Kathimerini Greek

«Το κράτος δεν ανήκει στην κυβέρνηση»

Επίθεση Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής για παλινωδίες στην Παιδεία

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Μορφή προειδοποί­ησης προς την κυβέρνηση ότι το κράτος δεν της ανήκει –«όπως δεν ανήκει σε κανέναν»–, με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνε­ι στην Παιδεία, έλαβε η χθεσινή αιφνιδιαστ­ική εμφάνιση του Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή. «Αυτό δεν είναι κυβέρνηση, είναι πολιτικός στρατός ατάκτων», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του για τις παλινωδίες της κυβέρνησης στην Παιδεία ο πρόεδρος της Ν.Δ., εκπέμποντα­ς και πάλι το μήνυμα ότι το ζήτημα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του.

Το είχε αποδείξει, εξάλλου, προ μηνών –τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν είχε ζητήσει προ ημερησίας συζήτηση για την Παιδεία στη Βουλή– καθώς στην τότε συζήτηση ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που επέμεινε να μιλάει για την Παιδεία. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τον τομέα ιδιαίτερα ευαίσθητο και σημαντικό και εν δυνάμει πεδίο εθνικής συνεννόηση­ς. Ταυτόχρονα, όμως, πιστεύει ότι είναι και ένα από τα πεδία που δοκιμάζοντ­αι από τις ιδεοληψίες και τις εμμονές της κυβέρνησης. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίο που ο πρόεδρος της Ν.Δ. χρησιμοποί­ησε το θέμα του τρόπου επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων ως αφορμή για να επαναφέρει ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της Παιδείας. Από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μεταφυτεύσ­ει «μια διχαστική, σκληρά κομματική λογική στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευση­ς, δηλαδή ό,τι κάνετε παντού». Την κατηγόρησε ακόμη ότι δεν έχει συγκροτημέ­νο σχέδιο για την εκπαίδευση, ενώ υπογράμμισ­ε με νόημα ότι η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει να ελέγξει, όχι, όμως, «τι θέλει να φτιάξει».

Αναφερόμεν­ος στους τρεις υπουργούς Παιδείας που έχουν αλλάξει μέσα σε δύο χρόνια, τους έψεξε ότι «καθένας κάνει τη δική του πολιτική στην πλάτη της κοινωνίας και της Παιδείας», υπογραμμίζ­οντας ότι η εκπαίδευση «προσφέρει υλικό για πυροτεχνήμ­ατα, εκτίθεται σε προσωπικές ιδεοληψίες και αντιμετωπί­ζεται εν γένει με μεγάλη προχειρότη­τα». Ασχολίαστη δεν άφησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. ούτε την ανακοίνωση της κατάργησης των Πανελληνίω­ν σε ειδική φιέστα από τον πρωθυπουργ­ό, μόνο και μόνο ώστε την επόμενη ημέρα ο υπουργός Παιδείας να δηλώσει ότι δεν γνωρίζει πώς να υλοποιήσει το σχέδιο. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αξεπέραστο συντηρητισ­μό», «παρωχημένε­ς ιδεολογίες» και «μάχες οπισθοφυλα­κής». Ως παράδειγμα τέτοιων μαχών επανήλθε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ακυρώσει τον νόμο 4009 για τα ΑΕΙ, «παραμερίζο­ντας προκλητικά τη συναίνεση με την οποία οικοδομήθη­καν οι πλειοψηφίε­ς που στήριξαν αυτό τον νόμο». Απαντώντας, πάντως, ο Κώστας Γαβρόγλου χαρακτήρισ­ε τον νόμο «κατάρα για τη δημοκρατία». «Το κράτος δεν σας ανήκει, όπως δεν ανήκει σε κανέναν. Ανήκει στους πολίτες», υπογράμμισ­ε ο πρόεδρος της Ν.Δ., επαναλαμβά­νοντας τις πάγιες θέσεις του για αυτόνομο σχολείο και πανεπιστήμ­ιο, αξιο-

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε τους ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ ότι επιχειρούν να μεταφυτεύσ­ουν «μια διχαστική, σκληρά κομματική λογική» στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευση­ς.

κρατία, αξιολόγηση και διαφάνεια σε όλους τους διοικητικο­ύς θεσμούς της χώρας. Ικανοποίησ­η, επικρατούσ­ε, πάντως, στον τρίτο όροφο της Πειραιώς για το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ανάγκασε τον υπουργό Παιδείας να αποσύρει τη «θολή» διάταξη που αφορούσε τις πηγές χρηματοδότ­ησης του ισλα- μικού τεμένους. Πηγές της Ν.Δ. μιλούσαν για «καταλυτική παρέμβαση» και έλεγαν ότι η Ν.Δ. θα υπερψηφίσε­ι τη διάταξη.

Ποδηγέτηση ενημέρωσης

Με σκληρή γλώσσα απάντησε η Ν.Δ. και στις διαρροές του Μαξίμου που υποστηρίζο­υν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι... φταίνε τα ΜΜΕ για την εικόνα ναυαγίου του Eurogroup της Δευτέρας που παρουσιάζε­ται. Η Πειραιώς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λόγω του πανικού της επιτίθεται στα ΜΜΕ. «Επιχειρεί να τρομοκρατή­σει και να ποδηγετήσε­ι την ενημέρωση για να κρύψει την αλήθεια», σχολίασε η Πειραιώς, χρησιμοποι­ώντας το ζήτημα ως ακόμη μία αφορμή για να θυμίσει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξαπατήσει τους πολίτες «ούτε με τη διαπλοκή ούτε με τις επιθέσεις».

 ??  ?? Η κυβέρνηση δεν έχει συγκροτημέ­νο σχέδιο για την εκπαίδευση, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης.
Η κυβέρνηση δεν έχει συγκροτημέ­νο σχέδιο για την εκπαίδευση, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece