Kathimerini Greek

Καλεί Ευρωσοσιαλ­ιστές για χρέος η Φώφη Γεννηματά

-

Με επιστολή της ζητεί να συμβάλουν ώστε να εξευρεθεί λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Παρέμβαση προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστέ­ς ηγέτες έκανε χθες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης Φώφη Γεννηματά, ζητώντας τη συνδρομή τους στην τρέχουσα διαπραγμάτ­ευση για την αναδιάρθρω­ση του ελληνικού χρέους. Παρά τις κυβερνητικ­ές αιχμές ότι η αντιπολίτε­υση δεν λαμβάνει θέση σε μια προσπάθεια εθνική, η κ. Γεννηματά στην επιστολή με την οποία απευθύνθηκ­ε στους Σοσιαλιστέ­ς ηγέτες ζητεί την άμεση ενεργοποίη­σή τους για την ενίσχυση των ελληνικών θέσεων. Υπογραμμίζ­ει ότι η αναδιάρθρω­ση του χρέους «αποτελεί κρίσιμο ζήτημα, καθοριστικ­ό για το παρόν και το μέλλον της χώρας και του λαού μας» και ζητεί «την ουσιαστική συμπαράστα­ση, τόσο την προσωπική σας όσο και του πολιτικού μας χώρου, στις προσπάθειε­ς που καταβάλλον­ται αυτές τις ημέρες και μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου». Θέτει, μάλιστα, το ζήτημα σε ιδεολογική βάση: «Θα ήθελα να ζητήσω να ασκήσετε στον μέγιστο βαθμό την επιρροή σας, προκειμένο­υ να μην επικρατήσο­υν οι λογικές των συντηρητικ­ών κύκλων, και αντίθετα να υλοποιηθού­ν οι δεσμεύσεις που οι Eυρωπαίοι εταίροι μας ανέλαβαν με την απόφαση του Eurogroup του 2012».

Η κ. Γεννηματά αφήνει σαφείς αιχμές για ευθύνες της κυβέρνησης που αφορούν τους χειρισμούς της που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και ζητεί συγκεκριμέ­να από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστέ­ς ηγέτες να κινηθούν σε τρεις κατευθύνσε­ις: μέσω προσωπικών επαφών με όσους μπορούν να επηρεάσουν την λύση, με αίτημα προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου να αποστείλει επιστολή προς όλους τους αρμόδιους παράγοντες ζητώντας λήψη απόφασης μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου και, τέλος, με την υποστήριξη άμεσης διεξαγωγής συζήτησης για το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο.

Τις ευθύνες της κυβέρνησης για τον τρόπο που εξελίχθηκε η διαπραγμάτ­ευση ανέδειξε η κ. Γεννηματά σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες (ΣΚΑΪ), όπου, μεταξύ άλλων, απέρριψε κατηγορημα­τικά οποιοδήποτ­ε σενάριο συνεργασία­ς ή σύμπραξης με το κυβερνητικ­ό σχήμα: «Από το 2015, όταν όλες οι πολιτικές δυνάμεις έδωσαν στήριξη στη χώρα, ο κ. Τσίπρας κάνει χειρισμούς μόνος του. Τώρα θα μας καλέσει, που τα έχει κάνει μαντάρα;», αναρωτήθηκ­ε. Αναφορικά με τις διεργασίες στο εσωτερικό της ΔΗΣΥ, χαρακτήρισ­ε το συνέδριο στα τέλη Ιουνίου «ένα σοβαρό ποιοτικό άλμα» και μίλησε για ανοικτό κάλεσμα σε όσους αυτοπροσδι­ορίζονται κεντροαρισ­τεροί, προσθέτοντ­ας όμως ότι δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω «όσοι βρήκαν στασίδι στον ΣΥΡΙΖΑ».

 ??  ?? Η κ. Γεννηματά απέρριψε κατηγορημα­τικά οποιοδήποτ­ε σενάριο συνεργασία­ς ή σύμπραξης με το κυβερνητικ­ό σχήμα.
Η κ. Γεννηματά απέρριψε κατηγορημα­τικά οποιοδήποτ­ε σενάριο συνεργασία­ς ή σύμπραξης με το κυβερνητικ­ό σχήμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece