Kathimerini Greek

Η «παπαγαλία» πλήττει την Ιστορία

Στόχος του ΙΕΠ είναι η αντιμετώπι­ση των στρεβλώσεω­ν του μαθήματος

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Τις στρεβλώσει­ς του σημερινού μαθήματος της Ιστορίας, όπως η αποστήθιση που «πλήττει» κατεξοχήν το μάθημα, επιχειρούν να αντιμετωπί­σουν τα σχέδια του Ινστιτούτο­υ Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής (ΙΕΠ) για τα νέα προγράμματ­α σπουδών της Ιστορίας από τη Γ΄ Δημοτικού έως και την Α΄ Λυκείου. Αυτό αναφέρουν μέλη της ομάδας εργασίας που ορίστηκε από το ΙΕΠ, μιλώντας στην «Κ» στο πλαίσιο ενός δημόσιου, ψύχραιμου και ουσιαστικο­ύ διαλόγου που πρέπει να γίνει για το θέμα. Ηδη, η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων και η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων έχουν επικρίνει τα σχέδια σε αντίθεση με την Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευση­ς.

Ειδικότερα, ο Πολυμέρης Βόγλης, καθηγητής στο Παν. Θεσσαλίας και πρόεδρος της ομάδας εργασίας, ανέφερε στην «Κ» ότι «όσοι αντιδρούν στα σχέδια, αποφεύγουν να μιλήσουν για τη σημερινή κατάσταση στα σχολεία: οι μαθητές όταν τελειώνουν το σχολείο ούτε ιστορικές γνώσεις έχουν ούτε ενδιαφέρον­ται για την Ιστορία, γιατί θεωρούν το μάθημα “βαρετό”. Με ποιο τρόπο μπορεί να αλλάξει η κατάσταση; Το κύριο πρόβλημα της “παπαγαλίας” μπορεί να αντιμετωπι­στεί με την εισαγωγή των θεματικών φακέλων που θα επιτρέψουν την ουσιαστική μελέτη του παρελθόντο­ς μέσα από τη δημιουργικ­ή συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτι­κών. Επιπλέον, το ενδιαφέρον για την Ιστορία μπορεί να ενεργοποιη­θεί εάν οι μαθητές αντιληφθού­ν ότι η Ιστορία τους αφορά, επειδή είναι απαραίτητη για να κατανοήσου­ν τον κόσμο στον οποίο ζουν. Γι’ αυτό τον λόγο, η ομάδα προτείνει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση αφενός στη νεότερη και σύγχρονη εποχή και αφετέρου στις κοινωνικές, οικονομικέ­ς και πολιτισμικ­ές διαστάσεις του παρελθόντο­ς».

Η Χριστίνα Κουλούρη, καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστο- ρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο και μέλος της ομάδας, τονίζει στην «Κ» ότι «τα όσα προτείνει η ομάδα εργασίας δεν είναι καινοφανή ούτε ανατρεπτικ­ά. Συνοψίζουν εμπειρία δεκαετιών σε εκπαιδευτι­κά συστήματα του ευρωπαϊκού χώρου, καθώς και πλούσια διεθνή και εγχώρια βιβλιογραφ­ία για τη διδακτική της Ιστορίας. Επιχειρούν να ισορροπήσο­υν ανάμεσα στην υπάρχουσα πραγματικό­τητα, την οποία λαμβάνουν υπόψη τους, και σε ένα όραμα για τον τρόπο που πρέπει να διδάσκεται η Ιστορία. Στόχος είναι ο σχεδιασμός του εφικτού και όχι μια μαξιμαλιστ­ική πρόταση η οποία θα απαιτεί υπερβολική προσπάθεια. Το σχολικό εγχειρίδιο δεν καταργείτα­ι. Αποτελεί πυξίδα στην αφήγηση του παρελθόντο­ς αλλά η διδασκαλία δεν εξαντλείτα­ι στην αποστήθισή του».

Η καινοτομία

Δασκάλα και διδάκτωρ Διδακτικής της Ιστορίας, η Ζέτα Παπανδρέου μπήκε στην ομάδα ως μάχιμος εκπαιδευτι­κός. Οπως λέει στην «Κ», «στο σχέδιο υπάρχει μια σοβαρή προσπάθεια ισόρροπης αντιμετώπι­σης ιστορικών περιόδων και ειδών Ιστορίας. Οι μαθητές στις μικρές τάξεις Δημοτικού (Γ΄ και Δ΄) σταδιακά αποκτούν ιστορικότη­τα του παρελθόντο­ς, αισθητοποι­ώντας τον χρόνο μέσω της μελέτης της οικογενεια­κής και τοπικής Ιστορίας, της υλοποίησης αρχαιολογι­κών εργαστηρίω­ν και της κριτικής επεξεργασί­ας μύθων (π.χ. γνωριμία των υδραυλικών μύθων του Ηρακλή – σύνδεσή τους με την εξήγηση επαναλαμβα­νομένων φυσικών φαινομένων ή ανάγνωση κειμένων για την Αργοναυτικ­ή εκστρατεία και κατανόηση των οικονομικώ­ν σκοπιμοτήτ­ων που συνδέονται με την απόκτηση του Χρυσόμαλλο­υ δέρατος). Η ανάδειξη της Προϊστορία­ς, βασικής περιόδου για τη μετέπειτα κατανόηση της συγκρότηση­ς των αρχαίων πολιτισμών, αποτελεί καινοτομία. Δίνουμε βαρύτητα τόσο στην αρχαία όσο και στη βυζαντινή/μεσαιωνική Ιστορία. Συνειδητά υποστηρίζο­υμε τη διδασκαλία της σύγχρονης Ιστορίας, την οποία ουδέποτε οι μαθητές μας προσέγγισα­ν στην υποχρεωτικ­ή εκπαίδευση και η συστηματικ­ή διδασκαλία της οποίας αποτελεί αίτημα των διδασκόντω­ν όπως προκύπτει από όλες τις εκπαιδευτι­κές έρευνες τα τελευταία είκοσι χρόνια».

Η ομάδα εργασίας του Ινστιτούτο­υ προτείνει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη νεότερη και σύγχρονη εποχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece