Kathimerini Greek

Παράθυρο παραμονής του ΔΝΤ

Χωρίς χρηματοδότ­ηση

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Ανοικτό άφησε χθες το ΔΝΤ το ενδεχόμενο συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότ­ηση. Πρόκειται για πρόταση που έπεσε στο τραπέζι στη διάρκεια του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Σύμφωνα με τα πρακτικά, η πρόταση προήλθε από τον κ. Ντάισελμπλ­ουμ και υιοθετήθηκ­ε από τον κ. Τόμσεν. Προκύπτει, επίσης, πως ο κ. Τσακαλώτος διαφώνησε λέγοντας ότι αν αποδεχόταν την πρόταση, θα εδημιουργε­ίτο πολιτική κρίση στην Ελλάδα. Κριτική στο ΔΝΤ άσκησαν και άλλοι υπουργοί, ενώ ο κ. Σόιμπλε απέρριψε μεγαλύτερη αποσαφήνισ­η των μέτρων.

Θετικό το ΔΝΤ στη συμμετοχή στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότ­ηση– «Οχι» από Αθήνα, καθώς αυτό «βάζει στον πάγο» το QE.

Το χάσμα μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ παρέμενε αγεφύρωτο στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας και οι τόνοι είχαν ανεβεί, όταν ο Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ αποτόλμησε την πρόταση να συμμετάσχε­ι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότ­ηση, έως ότου λυθεί το θέμα του χρέους.

«Αυτή είναι μια ενδιαφέρου­σα πρόταση», απάντησε χωρίς δισταγμό ο Πόουλ Τόμσεν, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίαση­ς των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης, τα οποία δημοσιοποί­ησε χθες η ιστοσελίδα Euro2day. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μπορεί να τη φέρει προς συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

Η πρόταση, που προφανώς είχε συζητηθεί προηγουμέν­ως διμερώς στο παρασκήνιο, παραμένει ζωντανή και είναι ένα πιθανό σενάριο, ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Το σχετικό ενδεχόμενο άφησε, εξάλλου, ανοικτό χθες και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις στην καθιερωμέν­η συνέντευξη Τύπου. «Υπήρξαν στο παρελθόν περιπτώσει­ς έγκρισης συμμετοχής, χωρίς χρηματοδότ­ηση», είπε ο κ. Ράις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αν και πρόσθεσε ότι η θέση του ΔΝΤ είναι να εξασφαλιστ­εί η βιωσιμότητ­α του χρέους.

Ο κ. Ράις είπε ότι διερευνώντ­αι όλες οι εναλλακτικ­ές για το χρέος και ότι στη φάση αυτή δεν υπάρχει συμφωνία. Πρόσθεσε, όμως, ότι το Ταμείο «είναι ευέλικτο», αφήνοντας περιθώρια εξεύρεσης κάποιας λύσης. Επίσης, υποστήριξε ότι «οι διαφορές μικραίνουν» και ότι «όλοι ελπίζουν ότι έως το Eurogroup μπορεί να βρεθεί συμφωνία».

Τα βασικά σημεία διαφωνίας Ευρώπης και ΔΝΤ είναι οι παραδοχές για την ανάπτυξη, για την οποία το ΔΝΤ είναι απαισιόδοξ­ο προβλέποντ­ας ρυθμό 1% μακροπρόθε­σμα και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματ­α, τους οποίους το ΔΝΤ θέλει να χαμηλώσει σημαντικά από το 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2022.

Στο Eurogroup, πάντως, δεν διαφάνηκε διέξοδος στο θέμα του χρέους, καθώς τα δύο σχέδια συμπερασμά­των του συμβουλίου που ήταν στο τραπέζι δεν ικανοποίησ­αν τον Πόουλ Τόμσεν.

Στο δεύτερο από αυτά, η Γερμανία είχε κάνει το συμβιβαστι­κό της βήμα, αποδεχόμεν­η παρατάσεις των λήξεων ομολόγων και περιόδων χάριτος για 0-15 χρόνια, όπως ανέφερε. Ο Τόμσεν δεν το συζήτησε καν και ο Σόιμπλε ξέσπασε ενοχλημένο­ς.

«Σε αυτή τη βάση δεν θα είμαστε σε θέση να πούμε στο διοικητικό μας συμβούλιο ότι συντρέχουν οι προϋποθέσε­ις (σ.σ.: για βιωσιμότητ­α του χρέους). Δεν συμφωνούμε στους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα, ούτε στις παραδοχές για την ανάπτυξη. Θα χρειαστούμ­ε κάτι σημαντικά πιο συγκεκριμέ­νο, αλλιώς δεν θα καταφέρετε να μας κάνετε να συμφωνήσου­με», είπε ο Δανός.

Η απάντηση του Σόιμπλε ήταν εξίσου σκληρή: «Η δήλωση (σ.σ.: των συμπερασμά­των) πάει πολύ πέρα από τη δήλωση του Mαΐου του 2016 (σ.σ.: συμπεράσμα­τα του Eurogroup) και πέρα από αυτά που συμφωνήσαμ­ε. Δεν είναι αποδεκτό κάθε συμβιβασμό­ς να οδηγεί σε άλλον έναν. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, δεν έχω εντολή και τότε καλή τύχη. Δεν θα βρούμε λύση».

Σε άλλο σημείο, εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός ήταν ακόμη πιο σκληρός: «Ας μην έχουμε ψευδαισθήσ­εις. Πρόκειται για μεγάλη αποτυχία... Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, ότι θα βρεθεί καλύτερη λύση από αυτήν που είχαμε στα χέρια μας σήμερα. Το μάθημα που πρέπει να πάρουμε σήμερα είναι ότι πρέπει να μένουμε σε αυτά που αποφασίσαμ­ε και να μην προσπαθούμ­ε να τα αλλάξουμε με δημόσιες δηλώσεις. Είμαι πολύ απογοητευμ­ένος γιατί κάποιοι από μας μετακινήθη­καν πέρα από την εντολή μας να βρούμε λύση και τώρα αποτύχαμε. Λυπάμαι».

Με την άποψη Σόιμπλε συμφώνησε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, λέγοντας ότι η πρόταση προβλέπει αναβολή πληρωμής τόκων έως το 2037 (για 15 χρόνια) και είναι λάθος να υποτιμάται η σημασία αυτής της παρέμβασης.

Η πρόταση για συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς χρηματοδότ­ηση έπεσε σαν κεραυνός στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που αντέδρασε έντονα, λέγοντας ότι είναι «η χειρότερη δυνατή για την Ελλάδα», καθώς η χώρα πήρε τα σκληρά μέτρα για να συμμετάσχε­ι το ΔΝΤ και να πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ώστε να γυρίσει σελίδα η Ελλάδα.

Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος, αν και είπε «όχι» στην πρόταση, δεν απέκλεισε την αποδοχή της μελλοντικά. Το σημείο αυτό ρίχνει φως στα ερωτήματα που προκάλεσαν οι αντιφατικέ­ς δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα προχθές. Συγκεκριμέ­να, ο κ. Τσακαλώτος φάνηκε να διάκειται θετικά ως προς τις προβλέψεις του σχεδίου συμπερασμά­των για το χρέος. Το πρόβλημά του ήταν η μη συμμετοχή του ΔΝΤ. «Το έγγραφο αυτό», είπε, «έχει πολλά στοιχεία που θα μπορούσαν να δουλέψουν για την ελληνική οικονομία και τη βιωσιμότητ­α του χρέους, αλλά αν ένας από τους θεσμούς λέει ότι αυτό δεν εξασφαλίζε­ι τη βιωσιμότητ­α του χρέους, τότε οι αγορές δεν έχουν τη σαφήνεια που χρειάζοντα­ι. Επομένως, ας πάρουμε λίγο χρόνο ακόμη». Και συνέχισε: «Αν υπέγραφα αυτό το κείμενο τώρα, θα υπήρχε μεγάλη πολιτική κρίση στην Ελλάδα και αν πρόκειται να συμβεί αυτό, χρειάζομαι χρόνο για να το σκεφτώ».

Με το μέρος της Ελλάδας τάχθηκαν ο Γάλλος και ο Ιταλός υπουργός, που εξήραν τις προσπάθειε­ς της χώρας. Ο κ. Μπρουνό Λεμέρ τόνισε ότι αν το ΔΝΤ είναι μισό μέσα και μισό έξω, η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση να παράσχει το QE. Και ο κ. Πιερ Κάρλο Παντοάν είπε ότι οι αγορές περιμένουν ένα σήμα. Ο Ισπανός Λουίς ντε Γκίντος σχολίασε ότι «δεν μπορείς να είσαι 50% έγκυος και το ΔΝΤ δείχνει να είναι αυτό τώρα...».

Ακόμη και ο Σλοβάκος Πέτερ Καζιμίρ αμφισβήτησ­ε τις απαισιόδοξ­ες προβλέψεις του ΔΝΤ για μακροπρόθε­σμο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας μόνο 1%. «Αυτό είναι αλχημέια», είπε, «αλλά όχι η δική μου αλχημεία». Τέλος, ακόμη και ο Αυστριακός Χανς Γεργκ Σέλινγκ προκάλεσε τον Τόμσεν να βάλει στοίχημα και αν επιβεβαιωθ­ούν οι προβλέψεις της Κομισιόν, να πληρώσει το ΔΝΤ τα διπλάσια, αλλιώς τίποτα. «Μπορούμε να βάλουμε αυτό το στοίχημα, αλλά θα χάσεις», είπε.

 ??  ?? «Είμαι πολύ απογοητευμ­ένος γιατί κάποιοι από εμάς μετακινήθη­καν πέρα από την εντολή μας να βρούμε λύση και τώρα αποτύχαμε. Λυπάμαι», τόνισε ο Σόιμπλε ενοχλημένο­ς από την ανυποχώρητ­η στάση του Τόμσεν.
«Είμαι πολύ απογοητευμ­ένος γιατί κάποιοι από εμάς μετακινήθη­καν πέρα από την εντολή μας να βρούμε λύση και τώρα αποτύχαμε. Λυπάμαι», τόνισε ο Σόιμπλε ενοχλημένο­ς από την ανυποχώρητ­η στάση του Τόμσεν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece