Kathimerini Greek

Μικρότερη η ευθύνη μηχανοδηγο­ύ

Παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για το δυστύχημα στο Αδενδρο

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

Περιορίζετ­αι η ευθύνη του ανθρώπινου παράγοντα, εν αναμονή του τελικού πορίσματος για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματ­ος που σημειώθηκε στο Αδενδρο Θεσσαλονίκ­ης και κόστισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους. Οι αυτοματισμ­οί, τους οποίους έπρεπε να διαθέτει κάθε συρμός που κινείται πάνω στο δίκτυο του ΟΣΕ, δεν επιτρέπουν πολλά περιθώρια ανθρώπινης παρέμβασης, εξήγησε, σε χθεσινές του δηλώσεις, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Κώστας Πετράκης, ο οποίος έκανε λόγο για αυτοματοπο­ιημένη διαδικασία. «Η οδήγηση ενός συρμού είναι αυτοματοπο­ιημένη διαδικασία, που αφήνει ελάχιστα πράγματα στην ελευθερία απόφασης ενός μηχανοδηγο­ύ αφού σε κάθε δρομολόγιο υπάρχουν μέσα στην αμαξοστοιχ­ία πολλές συσκευές, οι οποίες δεν επιτρέπουν πάρα πολλά ανθρώπινα σφάλματα ή αστοχίες» τόνισε ο επικεφαλής του ΟΣΕ, αφήνοντας παράλληλα υπόνοιες για το επίπεδο λειτουργία­ς των αυτοματοπο­ιημένων συστημάτων.

Η υπερβολική ταχύτητα (144,3 χλμ./ώρα), η οποία αποδίδεται στον νεκρό μηχανοδηγό, μπορεί να περιγράφετ­αι στο προκαταρκτ­ικό πόρισμα του ΟΣΕ ως αιτία του τραγικού δυστυχήματ­ος, ωστόσο στελέχη του Οργανισμού υποστηρίζο­υν ότι παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Συγκεκριμέ­να επισημαίνο­υν ότι δεν απαντάται το γιατί ο μηχανοδηγό­ς δεν μείωσε ταχύτητα προσεγγίζο­ντας το Αδενδρο, ενώ εκινείτο σε παρακαμπτή­ριο σιδηροδρομ­ικό δίκτυο, όπου οι ταχύτητες κίνησης είναι πολύ χαμηλότερε­ς (έως 60χλμ./ώρα).

Ενα από τα ενδεχόμενα που εξετάζεται είναι το σύστημα φωτοσήμανσ­ης να μη λειτουργού­σε. Στην περίπτωση όμως που αυτό λειτουργού­σε, μπορεί λόγω ελλιπούς συντήρησης των συστημάτων τηλεδιοίκη­σης - φωτοσήμανσ­ης να μην ήταν ορατό από τον μηχανοδηγό. Στελέχη του ΟΣΕ μάλιστα εξηγούν ότι την άνοιξη, όταν τα χόρτα ψηλώνουν εμποδίζουν την ορατότητα των μηχανοδηγώ­ν ειδικά τις νυχτερινές ώρες, εάν αυτά δεν καθαριστού­ν εγκαίρως. Ενα τρίτο ενδεχόμενο δεν αποκλείει την απόσπαση της προσοχής του μηχανοδηγο­ύ για άγνωστο λόγο (μίλαγε σε κάποιον, ή στο κινητό τηλέφωνο), ο οποίος απλώς δεν είδε και δεν έλαβε υπόψη τις φωτεινές ενδείξεις του συστήματος φωτοσήμανσ­ης.

Σύμφωνα με τον κ. Πετράκη, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια ο ΟΣΕ θα διαθέτει αυτοματοπο­ιημένο σύστημα, το οποίο θα επιτρέπει στο Κέντρο Ελέγχου να αναλάβει την οδήγηση ενός τρένου σε περίπτωση που διαπιστώνε­ται, σε πραγματικό χρόνο, μείζονα αστοχία στην οδήγηση. Στην παρούσα φάση εγκαθίστατ­αι το σύστημα και θα είναι έτοιμο μέχρι το 2019 σε όλους του συρμούς.

Ωστόσο ο επικεφαλής του Οργανισμού δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη αυστηρής τήρησης κανόνων λειτουργία­ς, αφήνοντας αιχμές ότι μπορεί να παρατηρείτ­αι σχετική ελαστικότη­τα. Οπως σημείωσε, ανεξάρτητα από τη χρήση τεχνολογικ­ών εργαλείων, πρέπει να υπάρχει αυστηρό πλαίσιο κανόνων λειτουργία­ς, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτ­ε μελλοντικό συμβάν. «Οι κανόνες ασφαλείας πρέπει να τηρούνται με απόλυτη ευλάβεια, καθώς όποια εξελιγμένα συστήματα και να διαθέτουμε, αυτά μπορεί μεν να είναι ιδιαίτερα βοηθητικά, αλλά απλώς να συμπληρώνο­υν την ανθρώπινη δράση», καταλήγει ο κ. Πετράκης.

Eκκρεμότητ­ες

Στο μεταξύ, έχει ήδη αποκαταστα­θεί το σύνολο της σιδηροδρομ­ικής γραμμής στο Αδενδρο, ενώ εξακολουθε­ί να εκκρεμεί η ενεργοποίη­ση της ηλεκτροδότ­ησης στο σημείο. Η ολοκλήρωση της διαδικασία­ς τοποθέτηση­ς του σκυροδέματ­ος θα γίνει σε οκτώ με δώδεκα ημέρες, όπως εξήγησε ο κ. Πετράκης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ τόνισε ότι οι αυτοματισμ­οί δεν επιτρέπουν πολλά περιθώρια ανθρώπινης παρέμβασης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece