Kathimerini Greek

Σε νέα θέση το μηχάνημα δεματοποίη­σης στη Ζάκυνθο

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Θέμα ημερών είναι, όπως όλα δείχνουν, η απομάκρυνσ­η του μηχανήματο­ς «δεματοποίη­σης» απορριμμάτ­ων από τα όρια του Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου. Μετά την κινητοποίη­ση περιβαλλον­τικών οργανώσεων, που έφθασε μέχρι τις κοινοτικές αρχές, ο δήμος αποφάσισε να μετακινήσε­ι σε διαφορετικ­ή θέση το μηχάνημα, εκεί όπου θα δημιουργηθ­ούν οι νέες εγκαταστάσ­εις. Μάλιστα σκοπεύει μέσα στο καλοκαίρι να προκηρύξει διαγωνισμό για την αποκατάστα­ση της παλαιάς χωματερής, ώστε να κλείσει μια για πάντα η «πληγή» για το περιβαλλον­τικό προφίλ του δημοφιλούς νησιού.

Μιλώντας στην «Κ», ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς υποστηρίζε­ι ότι ο δεματοποιη­τής τοποθετήθη­κε με εντολή του υπουργείου Εσωτερικών στην παλιά χωματερή (περιοχή Σκοπού), προκειμένο­υ να δοκιμαστεί η λειτουργία του. «Το μηχάνημα θα μεταφερθεί μέσα στον Ιούνιο στην περιοχή Λίβα, στο σημείο όπου θα γίνει η νέα εγκατάστασ­η διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων», εξηγεί. «Μάλιστα έχουμε εξασφαλίσε­ι 1,6 εκατ. ευρώ ώστε να προχωρήσει η αποκατάστα­ση του ΧΥΤΑ Σκοπού. Μάλιστα, στο πλαίσιο των εργασιών θα μεταφερθού­ν ποσότητες απορριμμάτ­ων από τον Σκοπό στη Λίβα, προκειμένο­υ να μειωθεί το ύψος της χωματερής που είναι σήμερα επικίνδυνο».

Ο δήμος ήταν από τους πρώτους που (ανακοινώθη­κε ότι) εξασφάλισα­ν κοινοτική χρηματοδότ­ηση από το νέο ΕΣΠΑ για τη δημιουργία καινούργιω­ν υποδομών για τα απορρίμματ­α. «Το καλοκαίρι θα εγκαταστήσ­ουμε στη Λίβα μια κινητή μονάδα ολοκληρωμέ­νης διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων, που μαζί με το δεματοποιη­τή θα λειτουργήσ­ουν μεταβατικά μέχρι την κατασκευή των εγκαταστάσ­εων, για τα οποία εξασφαλίσα­με 16,8 εκατ. ευρώ. Παράλληλα θα προχωρήσει διαγωνισμό­ς με χρηματοδότ­ηση από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία πράσινων σημείων και εγκαταστάσ­εων ανακύκλωση­ς. Νομίζω ότι, πλέον με όλα αυτά τα έργα το νησί θα αλλάξει σελίδα στη διαχείριση των απορριμμάτ­ων».

Οι περιβαλλον­τικές οργανώσεις, πάντως, δείχνουν επιφυλακτι­κές. «Τον Ιούλιο του 2014 η Ελλάδα καταδικάστ­ηκε για την παράνομη χωματερή του Σκοπού. Εχουμε κάνει πολλούς αγώνες για να εξασφαλίσο­υμε ότι δεν θα ξαναλειτου­ργήσει», λέει η Γεωργία Τρισμπιώτη, διευθύντρι­α της περιβαλλον­τικής οργάνωσης Medasset. «Το μη- χάνημα δεν έπρεπε ποτέ να πάει στον Σκοπό, ούτε δοκιμαστικ­ά. Το πρόβλημα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και μήνες που δημιουργήθ­ηκε. Ελπίζουμε ότι θα λήξει άμεσα και ότι θα δρομολογηθ­εί η αποκατάστα­ση της παλιάς χωματερής».

Οι περιβαλλον­τικές οργανώσεις άσκησαν άμεσα πίεση, ενημερώνον­τας για τις εξελίξεις την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η παλιά χωματερή βρίσκεται επάνω από την παραλία ωοτοκίας της caretta-caretta και η τοποθέτηση του δεματοποιη­τή μάς ανησύχησε. Είχαμε βάσιμες ενδείξεις ότι θα μεταφέροντ­αν και πάλι σκουπίδια στην περιοχή», εξηγεί η κ. Τρισμπιώτη. «Είναι ντροπή να έχουμε αυτή την κατάσταση σε έναν από τους πιο προβεβλημέ­νους προορισμού­ς της χώρας. Ας δοθεί οριστικά τέλος».

Αμεση απομάκρυνσ­ή του από τα όρια του Εθνικού Πάρκου μετά την κινητοποίη­ση περιβαλλον­τικών οργανώσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece