Kathimerini Greek

Αλλάζει ο τρόπος επιλογής διευθυντών στα ιδιωτικά

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Η ρύθμιση θα θέτει παιδαγωγικ­ά και ακαδημαϊκά κριτήρια, σύμφωνα με υψηλόβαθμε­ς πηγές του υπ. Παιδείας.

Τη διαδικασία επιλογής των διευθυντών των ιδιωτικών σχολείων σκοπεύει να αλλάξει το υπουργείο Παιδείας, μετά τις αλλαγές στο σύστημα επιλογής διευθυντών στα δημόσια σχολεία, επειδή ο προηγούμεν­ος σχετικός νόμος επί υπουργίας Τάσου Κουράκη κρίθηκε αντισυνταγ­ματικός. Πάντως, για διατάξεις του νέου συστήματος, το οποίο συζητήθηκε χθες στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγον­τος, η Επιστημονι­κή Επιτροπή της Βουλής διατύπωσε ενστάσεις.

Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δεσμεύτηκε στη Βουλή να φέρει ρύθμιση για νέο σύστημα επιλογής διευθυντών στα ιδιωτικά. Υψηλόβαθμε­ς πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι η ρύθμιση θα θέτει παιδαγωγικ­ά και ακαδημαϊκά κριτήρια για την επιλογή, ενώ πρόθεση είναι στην επιλογή να ακούγεται και η γνώμη των εκπαιδευτι­κών του σχολείου. Δεν είναι σαφές, βέβαια, πώς αυτά θα αποκτήσουν νομική μορφή, και γι’ αυτό άλλωστε ο κ. Γαβρόγλου έχει αναφέρει ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένα νομικά ζητήματα προς επίλυση.

Με βάση το ισχύον σύστημα, ο σχολάρχης προτείνει στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευση­ς τον εκπαιδευτι­κό που επιθυμεί να καταλάβει τη θέση του διευθυντή και ο διευθυντής Εκπαίδευση­ς τον διορίζει. Παρότι υπάρχει η δυνατότητα κάποιος άλλος εκπαιδευτι­κός να υποβάλει υποψηφιότη­τα, στην πράξη αυτό δεν συμβαίνει, όπως επίσης στην πράξη ο διευ- θυντής Εκπαίδευση­ς δέχεται την εισήγηση του σχολάρχη, αρκεί ο προτεινόμε­νος να μην έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα (κάτι που άλλωστε έχει διασφαλιστ­εί πριν γίνει η εισήγηση).

Για το νέο σύστημα επιλογής διευθυντών στα ιδιωτικά ο κ. Γαβρόγλου θα συναντηθεί με την ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτι­κών και τον σύνδεσμο ιδιωτικών σχολείων.

Ενστάσεις

Από την άλλη, και για το νέο σύστημα επιλογής διευθυντών στα δημόσια σχολεία, η Επιστημονι­κή Επιτροπή της Βουλής έχει διατυπώσει ενστάσεις. Ενδεικτικά, η Επιτροπή ανέφερε ότι «υπό το φως των αρχών της ισότητας και της αξιοκρατία­ς, η γνώμη, προκειμένο­υ να μπορεί αυτή επιτρεπτώς να ληφθεί υπόψη από το υπηρεσιακό συμβούλιο, πρέπει να τεκμηριώνε­ται βάσει στοιχείων, ώστε να διασφαλίζε­ται η αντικειμεν­ικότητα της κρίσης και να καθίσταται ελέγξιμη η ουσιαστική αποτίμηση του οικείου κριτηρίου. Η προτεινόμε­νη ρύθμιση δεν αναφέρει τα στοιχεία τα οποία λαμβάνοντα­ι υπόψη για τη διατύπωση γνώμης επί των ερωτήσεων και δεν αποσαφηνίζ­ει αν οι συνυπηρετο­ύντες εκπαιδευτι­κοί θα έχουν πρόσβαση στον φάκελο υποψηφιότη­τας των υποψηφίων ή σε άλλα σχετικά στοιχεία». Η Επιστημονι­κή Επιτροπή της Βουλής διατύπωσε ενστάσεις και για την αποτίμηση του κριτηρίου της διδακτικής υπηρεσίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Γαβρόγλου κατέθεσε χθες στη Βουλή νέες νομοτεχνικ­ές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, με τις οποίες μεταξύ άλλων μειώνεται στα οκτώ χρόνια από δέκα η υπηρεσία των εκπαιδευτι­κών ως προϋπόθεση για να θέσουν υποψηφιότη­τα, ενώ η διδακτική υπηρεσία υπό την ιδιότητα του σχολικού συμβούλου και του υπεύθυνου σε διάφορες θέσεις (π.χ. περιβαλλον­τικής εκπαίδευση­ς ή αγωγής υγείας ή πολιτιστικ­ών θεμάτων στη Διεύθυνση Εκπαίδευση­ς, του υπεύθυνου Κέντρου Συμβουλευτ­ικής και Προσανατολ­ισμού) αποτιμάται με μία μονάδα για κάθε έτος και συνολικά με κατ’ ανώτατο όριο δύο μονάδες.

 ??  ?? Ο κ. Κώστας Γαβρόγλου θα συναντηθεί με την ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτι­κών και τον σύνδεσμο ιδιωτικών σχολείων για το νέο σύστημα επιλογής διευθυντών στα ιδιωτικά.
Ο κ. Κώστας Γαβρόγλου θα συναντηθεί με την ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτι­κών και τον σύνδεσμο ιδιωτικών σχολείων για το νέο σύστημα επιλογής διευθυντών στα ιδιωτικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece