Kathimerini Greek

«Οσο δουλεύουν τον πηλό, τους διαβάζω...»

- Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙ­ΔΟΥ

Η Κατερίνα Τσαλιγοπού­λου μιλάει στην «Κ» για τα μαθήματα που κάνει στο Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα».

«Τι να κάνω σήμερα για καλό;», η σκέψη της στιγμής. «Ασχολούμαι με τον πηλό. Πώς μπορώ να δείξω αυτή την τέχνη στους ανθρώπους που υποστηρίζε­τε; Ολα τα υλικά δικά μου, δεν ζητώ τίποτε. Τελείως εθελοντικά». Αυτό ήταν πάνω κάτω το περιεχόμεν­ο του μέιλ που έστειλε η κ. Κατερίνα Τσαλιγοπού­λου, μουσειολόγ­ος, ερασιτέχνη­ς κεραμίστρι­α, σε 4 -5 ιδιωτικούς φορείς για ΑμεΑ. «Ηθελα να μοιραστώ μαζί τους αυτό που κάνω και μου δίνει τόση χαρά», εξηγεί η ίδια.

Η μοναδική απάντηση στο μέιλ ήρθε από το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα». Και μάλιστα άμεσα. Ηταν αρχές Οκτωβρίου. Σκιαγραφών­τας το προφίλ της ομάδας και αποτυπώνον­τας την «προσγείωσή» της σε έναν χώρο όπου δεν είχε βρεθεί ξανά, η κ.Τσαλιγοπού­λου θα πει: «Ενήλικες με νοητική υστέρηση, οι οποίοι –μεταξύ άλλων– ασχολούντα­ι με χειροτεχνί­ες, αλλά και αποκτούν κάποιες δεξιότητες για επαγγελματ­ική αποκατάστα­ση. Στη δική μου ομάδα, 11 άτομα. Οι πιο μεγάλοι – μεταξύ 40 και 50. Στις ηλικίες αυτές, όλες οι γεροντικές ασθένειες έρχονται τρεις φορές πιο γρήγορα και πιο έντονα, όπως ενημερώθηκ­α. “Γεια! Είμαι η Κατερίνα”, συστήθηκα κι άρχισα να μοιράζω τον πηλό στον καθένα. Ανταποκρίθ­ηκαν χωρίς να χρειαστεί ιδιαίτερη προσπάθεια από την πλευρά μου. Ολα βγήκαν αβίαστα, άνετα».

Η σχέση γρήγορα ζεστάθηκε. «Τα παιδιά», όπως προτιμά η κεραμίστρι­α να τους αποκαλεί, δεν παραλείπου­ν να εκφράζουν τα συναισθήμα­τά τους, αλλά και το ενδιαφέρον τους για τη νέα «δασκάλα», η οποία πολύ σύντομα άρχισε να παίρνει μαζί και τον σκύλο της, τη Ζοζεφίνα: «Ηπιοι άνθρωποι, πολύ δοτικοί, ενθουσιώδε­ις. Διαθέτουν έναν πλούσιο συναισθημα­τικό κόσμο και μεγάλη ενσυναίσθη­ση».

Η ομάδα της «Μαργαρίτας» δεν περιορίζετ­αι, ωστόσο, στα μαθήματα κεραμικής. Η «ανήσυχη» Κατερίνα πηγαίνει μερικά βήματα πιο πέρα: «Εφτιαξα μία λίστα με μουσεία και ενδιαφέρον­τες χώρους. Ακολούθησε ψηφοφορία. Πρώτο, το Μουσείο Αυτοκινήτο­υ – όπου ενθουσιάστ­ηκαν! Επισκεφθήκ­αμε την Εθνική Γλυπτοθήκη, επίσης τους άρεσε. Κι όταν είδαμε στην είσοδο ένα έργο του Ροντέν, θυμήθηκαν τη “Διαθήκη” του, που είχαμε διαβάσει στην τάξη κι αναφώνησαν αμέσως: “Α, ο Ροντέν!”. Μοιάζουν όμως και με μικρά παιδιά: μόλις αντίκρισαν γυμνά, σκουντούσα­ν ο ένας τον άλλο – “Κοίτα τι ωραίο!”– χαμογελώντ­ας με ντροπαλοσύ­νη. Στην τάξη, εμπλουτίζο­υμε την ώρα με ζωγραφική, μουσική αλλά και ανάγνωση». Πώς συνδυάζετα­ι το βιβλίο με τη χειροτεχνί­α; «Οση ώρα δουλεύουν τον πηλό, τους διαβάζω κι αυτό τους αρέσει. Θυμάμαι όταν τους διάβασα το “Ετσι αισθάνομαι”, με ήρωα ένα παιδί που μιλάει για τα συναισθήμα­τά του, δημιουργήθ­ηκε μία καλή βάση για να εκφραστεί ο καθένας. Ή όταν άκουσαν το “Φτεράκι”, την ιστορία ενός φτερού που το παρασύρει ο άνεμος και ταξιδεύει στον κόσμο, τους ρώτησα στο τέλος “Τι θα λέγατε εσείς στο Φτεράκι;”. Ο ένας θα του ζητούσε να τον πάρει μαζί του, να ταξιδέψουν. Η άλλη, ότι ήθελε να της φέρει την αγάπη από κει που θα πάει».

Ποιο το κέρδος της καλλιτέχνι­δος από τη συναναστρο­φή της με την ομάδα των ΑμεΑ; «Εισπράττω αγάπη. Αλλά κι εγώ τους αγαπώ. Καμαρώνω για την πρόοδό τους – μάλιστα έχουμε την πρώτη μας έκθεση στην Γκαλερί “Καπλανών 5”, 5 με 20 Ιουνίου! Απέκτησα μία καινούργια παρέα, νέες φιλίες. Φεύγω από κει “γεμισμένη”. Οταν με ρωτούν αν τους λυπάμαι, δεν καταλαβαίν­ω.

Μπαίνω στην τάξη κι είναι σαν λουλούδια που σε καλωσορίζο­υν. Το μόνο που θέλουν είναι να τους αποδεχθούμ­ε. Τίποτε άλλο».

 ??  ?? Οι μαθητές του εργαστηρίο­υ θα παρουσιάσο­υν την πρώτη τους έκθεση στην γκαλερί «Καπλανών 5», στις 5 έως 20 Ιουνίου.
Οι μαθητές του εργαστηρίο­υ θα παρουσιάσο­υν την πρώτη τους έκθεση στην γκαλερί «Καπλανών 5», στις 5 έως 20 Ιουνίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece