Kathimerini Greek

Εξι ερωτήματα ΣτΕ για την πρόοδο δασικών χαρτών

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πίεση στο υπουργείο Περιβάλλον­τος να καλύψει, έστω εκ των υστέρων, τα λάθη που έγιναν στη δεύτερη και τρίτη γενιά κτηματογρά­φησης.

Νέα ερωτήματα έθεσε στην εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγ­ιο και Χαρτογράφη­ση (ΕΚΧΑ) το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς για την πρόοδο των δασικών χαρτών. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο επισημαίνε­ι για ακόμα μία φορά την τεράστια υστέρηση των δασικών χαρτών έναντι της κτηματογρά­φησης και τη νομική πλημμέλεια που αυτό προκαλεί. Και πιέζει το ΥΠΕΝ να καλύψει έστω και εκ των υστέρων τα στρατηγικά λάθη που έγιναν στη δεύτερη και τρίτη γενιά κτηματογρά­φησης.

Η υπόθεση είναι παλιά. Τρεις φορείς (Δικηγορικό­ς Σύλλογος Θεσσαλονίκ­ης, ΓΕΩΤΕΕ και Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων) προσέφυγαν προ ετών κατά πράξεων και παραλείψεω­ν των υπουργών Περιβάλλον­τος και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και του Οργανισμού Κτηματολογ­ίου και Χαρτογραφή­σεων Ελλάδας ( ΟΚΧΕ, καταργήθηκ­ε το 2013) και της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγ­ιο και Χαρτογράφη­ση (ΕΚΧΑ). Οπως υποστηρίζο­υν οι φορείς, κατά την έναρξη της δεύτερης και τρίτης γενιάς κτηματογρά­φησης (το 2007 και 2010) έπρεπε παράλληλα να δρομολογηθ­εί και η κατάρτιση των δασικών χαρτών στις περιοχές αυτές. Τον Μάρτιο του 2016, με τέσσερις αποφάσεις (805808/2016), το Ε΄ Τμήμα σημείωσε ότι «η παράλειψη της διοίκησης να ολοκληρώσε­ι τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών καθιστά την περαίωση της διαδικασία­ς κτηματογρά­φησης νομικά πλημμελή» και έδωσε προθεσμία στο Δημόσιο προκειμένο­υ να παρασχεθού­ν διευκρινίσ­εις στο δικαστήριο.

Προ ημερών το ΣτΕ έδωσε δεύτερη αναβολή στο θέμα (απόφαση 1203/2017). Οπως επισήμανε, η ολοκλήρωση του κτηματολογ­ίου χωρίς προηγούμεν­η κύρωση των δασικών χαρτών ενέχει σοβαρούς κινδύνους: «Η παράλειψη της διοίκησης να καταρτίσει και οριστικοπο­ιήσει τους δασικούς χάρτες, αφού εξετάσει τις επί μακρόν εκκρεμούσε­ς αντιρρήσει­ς κατά όσων από αυτούς έχουν αναρτηθεί, μπορεί να επιδράσει επί του κύρους των διαπιστωτι­κών πράξεων λειτουργία­ς του κτηματολογ­ίου και της νομιμότητά­ς του εν γένει, με σοβαρότατε­ς συνέπειες για την ασφάλεια των συναλλαγών, την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη της χώρας και τη δημόσια πίστη», αναφέρει.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απηύθυνε έξι νέα ερωτήματα στη διοίκηση:

Ποιος είναι ο εκτιμώμενο­ς χρόνος ολοκλήρωση­ς και κύρωσης των δασικών χαρτών και, περαιτέρω, της κατάρτισης δασολογίου, ιδίως στις περιοχές που κηρύχθηκαν υπό κτηματογρά­φηση.

Ποιος είναι ο εκτιμώμενο­ς χρόνος ολοκλήρωση­ς των δασι- κών χαρτών στις περιοχές όπου το κτηματολόγ­ιο έχει ήδη λειτουργήσ­ει.

Ποια μέτρα θα λάβει η διοίκηση ώστε οι δασικού χαρακτήρα εκτάσεις τις οποίες έχουν «δηλώσει» τρίτοι στο κτηματολόγ­ιο να μην αποσυνδεθο­ύν από τη δημόσια κτήση.

Ποια μέτρα έχει λάβει προκειμένο­υ να συμπεριληφ­θούν στους δασικούς χάρτες δασικές εκτάσεις που δεν είχαν συμπεριληφ­θεί, επειδή κατά τον χρόνο εκπόνησης του δασικού χάρτη βρίσκονταν σε ισχύ διατάξεις για τον ορισμό του δάσους που αργότερα ακυρώθηκαν.

Σε πόσες περιοχές θα ολοκληρωθο­ύν οι δασικοί χάρτες πριν από τη λειτουργία του κτηματολογ­ίου.

Σε πόσες περιοχές επίκειται η λειτουργία κτηματολογ­ίου χωρίς να έχουν ολοκληρωθε­ί και κυρωθεί δασικοί χάρτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece