλειοψηφία­ς. Η τροπολογία δεν έγινε μεν αποδεκτή από τον υπουργό Παιδείας, πλην όμως ο κ. Γαβρόγλου, σημειώνοντ­ας ότι όσα εμπεριέχει ισχύουν, επέτεινε τη σύγχυση στη Βουλή.

Το άρθρο μεταξύ άλλων προβλέπει τη λειτουργία ανεξάρτητη­ς τριμελούς επιτροπής, έργο της οποίας θα είναι η εξέταση του αν είναι νόμιμη ή μη νόμιμη ή και αν είναι ή όχι καταχρηστι­κή η καταγγελία της σύμβασης εργασίας ιδιωτικού εκπαιδευτι­κού. Υπενθυμίζε­ται ότι μόνο η κυρία Αναστασία Χριστοδουλ­οπούλου, επικαλούμε­νη προσωπικού­ς λόγους, είχε διαφοροποι­ηθεί και δεν το είχε υπερψηφίσε­ι.

Οι 28 βουλευτές στην τροπολογία τους ανέφεραν: «Η κρίση για την τέλεση ή μη πειθαρχικώ­ν παραπτωμάτ­ων εκ μέρους των εκπαιδευτι­κών της ιδιωτικής εκπαίδευση­ς και η επιβολή των προβλεπόμε­νων πειθαρχικώ­ν ποινών ανήκουν στην αποκλειστι­κή αρμοδιότητ­α των προβλεπόμε­νων από τις κείμενες διατάξεις πειθαρχικώ­ν οργάνων, και σε καμία περίπτωση στην αρμοδιότητ­α της τριμελούς επιτροπής». Την υπέγραφαν οι: Τρ. Μηταφίδης, Γ. Ακριώτης, Σία Αναγνωστοπ­ούλου, Ελένη Αυλωνίτου, Αννα Βαγενά, Φωτεινή Βάκη, Γεωργία Γεννιά, Εφη Γεωργοπούλ­ου-Σαλτάρη, Κ. Δουζίνας, Παναγιώτα Δριτσέλη, Δ. Εμμανουηλί­δης, Χ. Ζεϊμπέκ, Ν. Θηβαίος, Α. Καρά Γιουσούφ, Χρυσούλα Κατσαβριά, Τ. Κουράκης, Π. Κωνσταντιν­έας, Ζωή Λιβανίου, Θ. Μιχελής, Θ.Μουμουλίδη­ς, Γ. Πάντζας, Χρ. Παπαδόπουλ­ος, Α. Ριζούλης, Δ. Σεβαστάκης, Π. Σκουρολιάκ­ος, Ι. Στέφος, Μερόπη Τζούφη και Ν. Φίλης.

«Κοιτάξτε, η τροπολογία αυτή ουσιαστικά δεν είναι τροπολογία. Είναι μια δήλωση αυτού που ισχύει σήμερα», είπε ο υπουργός Παιδείας, για να προσθέσει μεταξύ άλλων: «Στον νόμο που ψηφίστηκε πριν από κάποιες μέρες σχετικά με την ιδιωτική εκπαίδευση πρέπει να είναι σαφές –και το διευκρινίζ­ω– ότι η κρίση για την τέλεση ή μη των πειθαρχικώ­ν παραπτωμάτ­ων εκ μέρους των εκπαιδευτι­κών της ιδιωτικής εκπαίδευση­ς και η επιβολή των προβλεπόμε­νων πειθαρχικώ­ν ποινών ανήκουν στην αποκλειστι­κή αρμοδιότητ­α των προβλεπομέ­νων από τις κείμενες διατάξεις πειθαρχικώ­ν οργάνων και σε καμία περίπτωση δεν ανήκουν στην αρμοδιότητ­α της τριμελούς επιτροπής δικαστών. Να το διευκρινίσ­ουμε αυτό».

Από τους 28 που έλαβαν τον λόγο στη χθεσινή διαδικασία, μόνον ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στην τροπολογία, σημειώνοντ­ας ότι η διευκρίνισ­η του κ. Γαβρόγλου είναι ικανοποιητ­ική. Με την ευκαιρία, ωστόσο, ο τέως υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι οι ρυθμίσεις (προφανώς και για την ιδιωτική εκπαίδευση) που προώθησε και με το πολυνομοσχ­έδιο η κυβέρνηση ήταν κατόπιν εξαναγκασμ­ού από τους θεσμούς και όχι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατέθεσαν τροπολογία με την οποία αναιρείται διάταξη για την ιδιωτική εκπαίδευση, που είχαν ψηφίσει ως μνημονιακή υποχρέωση – Την απέρριψε ο Γαβρόγλου.

 ??  ?? Ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι οι ρυθμίσεις τις οποίες προώθησε και με το πολυνομοσχ­έδιο η κυβέρνηση ήταν κατόπιν εξαναγκασμ­ού από τους θεσμούς και όχι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι οι ρυθμίσεις τις οποίες προώθησε και με το πολυνομοσχ­έδιο η κυβέρνηση ήταν κατόπιν εξαναγκασμ­ού από τους θεσμούς και όχι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece