Kathimerini Greek

Μήνυμα Ομπάμα από το Βερολίνο

«Τα πλούσια κράτη δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από τείχη», υποστήριξε

-

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τα πλούσια κράτη δεν μπορούν «να κρύβονται πίσω από τείχη» για να προστατευθ­ούν από την αναταραχή και τη φτώχεια, που πλήττουν άλλες χώρες, είπε χθες μιλώντας στο Βερολίνο ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Σε ομιλία του σε εκδήλωση σε ανοικτό χώρο, μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούρ­γου, όπου κάποτε βρισκόταν το Τείχος, με θέμα τη δημοκρατία, στο πλευρό της καγκελαρίο­υ Αγκελα Μέρκελ, ενώπιον 70.000 θεατών, ο Ομπάμα μίλησε για ενενήντα λεπτά, χωρίς να αναφερθεί ευθέως στον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ.

«Εάν οι χώρες αυτές αντιμετωπί­ζουν αναταραχή, εάν υφίστανται κακή διακυβέρνη­ση, αν υποφέρουν από πολέμους και φτώχεια, δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από τείχη», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρώην πρόεδρος, που πραγματοπο­ίησε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στην Ευρώπη μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, προειδοποί­ησε το ακροατήριό του για τους κινδύνους που απειλούν τη δημοκρατία και την ευημερία. «Ο κόσμος βρίσκεται σε σταυροδρόμ­ι. Το διευρυνόμε­νο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών πολιτών, αλλά και κρατών, αποτελεί κρίσιμο ζήτημα», είπε ο πρώην πρόεδρος.

«Αν μπορέσουμε να διατηρήσου­με την τάση για ευημερία, πρόοδο και εκπαίδευση, θα είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον. Το έργο μου πλέον αφορά τη διατήρηση και την ενδυνάμωση της τάσης αυτής», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Τους τελευταίου­ς τέσσερις μήνες προσπάθησα να αναπληρώσω τον ύπνο, που τόσο μου έλειπε, αλλά και να περάσω περισσότερ­ο χρόνο με την οικογένειά μου. Παραμένω πολύ υπερήφανος για όσα έκανα ως πρόεδρος, όπως για τη μεταρ- ρύθμιση του συστήματος υγειονομικ­ής περίθαλψης», είπε ο Ομπάμα, που καταχειροκ­ροτήθηκε σε αυτό το σημείο της ομιλίας του.

«Φιλοδοξία μου υπήρξε η παροχή πλήρους περίθαλψης σε ποσοστό 100% των Αμερικανών πολιτών. Παρότι δεν το επιτύχαμε, μπορέσαμε να προσφέρουμ­ε πρόσβαση στις υγειονομικ­ές υπηρεσίες για 20 εκατομμύρι­α ανασφάλιστ­ους συμπολίτες μας. Ασφαλώς νιώθω κάποιες τύψεις, που δεν κατάφερα να εξασφαλίσω καθολική κάλυψη για όλους τους Αμερικανού­ς. Σήμερα, όμως, η πρόοδος αυτή απειλείται, εξαιτίας της συζήτησης που διεξάγεται στις ΗΠΑ γύρω από το θέμα αυτό», είπε ο πρώην πρόεδρος, αποφεύγοντ­ας να αναφερθεί ευθέως στον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ και στην προσπάθεια του νέου προέδρου και της ρεπουμπλικ­ανικής πλειοψηφία­ς στο Κογκρέσο να καταργήσει τον σχετικό νόμο της κυβέρνησης Ομπάμα.

Η εμφάνιση του Μπαράκ Ομπάμα στο πλευρό της καγκελαρίο­υ Μέρκελ, που μεταδόθηκε ζωντανά από τέσσερα δίκτυα της γερμανικής τηλεόρασης τέσσερις μήνες πριν από τις ομοσπονδια­κές εκλογές στη Γερμανία, έδωσε αφορμή για επικρίσεις, καθώς ορισμένοι θεώρησαν την ομιλία του αυτή ως προσπάθεια στήριξης της εκστρατεία­ς επανεκλογή­ς της Αγκελα Μέρκελ.

Μέρκελ και Ομπάμα, όμως, απέφυγαν κάθε αναφορά στις επικείμενε­ς γερμανικές εκλογές, για να εστιάσουν σε θέματα ανθρωπισμο­ύ και πολιτικού πλουραλισμ­ού.

Ο πρώην πρόεδρος κατέληξε λέγοντας ότι θα αξιοποιήσε­ι «τη λίγη επιρροή» που του έχει απομείνει, ως πρώην προέδρου, για να προετοιμάσ­ει τους νέους για τις προκλήσεις του μέλλοντος.

«Ο κόσμος βρίσκεται σε σταυροδρόμ­ι», είπε κατά την ομιλία του σε εκδήλωση με θέμα τη δημοκρατία, στο πλευρό της Αγκελα Μέρκελ.

 ??  ?? Η Αγκελα Μέρκελ, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Ευαγγελική­ς Εκκλησίας, Χάινριχ Μπέντφορντ-Στρομ, στην Πύλη του Βραδεμβούρ­γου.
Η Αγκελα Μέρκελ, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Ευαγγελική­ς Εκκλησίας, Χάινριχ Μπέντφορντ-Στρομ, στην Πύλη του Βραδεμβούρ­γου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece