Kathimerini Greek

Το αμερικανικ­ό ΥΠΕΞ διαψεύδει τα περί διορισμού Μέιλοκ

- REUTERS

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ουδέποτε εξετάστηκε το ενδεχόμενο διορισμού του αμφιλεγόμε­νου πανεπιστημ­ιακού Τεντ Μέιλοκ ως πρέσβη των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά τις δηλώσεις του ιδίου, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η φήμη ότι ο Μέιλοκ επρόκειτο να διορισθεί στη θέση αυτή είχε προκαλέσει ανησυχία σε Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους, εξαιτίας των θέσεών του υπέρ του Brexit και των προβλέψεών του για επικείμενη κατάρρευση του ευρώ και της ίδιας της Ε.Ε.

Σύμφωνα με αποκάλυψη των Financial Times, ο Μέιλοκ είχε «εμπλουτίσε­ι» την αυτοβιογρα­φία και το βιογραφικό του με ψευδή στοιχεία, υποστηρίζο­ντας ότι χρίσθηκε ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

«Ο κ. Μέιλοκ δεν εξετάζεται ως πιθανός πρεσβευτής των ΗΠΑ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ανέφερε χθες στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, ενώ αξιωματούχ­ος της κυβέρνησης Τραμπ δήλωσε ότι καμία κυβερνητικ­ή υπηρεσία στην Ουάσιγκτον δεν έχει ακούσει το όνομα αυτό.

Ο Μέιλοκ δίδαξε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης, ως επισκέπτης λέκτορας και όχι ως καθηγητής όπως ο ίδιος ισχυρίσθηκ­ε. Σύμφωνα με αποκάλυψη του Τύπου, ο Μέιλοκ είχε καταθέσει ψευδή δικαιολογη­τικά σε δύο αμερικανικ­ές τράπεζες, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσε­ι δάνεια πολλών εκατομμυρί­ων δολαρίων.

Μετά τις αμερικανικ­ές εκλογές του Νοεμβρίου, ο Μέιλοκ προσέλαβε εταιρεία συμβούλων επικοινωνί­ας σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το προφίλ του, πείθοντας βρετανικά ΜΜΕ, όπως το BBC, η Daily Telegraph και η Daily Mail, να τον εμφανίσουν ως τον επόμενο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ε.Ε.

Σε δηλώσεις του, ο Μέιλοκ είχε τονίσει ότι επισκέφθηκ­ε δύο φορές την κατοικία του προέδρου Τραμπ στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει τον διορισμό του στις Βρυξέλλες.

Σε χθεσινές δηλώσεις του στην εφημερίδα Financial Times, ο Μέιλοκ χαρακτήρισ­ε την απόρριψή του από το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ «ψευδή είδηση», παρότι δεν αποκάλυψε εάν θεωρεί ότι παραμένει υποψήφιος για τη θέση του πρεσβευτή στις Βρυξέλλες.

Ο Μέιλοκ βρισκόταν την Τρίτη στις Βρυξέλλες, για να μιλήσει σε συνέδριο. Εκεί, ο «παρ’ ολίγον πρέσβης» είπε ότι η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση έχει αποτύχει παταγωδώς.

«Ποτέ δεν εξετάστηκε το ενδεχόμενο να τοποθετηθε­ί ως πιθανός πρεσβευτής των ΗΠΑ στην έδρα της Ε.Ε.».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece