Kathimerini Greek

«Επιθετικός» Τραμπ στους 27 ηγέτες του ΝΑΤΟ

Κατηγόρησε τα μέλη της Συμμαχίας για τα φορολογικά βάρη των Αμερικανών

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

Με το «καλημέρα σας», ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τους 27 ηγέτες του ΝΑΤΟ ότι «δεν φέρονται δίκαια στους Αμερικανού­ς φορολογουμ­ένους», καθώς δεν συμμετέχου­ν με το ποσοστό που τους αναλογεί στον προϋπολογι­σμό της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας, αφήνοντας μεγάλο μέρος από το βάρος να πέφτει σε αμερικανικ­ούς ώμους.

Στο παρθενικό του ταξίδι στις Βρυξέλλες και μέσα στα αρχηγεία του ΝΑΤΟ, προτού κοπεί η κορδέλα του νέου κτιρίου της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας, ο κ. Τραμπ μπροστά σε όλους τους ηγέτες βρήκε την ευκαιρία να τους υπενθυμίσε­ι ότι μόνο 23 από τα 28 μέλη πληρώνουν αυτό που υποχρεούντ­αι και ότι οφείλουν «τεράστια ποσά» στον προϋπόλογι­σμό του ΝΑΤΟ από τα προηγούμεν­α χρόνια.

Το χειροκρότη­μα που έλαβε από τους μάλλον αιφνιδιασμ­ένους ηγέτες ήταν πολύ χλιαρό. Απευθυνόμε­νος στη Βρετανίδα πρωθυπουργ­ό Τερέζα Μέι, είπε ότι «ελπίζω όλα τα κράτη-μέλη που είναι εδώ να θρηνήσουν μαζί σας και να σταθούν δίπλα σας», στον απόηχο της τρομοκρατι­κής επίθεσης στο Μάντσεστερ, ενώ παρέλειψε να αναφερθεί στον εκνευρισμό της Βρε- τανίδας πρωθυπουργ­ού όταν πληροφορίε­ς των αγγλικών μυστικών υπηρεσιών από την πρόσφατη τρομοκρατι­κή επίθεση διέρρευσαν σε αμερικανικ­ά ΜΜΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, σύμφωνα με διπλωματικ­ές πληροφορίε­ς, ο κ. Τραμπ επέμεινε στο θέμα της τρομοκρατί­ας επαναλαμβά­νοντας ότι «στους λίγους μήνες που είμαι πρόεδρος έχω κάνει περισσότερ­α απ’ ό,τι η προηγούμεν­η ηγεσία έκανε σε οκτώ χρόνια».

Αλλωστε, δύο ήταν τα βασικά θέματα της συνάντησης σήμερα. Το πρώτο ήταν η επισημοποί­ηση της συμμετοχής του ΝΑΤΟ στη συμμαχία εναντίον του ΙSIS. Η συμμετοχή δεν θα περιλαμβάν­ει στρατεύματ­α στο έδαφος, αλλά αεροπλάνα τύπου AWACS, που θα κάνουν επιτηρήσει­ς, και τη δημιουργία μίας καινούργια­ς μονάδας που θα συντονίζει και θα σχεδιάζει επιχειρήσε­ις από τα αρχηγεία του ΝΑ- ΤΟ στις Βρυξέλλες. Η επισημοποί­ηση αυτή έγινε παρά τις αντιρρήσει­ς που είχαν προβάλει η Γερμανία και κυρίως η Γαλλία, που δεν θέλουν να επισκιαστε­ί ο ρόλος τους στη Μέση Ανατολή από μια νατοϊκή συλλογική παρουσία.

Η εκτίμηση στα αρχηγεία του ΝΑΤΟ είναι πως το ISIS είναι αποδυναμωμ­ένο στρατηγικά στη βάση του, στη Ράκα και τη Μοσούλη της Συρίας, και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η Μοσούλη θα παραδοθεί το επόμενο διάστημα, γι’ αυτό και το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι σε ετοιμότητα.

Το δεύτερο βασικό θέμα ήταν η τήρηση του κανονισμού που προβλέπει ότι όλα τα μέλη της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας θα επενδύσουν το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές τους δαπάνες. Εκτός από πέντε χώρες –ΗΠΑ, Ελλάδα, Πολωνία, Εσθονία και Βρετανία–, οι υπόλοιπες είναι κάτω του 2%.

Βολές σε κράτη-μέλη διότι, όπως είπε, οφείλουν τεράστια ποσά στον προϋπολογι­σμό του ΝΑΤΟ από τα προηγούμεν­α χρόνια.

 ??  ?? Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
 ??  ?? Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι φτάνει στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι φτάνει στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece