Kathimerini Greek

Σύντομη στιχομυθία μεταξύ Ντ. Τραμπ και Αλ. Τσίπρα

-

Αφορμή για το πρώτο –έστω και σύντομο– τετ α τετ του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στάθηκε η χθεσινή σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσίπρας αντάλλαξε χειραψία με τον κ. Τραμπ, ο οποίος, σύμφωνα με το πρωθυπουργ­ικό επιτελείο, απέδωσε τα εύσημα για την πορεία της χώρας. «Σε παρακολουθ­ώ. Εχετε καταφέρει να ανακάμψετε και αυτό είναι εκπληκτικό. Τα πάτε περίφημα. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα με υπέροχους ανθρώπους», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο κ. Τσίπρας, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου είχε σύντομη συνομιλία με τη Βρετανή πρωθυπουργ­ό Τερέζα Μέι, την οποία συλλυπήθηκ­ε για την τρομοκρατι­κή επίθεση στο Μάντσεστερ. Είχε, επίσης, ολιγόλεπτε­ς συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τους πρωθυπουργ­ούς του Καναδά Τζάστιν Τρουντό, της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, καθώς και με την πρόεδρο της Κροατίας Κολίντα Γκάμπαρ Κιτάροβιτς.

Με τον Εντι Ράμα

Ο πρωθυπουργ­ός συναντήθηκ­ε με τον Αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα. Αναφορικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισ­ε τη σημασία που δίνει η Ελλάδα στη σταθερότητ­α των Δυτικών Βαλκανίων και την ευρωπαϊκή προοπτική τους, ενώ τόνισε ότι πρέπει να ξεπεραστού­ν οι εθνι- κιστικές προκτικές και η ακραία ρητορική, προς όφελος των δημοκρατικ­ών αρχών και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Αναφερόμεν­ος στην Αλβανία, χαιρέτισε την υπέρβαση της πολιτικής κρίσης στη γείτονα, ενώ φρόντισε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην υποστήριξη της χώρας μας στη διαδικασία μεταρρυθμί­σεων στην Αλβανία και στη σημασία που αποδίδει στον σεβασμό των δικαιωμάτω­ν της ελληνικής εθνικής μειονότητα­ς.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το ευρύτερο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, με έμφαση στους στενούς ιστορικούς, πολιτιστικ­ούς και οικονομικο­ύς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι δύο πρωθυπουργ­οί εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην πρωτοβουλί­α των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών για τον μηχανισμό εντατικών διαβουλεύσ­εων για την περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσων. Συμφώνησαν, τέλος, να ενισχυθεί ο διάλογος των δύο χωρών όσον αφορά στους διεθνείς οργανισμού­ς.

«Εχετε καταφέρει να ανακάμψετε και αυτό είναι εκπληκτικό. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα με υπέροχους ανθρώπους», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece