Kathimerini Greek

Επί ποδός οι κοινοτάρχε­ς χωριών στη Χίο

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Σε μεγάλη αναστάτωση βρίσκεται η τοπική κοινωνία στη Χίο, καθώς χθες ο υποστράτηγ­ος της ΕΛ.ΑΣ. Νικόλαος Ζησιμόπουλ­ος ενημέρωσε τις Αρχές του νησιού ότι οι εργασίες για το προαναχωρη­σιακό κέντρο στην περιοχή Ολύμποι θα ξεκινήσουν άμεσα, επιβεβαιών­οντας πλήρως το ρεπορτάζ της «Κ» που δημοσιεύτη­κε στις 24 Μαΐου. Οι κοινοτάρχε­ς των χωριών που βρίσκονται κοντά στη συγκεκριμέ­νη περιοχή απείλησαν με παραίτηση, ωστόσο στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, συμφώνησαν στη λειτουργία προαναχωρη­σιακού κέντρου ζητώντας όμως να γίνει σε άλλο σημείο.

Προκειμένο­υ να μην υπάρξει περαιτέρω ένταση, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να δώσει χρόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκη­ση να υποβάλει τις δικές της προτάσεις, αναβάλλοντ­ας μέχρι την Κυριακή τη μεταφορά –η οποία είχε προγραμματ­ιστεί για σήμερα το πρωί– των κοντέινερ για τη δημιουργία του ΠΡΟΚΕΚΑ στη Χίο.

Ωστόσο ο υποστράτηγ­ος της ΕΛ.ΑΣ. Νικόλαος Ζησιμόπουλ­ος ενημέρωσε τους εκπροσώπου­ς της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης του νησιού για τις προδιαγραφ­ές που θα πρέπει να πληροί ο εναλλακτικ­ός χώρος που προτίθεντα­ι να προτείνουν. Συγκεκριμέ­να, πρέπει να έχει έκταση 15-20 στρέμματα, να διαθέτει σύνδεση με δίκτυα κοινής ωφελείας και να ανήκει στο Δημόσιο. Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν χαρακτηρισ­τικά ότι έχουν αποκλειστε­ί η ΒΙΑΛ, όπου λειτουργεί το hotspot του νησιού, ο πρώην ΧΑΔΑ και το σημείο 18, θέσεις που παλαιότερα είχαν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων. «Πριν από ένα χρόνο είχαμε συζητήσει για τον ΧΑΔΑ και είχαν ενημερωθεί όλοι ότι υπάρχει χρηματοδότ­ηση από την Ε.Ε. για την κατασκευή του προαναχωρη­σιακού κέντρου. Ομως τότε δεν ελήφθη καμία απόφαση, καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκη­ση υπαναχώρησ­ε», ανέφεραν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζο­υν ότι οι τοπικοί άρχοντες είχαν ενημερωθεί στις αρχές της εβδομάδας από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για το σχέδιο της κυβέρνησης να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία του προαναχωρη­σιακού στη Χίο. «Η κατάσταση που επικρατεί στο νησί είναι πολύ δύσκολη και οι κάτοικοι έχουν δείξει μεγάλη ανοχή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μετανάστες κατευθύνον­ται τους τελευταίου­ς μήνες προς τη Χίο, προφανώς γιατί γνωρίζουν ότι στο νησί δεν υπάρχει υποδομή για να τεθούν υπό περιορισμό», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Χαρακτηρισ­τικά, τον Μάρτιο έφθασαν στη Χίο 825 άτομα (σε σύνολο αφίξεων σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου 1.526 ατόμων), τον Απρίλιο 513 (σε σύνολο 1.156 ατόμων) και τον Μάιο έως χθες είχαν φθάσει 723 άτομα (σε σύνολο 1.257 αφίξεων). Τον Μάιο οι αφίξεις μεταναστών έχουν εμφανίσει ελαφρά αύξηση καθώς έρχονται στα ελληνικά νησιά κατά μέσον όρο 60 άτομα την ημέρα σε σύγκριση με τον Απρίλιο, που ο μέσος όρος των αφίξεων ήταν 39 άτομα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Χίου Μανώλης Βουρνούς σε δηλώσεις του προς τα τοπικά ΜΜΕ ζήτησε επιπλέον χρόνο.

Δόθηκε περιθώριο στην Τοπική Αυτοδιοίκη­ση να υποβάλει προτάσεις για το σημείο κατασκευής του προαναχωρη­σιακού κέντρου.

 ??  ?? Από τις αρχές Μαΐου έως χθες, είχαν φθάσει στη Χίο 723 πρόσφυγες και μετανάστες, σε σύνολο 1.257 αφίξεων.
Από τις αρχές Μαΐου έως χθες, είχαν φθάσει στη Χίο 723 πρόσφυγες και μετανάστες, σε σύνολο 1.257 αφίξεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece