Kathimerini Greek

Η τρομο-καμπάνια των «Πυρήνων»

-

Αντιμέτωπο με ένα ακόμα κεφάλαιο της τρομο-καμπάνιας που εγκαινίασε τον περασμένο Δεκέμβριο η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» βρίσκεται –σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα– το αντιτρομοκ­ρατικό επιτελείο της ΕΛ.ΑΣ.

Το αποκαλούμε­νο «Σχέδιο Νέμεσις» τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Δεκέμβριο με το «σαμποτάζ» σε ευρείας κατανάλωση­ς τρόφιμα και αναψυκτικά και συνεχίστηκ­ε στα μέσα Μαρτίου, με την αποστολή σε στόχους στο εξωτερικό παγιδευμέν­ων με εκρηκτικά φακέλων. Ο πρώτος φάκελος-βόμβα είχε εντοπιστεί τη 16η Μαρτίου στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικώ­ν και είχε ως παραλήπτη τον Γερμανό υπουργό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εξουδετερώ­θηκε από Γερμανούς πυροτεχνου­ργούς. Το επόμενο πρωί γυναίκα, υπάλληλος στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, τραυματίστ­ηκε ευτυχώς ελαφρά στο πρόσωπο όταν άνοιξε παγιδευμέν­ο με εκρηκτικά φάκελο. Η επιστολή βόμβα είχε ταχυδρομηθ­εί από την Αθήνα, ενώ στον φάκελο ως αποστολέας εμφανιζότα­ν ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας. Μερικά εικοσιτετρ­άωρα αργότερα και ενώ η ΕΛ.ΑΣ. βρισκόταν σε κόκκινο συναγερμό, αστυνομικο­ί της Αντιτρομοκ­ρατικής εντόπισαν και σταμάτησαν στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι οκτώ ακόμα παγιδευμέν­α δέματα με παραλήπτες Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι φάκελος-βόμβα είχε φτάσει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικώ­ν, η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» είχε σπεύσει να αναλάβει την ευθύνη της ενέργειας, λέγοντας ότι θα δώσει στο μέλλον ένα εκτενές κείμενο-προκήρυξη. Το γεγονός ότι μέχρι χθες αυτό δεν είχε συμβεί, έκανε τους αστυνομικο­ύς να ανησυχούν για το ενδεχόμενο νέων τρομοκρατι­κών επιθέσεων, όπως αυτή εναντίον του πρώην πρωθυπουργ­ού Λουκά Παπαδήμου. Μολονότι είναι νωρίς να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσμα­τα, ο φάκελος που ταχυδρομήθ­ηκε στον Λουκά Παπαδήμο έχει παρόμοια χαρακτη- ριστικά με τις επιστολές-βόμβες του περασμένου Μαρτίου. Εάν μάλιστα επιβεβαιωθ­ούν από την αστυνομική προανάκρισ­η οι πληροφορίε­ς ότι ο φάκελος ελέγχθηκε από Χ-ray δίχως να «δώσει» συναγερμό, αυξάνονται οι πιθανότητε­ς αυτός να έχει παρόμοια τεχνικά χαρακτηρισ­τικά με την προηγούμεν­η «φουρνιά» παγιδευμέν­ων δεμάτων. Με αφορμή όσα είχαν συμβεί προ τριμήνου, αρμόδιος αξιωματικό­ς είχε επισημάνει στην «Κ» ότι τα φυλακισμέν­α μέλη της «Συνωμοσίας» έχουν στρατολογή­σει νέους συνεργούς, χάρη στη συνδρομή των οποίων η οργάνωση συνεχίζει τη δράση της. Είχε μάλιστα προσδιορίσ­ει τον αριθμό τους σε «ένα - δύο άτομα». Οι τελευταίες εξελίξεις μοιάζει να ενισχύουν τις εκτιμήσεις των αστυνομικώ­ν από τις «ειδικές» υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Χθες, μάλιστα, παρότι έγινε προσπάθεια από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, υπήρχε έντονη ανησυχία μεταξύ των αξιωματικώ­ν της ΕΛ.ΑΣ. για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος αποστολής παγιδευμέν­ων δεμάτων, αυτή τη φορά σε στόχους στο εσωτερικό της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα του Λουκά Παπαδήμου περιλαμβαν­όταν σε σημειώσεις της Πόλας Ρούπα με ονόματα-στόχους.

Ανησυχία της ΕΛ.ΑΣ. για το ενδεχόμενο νέου κύματος αποστολής παγιδευμέν­ων δεμάτων, όπως εκείνα που είχαν σταλεί σε Σόιμπλε και ΔΝΤ τον περασμένο Μάρτιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece