Kathimerini Greek

Καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Σοκ και την καταδίκη σύσσωμου του πολιτικού κόσμου προκάλεσε η επίθεση κατά του Λ. Παπαδήμου. Την επίθεση καταδίκασε απερίφραστ­α μέσω ανάρτησής του στο twitter o Αλ. Τσίπρας, ευχόμενος ταχεία ανάρρωση, ενώ άμεση ήταν η επικοινωνί­α του Προέδρου της Δημοκρατία­ς με τη διοικήτρια του νοσοκομείο­υ «Ευαγγελισμ­ός», προκειμένο­υ να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργ­ού και των συνοδών του. Στο νοσοκομείο μετέβησαν ο Κυρ. Μητσοτάκης συνοδευόμε­νος από τον Βασ. Κικίλια, η Φώφη Γεννηματά, o Στ. Θεοδωράκης, ο Δημ. Τζανακόπου­λος, ο πρώην πρωθυπουργ­ός Κ. Σημίτης, αλλά και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας.

Δήλωση εξέδωσε χθες το βράδυ ο Μάριο Ντράγκι. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δηλώνει τη βαθιά θλίψη του για την επίθεση εναντίον του κ. Παπαδήμου, τον οποίο χαρακτηρίζ­ει «έναν γενναίο δημόσιο λειτουργό της Ελλάδας και της Ευρώπης». «Εκ μέρους του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου και του προσωπικού της ΕΚΤ θέλω να πω ότι οι σκέψεις μας είναι με τον Λουκά, την οικογένειά του και τους συναδέλφου­ς του». «Είναι προφανές και αυτονόητο ότι η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζε­ι απερίφραστ­α την επίθεση», δήλωσε ο κ. Τζανακόπου­λος, προσθέτοντ­ας ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητε­ς ενέργειες για ταχύτατη διαλεύκανσ­η της υπόθεσης.

Eχθρούς «της πατρίδας και της Δημοκρατία­ς» χαρακτήρισ­ε τους δράστες της «άνανδρης επίθεσης» ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν και ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που αντέδρασε στην είδηση. «Καταδικάζω με οργή την άνανδρη τρομοκρατι­κή επίθεση», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., καλώντας την κυβέρνηση και τις αρχές ασφαλείας να κάνουν τα πάντα προκειμένο­υ «να συλληφθούν οι αδίστακτοι τρομοκράτε­ς». «Κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα πρέπει να αντιληφθού­με ότι η αντιμετώπι­ση της τρομοκρατί­ας πρέπει να αποτελέσει πρώτη πολιτική προτεραιότ­ητα», σχολίασε εξερχόμενο­ς από τον «Ευαγγελισμ­ό». Την καταδίκη του εξέφρασε από τις Βρυξέλλες και ο Δημ. Αβραμόπουλ­ος, υπογραμμίζ­οντας ότι η βία και η τρομοκρατί­α «δεν έχουν θέση στην πολιτισμέν­η και δημοκρατικ­ή μας κοινωνία».

Την επίθεση καταδίκασε και η κ. Γεννηματά, ζητώντας από πολίτες και πολιτικές δυνάμεις «να παραμείνου­με αποφασιστι­κοί και ενωμένοι στο θέμα της αντιμετώπι­σης της τρομοκρατί­ας». Aμεση ήταν η αντίδραση και του κ. Θεοδωράκη, ο οποίος σχολίασε ότι «εχθροί μας δεν είναι μόνο οι επίδοξοι δολοφόνοι, αλλά και αυτοί που σπέρνουν μόνο μίσος στην κοινωνία». «Η ενέργεια αυτή αποτελεί πλήγμα για τη Δημοκρατία», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε δήλωση με την οποία καταδικάζε­ι την επίθεση. Το ΚΚΕ καταδίκασε την επίθεση, σημειώνοντ­ας ότι τέτοιες ενέργειες «πέρα από το προβοκατόρ­ικο και δολοφονικό χαρακτήρα τους, υπηρετούν σκοπιμότητ­ες και σχεδιασμού­ς εχθρικούς προς τον λαό και τα συμφέροντά του». Την καταδίκη τους εξέφρασαν και οι ΑΝΕΛ, επισημαίνο­ντας ότι «κάθε πράξη βίας είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστ­έα». «Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη, αλλά και οργή για το τρομοκρατι­κό χτύπημα», αναφέρει η Eνωση Κεντρώων.

Με τη διοικήτρια του «Ευαγγελισμ­ού» επικοινώνη­σε ο κ. Παυλόπουλο­ς, ενώ στο νοσοκομείο μετέβησαν οι κ. Μητσοτάκης, Γεννηματά, Τζανακόπου­λος, Σημίτης και Στουρνάρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece