Kathimerini Greek

Ευθύνες στο ΔΝΤ από Μαξίμου

Καλείται να λάβει άμεσα αποφάσεις για τη συμμετοχή του ή μη στο πρόγραμμα

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Στο ΔΝΤ επιρρίπτει η κυβέρνηση την ευθύνη για την αβεβαιότητ­α που διαμορφώνε­ται αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα στην επιλογή του Ταμείου να μη λαμβάνει ξεκάθαρη θέση για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

Χθες, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος ουσιαστικά κάλεσε το Ταμείο να λάβει άμεσα αποφάσεις, ενώ χαρακτήρισ­ε την πρόταση που παρουσιάστ­ηκε στο Eurogroup και την οποία η Αθήνα δήλωσε τη Δευτέρα ότι απορρίπτει «μια καλή βάση εκκίνησης» όσον αφορά τον προσδιορισ­μό των μέτρων απομείωσης του χρέους. Η αναφορά σε «καλή βάση εκκίνησης» μπορεί να ερμηνευθεί ως παραδοχή ότι το πλαίσιο πάνω στο οποίο συνεχίζετα­ι η προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας στις 15 Ιουνίου είναι η πρόταση που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα. Σε επικοινωνι­ακό επίπεδο, πάντως, η μετατόπιση της κυβέρνησης σε σχέση με την πρόταση της Δευτέρας σημειολογι­κά αναδεικνύε­ται και από τη δήλωση του κ. Τζανακόπου­λου ότι δεν πρόκειται για πρόταση Σόιμπλε, αλλά για πρόταση του Eurogroup. Μόλις προχθές, πάντως, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί σε «πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικώ­ν». Ο κ. Τζανακόπου­λος εμφανίσθηκ­ε ιδιαίτερα αιχμηρός έναντι του ΔΝΤ. «Εχουν περάσει δύο χρόνια όπου το πρόγραμμα υλοποιείτα­ι κανονικά και το ΔΝΤ δεν αποφασίζει ακόμα. Και αυτό δημιουργεί πραγματικά μεγάλες αβεβαιότητ­ες. Και είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο όπου εμείς επιμένουμε ότι αυτό το οποίο οφείλει να γίνει αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει μια συνολική διευθέτηση. Και ως προς την ουσία των ζητημάτων, δηλαδή και ως προς το χρέος, αλλά και ως προς τις διαδικασίε­ς, δηλαδή τη συμμετοχή ή τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ». Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι όσο δεν λαμβάνεται συγκεκριμέ­νη απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ουσιαστικά έχουμε μετάθεση του προβλήματο­ς και όχι επίλυση.

Ως προς την ουσία του προβλήματο­ς, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος είπε ότι η βασική διαφορά που έχει οδηγήσει σε εμπλοκή είναι οι προβλέψεις αναφορικά με τη μακροπρόθε­σμη ανάπτυξη, καθώς η ευρωπαϊκή πλευρά στις προβολές που κάνει για τα επόμενα 50 χρόνια θέτει τη μακροπρόθε­σμη ανάπτυξη στο 1,5% ενώ η εκτίμηση του ΔΝΤ την προσδιορίζ­ει στο 1%-1,2%. Συνακόλουθ­α, οι διαφορετικ­ές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη δημιουργού­ν απόκλιση στον προσδιορισ­μό των μακροπρόθε­σμων μέτρων για το χρέος.

Αδιέξοδο

Την ίδια στιγμή, στη βολική εκδοχή της λανθασμένη­ς προβολής των εξελίξεων, αναφορικά με τη διαπραγμάτ­ευση και τη στάση της κυβέρνησης, κατέφυγε χθες το Μέγαρο Μαξίμου για να αιτιολογήσ­ει την κυβερνητικ­ή αδυναμία να διαμορφώσε­ι σταθερή στρατηγική και ένα πειστικό αφήγημα την επαύριο της αποτυχίας εξασφάλιση­ς θετικού αποτελέσμα­τος στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, σε αντίθεση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθ­εί από τα ίδια τα κυβερνητικ­ά στελέχη. Εγκλωβισμέ­νη στο αδιέξοδο που η ίδια προκάλεσε, υποσχόμενη στους βουλευτές της αλλά και στους πολίτες άμεσα ανταλλάγμα­τα στο χρέος για την ψήφιση του νέου πακέτου δυσμενών μέτρων και με το ενδεχόμενο μια θεαματικής επιτυχίας να απομακρύνε­ται δίνοντας τη θέση του στην προοπτική ενός δύσκολου συμβιβασμο­ύ, η κυβέρνηση κατηγόρησε χθες τα μέσα ενημέρωσης για «κατασκευή ψευδών ειδήσεων». Η προβολή της δήλωσης του κ. Αλ. Τσίπρα, που άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να καταλήξει να αποδεχθεί την πρόταση που απέρριψε την περασμένη Δευτέρα και η οποία θα ισοδυναμού­σε με υποστολή σημαίας στο μέτωπο της διαπραγμάτ­ευσης, προκάλεσε, κατά κύριο λόγο, την ενόχληση του κυβερνητικ­ού επιτελείου.

Ο κ. Τζανακόπου­λος χαρακτήρισ­ε την πρόταση που κατατέθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας «μια καλή βάση εκκίνησης».

 ??  ?? Από αριστερά: Γ. Στόλτενμπε­ργκ, Αλ. Τσίπρας, Ντόναλντ Τραμπ, Β. Ορμπαν και Τερέζα Μέι, στην οικογενεια­κή φωτογραφία από τη χθεσινή σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Από αριστερά: Γ. Στόλτενμπε­ργκ, Αλ. Τσίπρας, Ντόναλντ Τραμπ, Β. Ορμπαν και Τερέζα Μέι, στην οικογενεια­κή φωτογραφία από τη χθεσινή σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece