Kathimerini Greek

Πρώτη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Γαλλίας

-

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ενόχληση προκάλεσε σε βετεράνους παρατηρητέ­ς των τεκταινομέ­νων στο ΝΑΤΟ το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ παρέλειψε να επαναβεβαι­ώσει την προσήλωση των ΗΠΑ στη συλλογική ασφάλεια. Μετά τα σχόλια περί «παρωχημένο­υ» ΝΑΤΟ, που σημάδεψαν την αρχή της προεδρίας του, οι παρατηρητέ­ς ανέμεναν ότι ο Τραμπ θα έσπευδε να ρίξει γέφυρες, επαναλαμβά­νοντας, όπως όλοι οι προκάτοχοί του, τη δέσμευση των ΗΠΑ στην τήρηση του άρθρου 5 του καταστατικ­ού της Συμμαχίας. Το άρθρο αυτό προβλέπει ότι επίθεση εναντίον ενός κράτους-μέλους ισοδυναμεί με επίθεση σε όλα, και η μόνη χώρα που έχει έως τώρα κάνει επίκληση του άρθρου αυτού είναι οι ΗΠΑ, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίο­υ 2001.

Στο μεταξύ, στο περιθώριο της συνόδου πραγματοπο­ιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον νεοεκλεγέν­τα Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Με τις γνωστές ρητορικές υπερβολές του, ο Τραμπ συνεχάρη τον Μακρόν για τη «φανταστική» νίκη του, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος προχώρησε αμέσως σε άλλα θέματα συζήτησης, δεδομένου ότι έχει καταγραφεί η ζωηρή προτίμηση του Τραμπ προς την αντίπαλό του, Μαρίν Λεπέν. Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Τραμπ να μη βιαστεί να αποσυρθεί από τη Συνθήκη των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή και να εξετάσει εις βάθος το θέμα. Παρόμοιες παραινέσει­ς είχε ακούσει ο Ντ. Τραμπ την προηγουμέν­η από τον Πάπα Φραγκίσκο, κατά την επίσκεψή του στο Βατικανό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που έχει ήδη δρομολογήσ­ει την πλήρη αποδιάρθρω­ση της αμερικανικ­ής περιβαλλον­τικής νομοθεσίας, έχει δηλώσει ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσει στο θέμα της Συμφωνίας των Παρισίων για την καταπολέμη­ση της κλιματικής αλλαγής.

Ενόχληση βετεράνων του ΝΑΤΟ από την παράλειψη Τραμπ να επαναβεβαι­ώσει την προσήλωση της χώρας του στη συλλογική ασφάλεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece