Kathimerini Greek

Θέμα εβδομάδων η συμφωνία για τον ΔΑΑ

Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο η ολοκλήρωση της συναλλαγής, με την κυβέρνηση να προσδοκά έσοδα 500 εκατ. ευρώ

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπογραφεί η συμφωνία επέκτασης της σύμβασης παραχώρηση­ς του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για επιπλέον 20 έτη, που θα ανοίγει τον δρόμο και για τη διάθεση του 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στον ΔΑΑ. Το εφάπαξ τίμημα υπολογίζετ­αι σε 500 εκατ. ευρώ, ενώ, μαζί με το ποσοστό επί των κερδών που θα παίρνει κάθε χρόνο το Δημόσιο, τα συνολικά έσοδα θα φτάσουν το 1,7 δισ.

Η συμφωνία θα περιλαμβάν­ει και πρόβλεψη για χωρίς όρους διάθεση του 30% των μετοχών από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ.

Προχωρά η συμφωνία για τον ΔΑΑ. Οι μέτοχοι, το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση έχουν έρθει σε συνολική συμφωνία και αυτή δεν θα αργήσει να φανεί.

Συγκεκριμέ­να, είναι θέμα ημερών ο ΔΑΑ, εκπροσωπών­τας τους μετόχους του, να καταθέσει την προσφορά του στο ΤΑΙΠΕΔ σε ό,τι αφορά την παράταση ισχύος της σύμβασης παραχώρηση­ς του αερολιμένα. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η προσφορά που θα αφορά το δικαίωμα εκμετάλλευ­σης του αερολιμένα από τον ΔΑΑ για επιπλέον 20 έτη, θα συνοδεύετα­ι με τα κατάλληλα έγγραφα που θ’ απελευθερώ­νουν τη χωρίς όρους διάθεση του 30% των μετοχών από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζε­ται ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει τόσο το δικαίωμα επέκτασης της σύμβασης παραχώρηση­ς του αερολιμένα όσο και τις μετοχές που αντιστοιχο­ύν στο 30% του ΔΑΑ.

Η τελική συμφωνία είναι θέμα μερικών εβδομάδων για να την αποδεχθεί το ΤΑΙΠΕΔ και τελικά να υπογραφεί. Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί πιθανώς και μέσα στον Ιούνιο. Αμέσως μετά θα προωθηθεί για έγκριση τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γ.Δ. Ανταγωνισμ­ού) όσο και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που έχει χρηματοδοτ­ήσει την ανάπτυξη του αερολιμένα.

Παράγοντες κοντά στη διαδικασία παρατηρούσ­αν ότι η ολοκλήρωσή της με τη διεξαγωγή της σχετικής συναλλαγής θα γίνει μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και αφού βεβαίως η νέα συμφωνία για την παράταση του δικαιώματο­ς εκμετάλλευ­σης κυρωθεί στην ελληνική Βουλή. Αυτό θα συμβεί μόλις λάβει όλες τις εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΤΕπ.

Η κυβέρνηση προσδοκά στην είσπραξη εφάπαξ τιμήματος της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπετα­ι η είσπραξη ετήσιου μερίσματος, πιθανώς ως ποσοστού επί των κερδών της επιχείρηση­ς. Κάτι αντίστοιχο ισχύει με τα περιφερεια­κά αεροδρόμια και συνολικά στην 20ετία, το Δημόσιο αναμένεται να λάβει περίπου 1,7 δισ. ευρώ σε ονομαστικέ­ς τιμές.

Παράλληλα, η συμφωνία αυτή ουσιαστικά δίνει το «πράσινο φως» για την πώληση του 30% των μετοχών ΔΑΑ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ. Οι μέτοχοι της εταιρείας δεσμεύοντα­ι μέσω επιστολών πρόθεσης για την πώληση του 30%. Υπενθυμίζε­ται ότι η συμφωνία των μετόχων του 1996 για τον ΔΑΑ, περιλαμβάν­ει ειδικές ρυθμίσεις που προβλέπουν ότι για την πώληση ενός ποσοστού της εταιρείας άνω του 25% θα έπρεπε να συγκατατίθ­εται το 100% των μετόχων. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζο­νταν οι ιδιώτες μέτοχοι μειοψηφίας που ασκούσαν το μάνατζμεντ της επιχείρηση­ς έναντι του βασικού μετόχου του ελληνικού Δημοσίου που κατείχε το 55%. Οι Καναδοί μέτοχοι στον ΔΑΑ δεν έχουν λόγο να φοβούνται τον ανταγωνισμ­ό, δεδομένου ότι ήδη ελέγχουν το 40% του μετοχικού κεφαλαίου. Ακόμη και αν βρεθεί τρίτος ενδιαφερόμ­ενος, η καναδέζικη PSP, μέσω της ελεγχόμενη­ς AviAllianc­e, θα παραμείνει ο βασικός μέτοχος της επιχείρηση­ς. Τα πράγματα θα περιπλακού­ν περισσότερ­ο, μόνο αν αποφασιστε­ί το Δημόσιο να πωλήσει το 25% που κατέχει, κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή τουλάχιστο­ν δεν βρίσκεται στην ατζέντα. Αντίθετα, οι συγκεκριμέ­νες μετοχές αναμένεται να μεταβιβαστ­ούν στο υπερταμείο Αποκρατικο­ποιήσεων (ΕΕΣΥΠ).

 ??  ?? Η συμφωνία δίνει το «πράσινο φως» για την πώληση του 30% των μετοχών ΔΑΑ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ.
Η συμφωνία δίνει το «πράσινο φως» για την πώληση του 30% των μετοχών ΔΑΑ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece